»

Domena sex.com vnovič naprodaj

CNet - Najbolj slavna internetna domena sex.com ima za seboj burno zgodovino. Domeno je registriral Gary Kremen, Stephen Cohen mu jo je speljal s ponarejenimi dokumenti za prenos lastništva, sodišče jo je vrnilo Kremnu, ta pa jo je kasneje prodal podjetju Escom LLC. V podjetju se že nekaj mesecev trudijo domeno prodati, a jim je marčevsko dražbo preprečil zahtevek za stečaj, ki so ga vložili domnevni upniki podjetja Escom. Domena je zopet naprodaj, saj so se sporazumeli z upniki.

Prodajo bo za lastnika izvedlo podjetje Sedo, je bilo objavljeno včeraj. Escomov izvršni direktor Del Anthony je dejal, da so se zanje odločili, ker imajo veliko izkušenj pri prodaji dragih domen in bodo zagotovili, da bo domena dosegla ustrezno vrednost. Escom jo je kupil za 14 milijonov...

1 komentar

Prodaja Sex.com zakasnjena

Domena sex.com leta 1996

Doom9.org - Dražba domene Sex.com, po mnenju nekaterih najdražja domena na svetovnem spletu, bi se morala zgoditi pred tremi dnevi, 18. marca v New Yorku. A do dražbe ni prišlo, saj so tri družbe, ki si delijo istega lastnika, vložile zahtevo za bankrot lastniške družbe Sex.com, Escom LCC. Escom naj bi tem trem družbam skupaj dolgoval kar 10,1 milijona dolarjev. Odločitev o lastništvu imetja Escoma, kamor spada tudi domena Sex.com, bo tako zdaj v rokah sodišča. Lastnik podjetij, ki naj bi jim Escom dolgoval denar, Michael Mann, je za Domain Name Wire povedal, da je to potezo načrtoval že dolgo. Natančneje vse od naznanitve prodaje domene, a sprva ni bilo točno znano, kako bo to izvedel. Z zahtevkom...

7 komentarjev

Najslavnejša domena spet naprodaj

Domena sex.com leta 1996

Slo-Tech - Najslavnejša domena na spletu je sex.com in to ne le zaradi imena, temveč tudi svoje zgodovine. Vizionarsko jo je prvi registriral Gary Kremen leta 1994. Registrar jo je kasneje prenesel na Stephena M. Cohena, kar je slednji dosegel s pretvarjanjem in pošiljanjem ponarejenih pisem. Kremen ga je tožil in leta 2002 tožbo tudi dobil, z njo pa mu je bila vrnjena domena in dosojenih 65 milijonov dolarjev odškodnine. Cohen se je na razsodbo pritožil na vse možne ravni, a je pričakovano izgubil, nato pa poniknil v Mehiko, a so ga izsledili in deportirali v ZDA. Kremen je kljub temu unovčil legendarno domeno, saj jo leta 2006 za 14 milijonov dolarjev prodal podjetju Escom LLC. Da ne gre za le še...

18 komentarjev

Vista (x64) bo zahtevala digitalno podpisane gonilnike

Microsoft - Ali pa, žal, pa ne bo mogoče uporabiti vaše nove naprave. Sploh. Kot nam je vsem znano, je bilo mogoče v Windows XP še naložiti nepodpisane gonilnike na računalnik, ob tem pa smo bili le opozorjeni. V Microsoftovem najnovejšem operacijskem sistemu pa naj bi temu naredili konec v prid večje varnosti, saj naj bi tako preprečili zaganjanje ZlobneKode v jedro operacijskega sistema.

Kakor je to razvidno na Microsoftovi strani, to pomeni, da mora avtor gonilnika zaprositi Microsoft, da mu dodeli certifikat za gonilnik. Čeprav MS izda certifikat zastonj, pa je predpogoj zanj VeriSignov certifikat (VeriSign Class 3 Commercial Software Publisher Certificate), katerega pa je potrebno plačati.

Zagovorniki pravic uporabnika že komentirajo potezo Microsofta kot še en korak k uresničevanju koncepta " trusted computing", polega tega pa se postavlja tudi vprašanje, kako se bodo izdelovalci strojne opreme na to odzvali. Vaše mnenje?

94 komentarjev

Dan, ko je skoraj umrl mp3.com

The Register - Dogaja se velikim, dogajalo se je tudi v naših logih. Namreč to, da lastnik spletne strani pozabi podaljšati domeno. Tokrat je bil na vrsti mp3.com.

Kot poroča Register, je Steve Cox, pisec glasbe, ki za razširjanje uporablja tudi mp3.com, ugotovil, da poleg glavne strani ne deluje nobena od njenih podstrani. Po nekaj VeriSign-ovih preusmeritvah je za borih 35 dolarjev podaljšal domeno, česar očitno ni uspelo več milijonskemu Vivendi Universal.

Registru še ni uspelo ugotoviti, kako dogodek komentirajo pri Vivendi Universal, saj so nedosegljivi, poleg tega pa imajo blokiran poštni strežnik. Epilog, če bo, bomo spremljati tudi na Slo-techu.

Kdo bo naslednji na vrsti?

8 komentarjev

Sex.com, sodišče: Lahko tožite Verisign.

The Register - Alex Kozinski, sodnik 9. okrožnega prizivnega sodišča, je ustregel želji Garyja Kremena in mu dovolil tožiti VeriSign, domenskega registrarja, ki je z malomarnim gospodarjenjem nelegalno prepisal že marsikatero domeno, med drugim tudi najbolj znano, sex.com.

Kozinski je tako spletne domene opredelil za lastnino, podobno nepremičninam, kar pa je (jasno) v nasprotju z mnenjem VeriSigna. Primer bo obveljal kot pomemben presedan, saj je v preteklosti prišlo do mnogih podobnih primerov, registrarjem pa tako -- končno -- nalaga odgovorno ravnanje. Klik!

2 komentarja

Vrednost oglaševalskega prostora na Sex.com: 500.000 USD mesečno.

The Register - Nadaljujemo z razvpito afero domene sex.com, ki jo je VeriSign malomarno, na podlagi ponarejenega pisma in brez predhodnega preverjanja pri dejanskem lastniku, Garyu Kremenu, predal Cohenu, ki je po obsodbi prebegnil v Mehiko in postal priljubljena tarča lovcev na glave. Klik!

Tokrat je sodišče zavrnilo Cohenovo pritožbo -- ta mora tako plačati 65 milijonov dolarjev oškodovancu, vendar je svoje imetje prenesel preko meje, v Ameriki pa se izgovarja, da tolikšna odškodnina zanj pomeni propad in da bi moral vse svoje življenje delati le za Kremena.

No, nas pa bolj zanima nadaljevanje sojenja, saj je sedaj na vrsti VeriSign. Ta vztrajno zanika klasifikacijo domene kot lastnine in posledično tudi odgovornost, ki jo ima kot registrar, vendar je v ozadju nekaj več. Verjetno jih ne skrbi le to, da bo odločitev sodišča o odgovornosti registrarja pomemben presedan v podobnih zadevah (in bodo morali Kremenu izplačati $ 100 MIO) ...

... bolj zoprno je to, da so sami znani po neavtoriziranih...

3 komentarji

Telewest: problemi

The Register - Telewest, ponudnik internetnih storitev, oz. bolje rečeno, njegovi uporabniki, se te dni soočajo z informacijskim mrkom.

Posledic prejšnjetedenskega napada e-poštnih smeti namreč še vedno niso uspeli odpravit (vmes so se soočili s še enim), predstavniki za stik z javnostjo pa podajajo izjave, da mora na svoja sporočila približno 5 ur čakati le manjšina njihovih uporabnikov. Seveda -- večina jih čaka 4 dni. Klaaaag!

0 komentarjev

Tožba za sex se nadaljuje

The Register - Tožba v primeru lastništva domene sex.com se je vlekla dolgo časa, a Stephen Michael Cohen, po zadnji sodbi tudi krivec, se očitno še vedno ne strinja s sistemom. Za osvežitev: Pred osmimi leti je je registrator VeriSign prenesel lastništvo dotične domene z Garyja Kremena na Stephena Michaela Cohena na podlagi zahtevka, katerega je bil slednji ponaredil. Ker VeriSign njegove pristnosti preveril, se je celoten spor pričel. Po dolgotrajnih tožbah, med katerimi je bil Cohen nekaj časa tudi na begi v Mehiki, je bilo navsezadnje dosojeno, da je Cohen kriv in da mora Kremenu plačati $65 mio odškodnine.

Zakaj se stvar tu še ne konča? Cohen, ki je prepričan, da mu je bila storjena krivica, se je na obtožbo spet pritožil. Tokrat na Vrhovno sodišče. Pravnomočno. Pritožba ima sicer neznansko majhne možnosti, da bo sploh obravnavana na Vrhovnem sodišču, saj je sama po sebi že smešna. Zakaj jo je Cohen potemtakem sploh podal, je drugo vprašanje, a očitno je, da se je odločil, da če že ne bo...

2 komentarja

Domene: lastnina ali ne?

The Register - Kalifornijsko višje sodišče je včeraj zavrnilo posredovanje v primeru Gary Kremen vs. Verisign v odločanju, ali je spletna domena lahko obravnavana kot premoženje ali ne.

Osvežitev: registrar Verisign je pred osmimi leti izvedel prenos domene sex.com od Garya Kremena na Stephena Michaela Cohena; zahtevek pa je bil Stephen ponaredil, registrar pa želje po prepisu ni preveril pri izvirnemu lastniku. Sodišče je pred časom odredilo vrnitev domene zakonitemu lastniku, Cohenu naložilo $65 MIO globe, ta pa se je z vsem svojim premoženjem preselil iz ZDA.

Kremen je z odločitvijo višjega sodišča kakopak zadovoljen, saj bi se primer v nasprotnem primeru lahko zavlekel za še dodatna štiri leta. Odločitev sodišča kani imeti veliko veljavo, saj bo veljala kot precedens za podobne spore: primerov registrarjevih nemarnih ravnanj z domenami je nemalo. A po drugi strani Verisign zatrjuje, da bi označitev domene za lastnino imela velike gospodarske in ekonomske posledice (kar pa tudi ni ravno iz...

0 komentarjev

Sex.com -- Registrarji so nedolžne owce.

Vnunet - Od pričetka afere Sex.com pred šestimi leti je preteklo že precej vode (pomen rekla si razložite sami). Za osvežitev spomina: Stephen Cohen je z lažnim pismom sprožil prenos domene sex.com na svoje ime, sodišče ga je spoznalo za krivega ter mu naložilo nekaj malega milijonov odškodnine, Štefan pa je domnevno na begu v Mehiki.

V zadnjih sodnih obravnavah pa je sodišče odločilo, da Gary Kremen (zakoniti lastnik) ne more tožiti registrarja VeriSign, ki je prenos izvedel; Kremen pa povrh zatrjuje, da je VeriSign deloval v nasprotju z navedbami pogodbe, saj je z domeno ravnal kot 'slab gospodar' (prepis so izvedli na osnovi nepreverjenega pisma -- po novem vse tovrstne transakcije telefonsko preverijo). No, če bi sodišče kljub vsemu spremenilo odločitev ter registrarja spoznalo za odgovornega, bi ta predstavljala majcen presedan v nemalo tovrstnih primerih. Klik!

0 komentarjev