»

Google povečal dobiček

GOOG na polletnem vrhu

CNet - Google je pozno včeraj objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje fiskalnega leta 2010. V tem obdobju so njihovi prihodki znašali 7,3 milijarde dolarjev, kar skoraj za četrtino več kot v enakem obdobju lani. Dobiček se je z 1,6 milijarde dolarjev dvignil na 2,2 milijarde dolarjev, kar pomeni 7,64 dolarja na delnico oziroma letni P/E okoli 17. Po objavi rezultatov je tečaj delnice poskočil za devet odstotkov na vrednost 590 dolarjev, kar je šestmesečni vrh.

Razčlenitev po kategorijah pokaže, da Google dve tretjini prometa proizvede z lastnimi stranmi, ostalo pa s sodelovanjem s partnerji. Prihodki od storitve oglaševalske AdWords so se, denimo, povečali za 22 odstotkov. Google se sicer približuje trem mejnikom:...

3 komentarji

Pogled na Applovo bilanco

Slo-Tech - Včeraj smo pisali, da je Apple objavil svoje poslovne rezultate za zadnje fiskalno četrtletje, pri čemer smo se osredotočili na poslovni izkaz. Natančna analiza rezultatov pa razkrije tudi zelo zanimivo bilanco, ki priča o moči tega podjetja. Apple ima namreč trenutno 34 milijard dolarjev gotovine na bančnih računih, kar je za 10 milijard več kot lani in deset odstotkov več kot po tretjem četrtletju. Kaj storiti s tem silnim denarjem?

Applovo uradno stališče ostaja, da denar hranijo za ohranitev kapitala, kar prevedeno pomeni, da s tem kapitalom ne bodo tvegali in da bo najverjetneje še dolgo sedel v banki. Velikost tega zneska si lahko ponazorimo tudi takole: Yahoojeva tržna kapitalizacija znaša 24 milijard dolarjev - torej lahko Apple z gotovino prevzame celoten Yahoo, pa mu bo še ostalo. Podobno je tržna kapitalizacija eBaya 32 milijard, Della pa 30 milijard dolarjev. Tudi zaradi tega se investitorji nič ne ozirajo na mrke napovedi analitikov o počasnem gospodarskem okrevanju...

25 komentarjev

Applovo četrtletje odlično

CNet - Apple je objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje fiskalnega leta 2009, ki se je zaključilo konec septembra. Tudi to pot niso razočarali investitorjev; ravno nasprotno, ta kvartal so opisali kot najbolj dobičkonosen doslej. Zbrali so namreč 9,87 milijarde dolarjev prihodkov, s čimer so ustvarili 1,67 milijarde dolarjev dobička. Leto poprej so njihovi dohodki znašali 7,90 milijarde, dobiček pa 1,15 milijarde dolarjev.

V Cupertinu ponosno dodajajo, da so v tem četrtletju prodali več iPhonov kot kdajkoli prej. S 7,4 milijoni novih lastnikov tega telefona so lanski rezultat izboljšali za sedem odstotkov. Dobro so šli v promet tudi Maci, ki so dobili 3,05 milijona novih lastnikov oz. 17 odstotkov več kot lani, nekoliko je šepala le prodaja iPodov, ki so jih prodali osem odstotkov manj kot lani (10,2 milijona). Delnice podjetja Apple so spričo dobrih rezultatov in obetov za prihajajočo božično nakupovalno sezono pridobile 16 odstotkov vrednosti v trgovanju po zaprtju borze (after...

27 komentarjev

Intelov poslovni izkaz nad pričakovanji

CNet - Intel je včeraj objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje, ki so pozitivno presenetili analitike in v zeleno barvo odeli vse pomembnejše tehnološke borzne indekse v ZDA. V omenjenem obdobju so zabeležili 9,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je več od pričakovanj, a za osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani (10,2 milijarde dolarjev). S tem so ustvarili za 1,9 milijarde dolarjev dobička, kar je za pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, a 300 milijonov dolarjev več od predvidevanj. V zadnjem letošnjem kvartalu kanijo prodati za 10,1 milijarde dolarjev izdelkov, predvsem na račun gospodarskega okrevanja in božične nakupovalne sezone.

9 komentarjev

Applovi poslovni rezultati dobri

Gibanje delnic Appla v zadnjem letu

vir: Yahoo News
The Register - Apple je prejšnji teden objavil poslovne rezultate za tretje fiskalno četrtletje leta 2009, ki se je izteklo 30. junija. Ti so zelo vzpodbudni, saj so se prihodki v primerjavi z istim obdobjem lani zvišali s 7,46 na 8,34 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa z 1,07 na 1,23 milijarde dolarjev, torej za 15 odstotkov. V tem času so prodali 2,6 milijona Macov, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani, in 5,2 milijona iPhonov, kar je sedemkrat več kot lani. Številka je še posebej presenetljiva, če se spomnimo, da je novi iPhone 3GS izšel manj kot dva tedna pred koncem četrtletja. V zadnjem fiskalnem kvartalu letošnjega leta Apple pričakuje prihodke v višini 8,7 do 8,9 milijarde dolarjev.

3 komentarji

Intelovi poslovni rezultati vzpodbudni

TG Daily - Intel je objavil svoje poslovne rezultate za letošnje prvo četrtletje, ki so se izkazali za presenetljivo solidne. Njihovi dohodki so znašali 7,1 milijarde dolarjev, pri čemer so napaberkovali 647 milijonov dolarjev dobička. V primerjavi z lanskim prvim četrtletjem so dohodki za četrtino, dobiček pa celo za 55 odstotkov manjši. Kljub temu to ni razlog pretirano skrb, saj se je dobiček v primerjavi z zadnjim četrtletjem lani povečal za 176 odstotkov kljub 14 odstotkom nižjim dohodkom.

Intelov izvršni direktor je optimistično izjavil, da verjame, da so številke že dosegle svoje najnižje ravni, ter da se industrija počasi pobira in vrača v ustaljene sezonske tirnice. Dodal je, da se je Intel dobro prilagodil gospodarski klimi, zaradi se ni bati ničesar. Investitorji niso tako prepričani, saj so delnice podjetja včeraj izgubile približno štiri odstotke.

9 komentarjev

Ustanovitelja Googla na Forbesovem seznamu milijarderjev

BBC - Larry Page in Sergey Brin, ustanovitelja odličnega iskalnika Google, sta prišla na Forbesov seznam milijarderjev. Oba sta vredna okrog milijardo dolarjev in sta na 552. mestu.

Nasploh je letošnji seznam precej daljši od lanskega, saj je na njem kar 587 imen (lani 476). Pri Forbesu trdijo, da je razlog v porastu cen delnic v lanskem letu. Na prvem mestu ostaja Bill Gates s 46,6 milijardami dolarjev (kar je približno za pol manj od njegovega rekorda - 90 milijard dolarjev v letu 1999) , tesno za petami pa mu sledi borzni "špekulant" Warren Buffet s 42,9 milijardami ameriških zelencev.

Še seznam prvih petih milijarderjev:

  1. Bill Gates - 46.6 milijard
  2. Warren Buffett - 42.9 milijard
  3. Karl Albrecht - 23 milijard
  4. princ Alwaleed Bin Talal Alsaud - 21.5 milijard
  5. Paul Allen - 21 milijard
in povezava do izvorne novice.

25 komentarjev

Leta 2003 je kraljeval Apache

NetCraft - Rezultati nedavno objavljene NetCraftove študije kažejo, da je bilo leto 2003, kar se tiče serviranje spletnih vsebin, gotovo Apachejevo leto. Oktobra 2002 je Apache serviral dobro polovico (53 %) spletnih strani, čez celotno leto 2003 pa je ta odstotek rastel in na koncu pristal pri 64 %. V nasprotju s tem porastom pa je Microsoftov IIS izgubil kar tretjino uporabnikov; njegov tržni delež je padel s 36 na 24 odstotkov. Klik!

7 komentarjev

Microsoft uspešno zaključuje leto

The Register -

Microsoft je nedavno objavil svoje poslovne rezultate za fiskalno leto 2003. Po poročanju Johna Connorsa so v zadnjem fiskalnem četrtletju prodali za 8,07 milijarde dolarjev izdelkov, kar je za 11 % več kot v enakem obdobju lani. Dobiček je tako skorajda dosegel dve milijardi dolarjev, kar je za 26 % več kot lanski zadnji kvartal.

Če pogledamo prihodke podrobnejše in po skupinah, lahko vidimo, da največ dohodkov še vedno ustvarijo Windows (2,43) in Office (2,35 milijarde). Prodaja izdelkov obeh družin je namreč malenkostno poskočila (za štiri in osem odstotkov). Več o tem.

1 komentar

Poslovni rezultati -- nVidia in SiS

X-Bit Labs -

Pred kratkim je SiS objavil svoje poslovne rezultate preteklega meseca. Celotni dohodki od prodaje so znašali 44 milijonov dolarjev, kar je za 26 % več kot aprila lani in 8 % več kot letošnjega marca. Natančnejših podatkov, ki bi pokazali, ali SiS posluje z dobičkom ali z izgubo, ne želijo razkriti. Več o tem.

No, nVidia nam je ponudila v branje poslovne rezultate prvega letošnjega fiskalnega četrtletja. Prodali so za dobrih štiristo milijonov dolarjev izdelkov, kar je za več kot 30 % manj kot lani v istem obdobju. Čistega dobička so pridelali za 20 milijonov dolarjev, kar je štirikrat manj kot lani isti čas. Izvirna novica.

5 komentarjev

Deset milijard dolarjev preveč

Yahoo News - Za konec tehle pozno popoldanskih novic pa še zgodba, ki bi bolj spadala v rubriko Saj ni res, pa je. Po poročanju Yahoo je namreč neka ženska na Švedskem na svojem računu našla goro denarja. Gun-Britt Marklund se je odpravila na banko preverit, ali je preživnina za tekoči mesec že nakazana (prbl. 320 dolarjev), a je namesto nje, na svojem računu našla 10 milijard (da, dvet ničel) ameriških dolarjev. Štiridesetletna učiteljica, mati treh otrok, je, kot pravi, takoj sprevidela, da denar ni njej in da mora biti nekaj narobe. Njena preživnina je namreč več kot za dvakrat presegala švedski obrambni proračun.

Kot ponavadi, je bil za napako kriv človeški faktor. Po poročanju tiskovnih predstavnikov udeležene banke, naj bi uslužbenec pri vnašanju nakazila vtipkal nekaj ničel preveč. Banka je Gun-Britt Marklund kot darilo poslala šopek rož, tiskovni predstavnik pa je poudaril, da banka upa, da bo z njimi zadovoljna. Klik!

V Sloveniji se kaj takega ne more zgoditi. Zakaj? Ker naš proračun ne...

29 komentarjev

Tudi Logitech uspešen

The Register - Čeprav se večina računalniškega trga trenutno spopada z ne prav ugodnimi razmerami, se le-te na področju računalniških "sporazumevalnih naprav" (miške, ...) ne poznajo pretirano. Vsaj, če si pogledamo poslovanje Logitecha, ki je za Q1 objavil prodajo, ki je obsegala 177.9 milijonov $, kar je za 26 % več kot v istem obdobju lani (141.4 milijonov $). Logitech je objavil še dobiček, ki je znašal 6.3 milijone $ (lani 5 milijonov $). Dobrim poslovnim rezultatom je botrovala dobra prodaja miške MouseMan Optical, ki so jo od marca prodali v kar 500 000 primerkih in sporazum s podjetjem Yahoo!, ki se je zanimalo za njihove QuickCam kamere. Logitech še napoveduje, da se rast prihodkov in dobička ne bo prenehala, ampak se bo kvečjemu stopnjevala. Za koliko, pa si preberite tukaj.

12 komentarjev