»

V Münchnu na prosto programje

ZDNet - Pred več kot letom dni so se v Münchnu odločili, da bodo na občinskih računalnikih prenehali uporabljati Microsoftovo programje in prešli na prosto programje. Sedaj gre zares.

S prehodom bodo začeli 1. julija, ko bo 14.000 občinskih računalnikov trajno prešlo z Microsoftovega Office in Internet Explorerja na OpenOffice in Mozillo. Odločitev bo gotovo povzročila veliko škode Microsoftu, ki se je po sprejetju te odločitve lani na vse pretege trudil oblasti prepričati, da mu ostanejo zveste. Microsoft je tako ponujal znižanje cene za 12 milijonov dolarjev, brezplačno usposabljanje uslužbencev itd. Zaman. V Münchnu bodo v celoti prešli na odprtokodno programje do leta 2009. Več o tem.

49 komentarjev

Dellu napovedujejo porast

The Register - Napovedi, ki temeljijo zgolj na statističnih podatkih prejšnjih dni, mesecev in let, so ponavadi primerne bolj ali manj za primerjavo, kaj se kasneje v resnici zgodi. Če gre verjeti danajšnji, se nam obeta velika sprememba na trgu namiznih računalnikov.

Tako The Register danes poroča o izjavi Merrilla Lyncha, ki napoveduje, da bo Dell tekom tekočega leta pridobil okoli 30% tržnega deleža. Kot tudi napoveduje, se bo na to spremembo najostreje odzval drugi veliki igralec na trgu, konglomerat HP, ki naj bi podoben delež pridobil tekom daljšega časa. Dell naj delež pridobil na račun IBM-a, Fujitsu/Fujitsu Siemensa in Acer-ja, ki bodo svoj delež ustrezno zmanjšali.

Analiza prav tako napoveduje, da bo določen delež pridobil tudi Apple, saj naj bi prodaja iPod-a utrdila njegov položaj na trgu. Še klik.

0 komentarjev

Lindows odslej tudi Lin---s

OSNews - Pred kratkim je zaradi pritožbe Microsofta padla odločitev, da mora podejetje Lindows spremeniti svoje ime. Pa ne povsod, ampak (zaenkrat) samo na Nizozemskem, v Belgiji in Luksemburgu. In kako je podjetje reagiralo? Po predpisih, seveda. Odslej bo v omenjenih državah znano pod imenom Lin---s, kar izgovarjamo Lindash, ali po naše -- Lindpomišljaj. Seveda je že na voljo spletna stran z novim imenom. Klik!

8 komentarjev

Microsoft: NNNP

The Register - Ah, da, to prelepo piratstvo: neprestano čivkanje o [ne]povzročeni škodi, visokih cenah kot vzrokih te oblike pridobivanja produktov znanja in ostale moderno-jih-je-čim-večkrat-omeniti rečenice.

Pred časom sem pisal o zanimivi obliki tega nelegalnega početja, ko so Microsoftovi zaposleni kupovali poceni programsko opremo, nato pa jo po profitni metodi posredovali naprej -- malce osvetlitve tematike ne škodi.

The Register tako poroča o 31-letni nekdanji Microsoftovi uslužbenki, ki jo je sodišče spoznalo za krivo (v bistvu se je 'spoznala' kar sama) (pre)prodaje strežniških izdelkov v vrednosti $ 6 MIO; grozi ji kazen v višini do $ 250.000 in do pet let zapora, ZlaPovezava z novičko o uspešnih ženskih gusarkah pa se ponuja kar sama. S podobnim početjem se je ukvarjal tudi MS-jev projektni koordinator Richard Gregg, ki naj bi podjetje oškodoval za kar 17 milijonov (kaj v ozadju slišim glasove, da naj bi s tem pravzaprav uspešno promoviral Microsoftovo programje in da škoda ni...

2 komentarja

Tudi ženske piratizirajo, kajneda?

Vnunet - Lisa Chen, dvainpetdesetletna 'IT-ženska' je priznala uvoz $75 MIO vredne nelegalne programske opreme podjetij Microsoft ter Symantec. Poleg petih do devetih let v zaporu bo plačala tudi $10.000 do $25.000. Dotična zaplemba je verjetno največja v zgodovini BSA -- med drugim so našli 31.000 kopij Windowsov. Klik!

Upam, da si bo ženskulja v zaporu prebrala kakšno knjigo; nauči naj se pojma 'ekonomičnost': enake rezultate bi lahko dosegla z le nekaj kopijami Microsoftovega Content Management Serverja.

1 komentar

Dreamcastovec in PS2

Daily Radar - Očitno niso vsi tako navdušeni nad novo Sonyevo igralno konzolo PlayStation 2. Ljubitelji Seginega Dreamcasta še vedno prisegajo na svojo priljubljeno konzolo, v svoji podpori pa so včasih lahko kar fanatični. Kaj se zgodi, če eden izmed bolj zagrizenih Segašev dobi v roke PS2, so zabeležili na Daily Radarju. Njegovo početje bi težko označili kot človeško, prizori pa vsekakor niso za tiste s slabim srcem. Ogled zadeve ali kar download 12MB filmčka vam resnično priporočam. Malce smeha nikoli ne škodi .

4 komentarji