»

Pentium 4 631 malo drugače

Xtreme Systems - Prescott, famozno 90 nm jedro, je znano predvsem po precejšnjem segrevanju. Kljub temu so Japonci z najhitrejšim, 3,8 GHz čipom dosegli 100% navitje, kar 7,6 GHz. A Prescott se počasi poslavlja, saj prihaja Cedar Mill, sicer le pomanjšani brat, a še vedno precej hladnejši. To dokazuje tudi 3,0 GHz primerek, ki je, zopet v rokah Japoncev, dosegel zavidljivih 4,8 GHz.

Sam dosežek po eni strani ni prav nič zavidljiv, saj je bilo mnogo 3 GHz čipov navitih prek 6 GHz, a tukaj ni bil uporabljen tekoči dušik, suhi led ali kaka podobna ekstremna oblika hlajenja. Da se čip ne bi preveč spotil je skrbel Scythe-ov Ninja hladilnik, prvotno namenjen tihim, fanless sistemom. Pri takšnih hitrostih seveda ne gre brez ventilatorjev, tukaj so bili uporabljeni kar trije.

Ta dosežek je lep vpogled v bližnjo prihodnost izdelkov modrega tabora, zdaj pa je vse, kar potrebujemo za 8 GHz, Intel Pentium 4 671.

Akiba PC ter XtremeSystmes.org.

28 komentarjev

Gigabyte mATX in Yonah

GA-8I945GTMF-Y-RH

Slo-Tech - Kot kaže, bomo priča čedalje večji ponudbi matičnih plošč, ki lahko v svoja nedrja sprejmejo najnovejše Intelove procesorje, poimenovane Core Duo (Yonah). Prvo matično ploščo proizvajalca Gigabyte so zasledili, le kje drugje kot na Japonskem. Za pretok podatkov in usklajeno delovanje skrbi (pasivno hlajen) vezni nabor 945G, na plošči pa poleg danes povsem standardnih pritiklin (FW; USB, …), najdemo še PCIe x16 in x1 utor in dve standardni PCI reži. Na procesor se lahko namesti standarden hladilnik, namenjen za socket 478, torej za stari dobri Pentium 4.



Cena in dejanska dobavljivost še nista poznana niti na Japonskem.

19 komentarjev

Zlata mrzlica se vrača

Viper's Lair - Čeprav so časi nehenega iskanja za zlatom že minili, je zlato še vedno iskana kovina, ki se ne uporablja le v zlatarstvu. Eden izmed alternativnih način koriščenja je tudi uporaba v hladilne namene, saj ima zlato dobro toplotno prevodnost. To je bil tu razlog, da je OCZ v svojo kolekcijo pomnilniških ploščic vključil tudi "zlat" pomnilnik, ki ga krasi žlahtno obarvan hladilnik. V kompletu sta dve DDR PC4000 ploščici pomnilnika, ki sta prilagojeni dvokanalnemu načinu delovanja.

5 komentarjev

Gigaherčni FSB! Sinhrono s pomnilnikom, prosim!

Tom's Hardware - Prehod iz 533 na 800 MHz FSB je pri Pentiumu 4 pomenil veliko. Zaradi visoke prepustnosti tu igra veliko vlogo prepustnost pomnilnika. Striček Tom nas je tokrat presenetil s preizkusom treh DDR 500 pomnilniških modulov različnih proizvajalcev -- Corsair, Kingoston in OCZ. Za to priložnost so Pentiumu 4 zvišali delovno frekvenco in tako izenačili prednje vodilo procesorja na 1 GHz. Pognali so ga skozi nekaj testov in prišli do zanimivih ugotovitev o tako hitrem pomnilniku. Klik!

34 komentarjev

PC3200 tudi uradno

X-Bit Labs - Če se spomnite, je VIA že pred časom izdala svoje čipovje z imenom KT400, ki je podpiralo neuradni DDR400 pomnilnik, a ga je VIA lahko propagirala le kot DDR333-compliant, saj pomnilniško združenje JEDEC še ni standardiziralo DDR400 pomnilnika. No, s strani JEDEC prihajajo razveseljive novice. Kljub prvotni odločitvi podjetja, da standarda DDR400 ne podprejo, so se odločili standard podpreti. Več o tem.

2 komentarja