»

Popolnoma tiha zver

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so naredili zanimiv poskus, pri katerem so računalnik popolnoma pasivno hladili z oljem za cvrtje. Izbrali so trenutno najhitrejše komponente, ki so bile na voljo v trgovini, in jih vse skupaj, razen napajalnika in diska, zaprli v vodotesno (ali bolje rečeno oljetesno) ohišje ter ga napolnili z osmimi galonami (okrog 30 litrov) olja. Sistem se je v praksi precej dobro obnesel, testiranje je namreč pokazalo, da se zadeva ni grela nič bolj, kot bi se pri uporabi zračnega hlajenja. Vsi, ki bi podobno operacijo želeli izvesti doma, čimprej preberite originalen članek.

45 komentarjev

O AMD-ju in njegovi prihodnosti

The inquirer - Kot kaže, se AMD-ju trenutno ne obeta nič dobrega, saj so časi, ko so Athloni kot za šalo pometali z na papirju precej hitrejšimi Pentiumi III in 4 že mimo, saj je podjetje zaostalo v megaherčni vojni. Skrb vzbuja podatek, da AMD že dalj časa posluje z rdečimi številkami, za to četrtletje pa bodo namesto 715 milijonov $ deležni le 615 milijonov $ prihodkov. AMD naj bi po poročanju nekaterih virov iz rdečih številk potegnila prodaja Opteronov in Athlonov 64, kateri bojda ne bodo predstavljeni 30. septembra, kot je bilo sprva načrtovano, ampak cel teden prej. No, ravno pri Opteronih pa se je zataknilo, saj prodaja le-teh ne poteka ravno tako, kot je bilo pričakovano, ravno manjša prodaja teh procesorjev pa je eden izmed razlogov za nižje prihodke od načrtovanih. Intelu se kar samo od sebe smeje, vendar stvari noče prepuščati naključju, zato so za 13. julij napovedane obsežne pocenitve Xeonov in predstavitev različic, ki bodo imele, podobno kot Opteroni, 1 MB predpomnilnika. Hja,...

27 komentarjev

AMD predstavil Athlona 64

Prenosnik z novim procesorjem

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Pred nekaj dnevi se je začel MillionMan LAN, ki je tokrat organiziran že drugič. Na njem je predstavnik AMDja ljudstvu prvič pokazal Athlona 64 v akciji. Da bi bilo vse še bolj zanimivo, je bil poleg namizne različice predstavljen tudi mobilni procesor, ki bo tiktakal v prenosnikih prihodnosti. Še pred predstavitvijo pa so na Tom's Hardware opravili kratek intervju, ki pa se je bolj malo navezoval na prihodnost AMDja, temveč bolj na prihodnost iger.

5 komentarjev

Athloni 64 najkasneje septembra

DigiTimes - Nedavno smo poročali o špekulacijah, da naj bi AMD predstavil svoj 64-bitni procesor Athlon 64 prav ob koncu septembra v San Franciscu. Danes so se na spletu pojavile dodatne informacije tajvanskih izdelovalcev matičnih plošč, ki te trditve še krepijo. Pravijo namreč, da jim je AMD obljubil, da bo začel prve primerke dotičnih procesorjev pošiljati na Vzhod že avgusta, tako da bodo imeli izdelovalci plošč dovolj časa za izdelavo kvalitetnih plošč, medtem ko lahko prve masovne pošiljke pričakujemo koncem leta. Že zdaj velja omeniti, da bo za Athlone 64 dosotopna kopica čipovij, saj si želijo kos te pogače odrezati prav vsa velika podjetja v tem poslu. Več o tem.

12 komentarjev

Novi Athloni za prenosnike

X-Bit Labs - AMD je včeraj predstavil svoje nove procesorje za prenosne računalnike. Najmočnejši predstavnik nosi oznako Athlon XP-M 2800+, namenjen pa bo najzahtevnejšim kupcem. Za tiste, ki jim je pomembnejša nizka poraba električne energije, je AMD pripravil posebni izdaji Athlona XP-M 1900+ in 2000+. Grajena bosta v 0,13-mikronski tehnologiji, delovala pa bosta pri znižani napetosti, zavoljo česar bosta porabila občutno manj elektrike. Vsi novi procesorji bodo sestavljeni na osnovi Barton jedra in opremljeni s 512 kB L2-predpomnilnika. Še cene: za šibkejša modela 134 in 123, za močnejšega 230 dolarjev. Izvirna novica.

2 komentarja

Athlon 64 konec septembra?

več strani - Na X-Bit Labs in na AMD Zone so se pojavile napovedi, da kani AMD uradno splaviti svoj Athlon 64 koncem septembra. Oboji se sklicujejo na informacije, da je AMD rezerviral Moscone Center v San Franciscu za 30. september. Obstaja možnost, da prav za uradno splavitev novih procesorjev. Omenja se tudi 21. september, natančnih podatkov pa nima nihče. Kakorkoli že, Athlone 64 bomo najverjetneje ugledali še to jesen.

3 komentarji

MSI priznal navijanje FSB-ja

Tom's Hardware - Na nedavnem testu matičnih plošč z novim Intelovim čipovjem 865, o katerem je poročal tudi Slo-Tech, so v laboratorijih strička Toma, opazili kaj nenavaden pojav. Po podrobnem pregledu rezultatov testov so pri MSI-jevi plošči Neo 2 odkrili nadvse prebrisan trik. Gre za t.i. dinamično navijanje FSB med poganjanjem aplikacij. Spremembe so med 6 % in 8 %, s čimer se avtomatično navija tudi procesor. Novica seveda ne bi bila tako zanimiva, če ne bi omenjena lastnost bila razmeroma dobro prikrita, saj je ni moč zaznati s sicer temu namenjenimi programi, kot sta npr. WCPUID ali SiSoft Sandra.



Zadeva najverjetneje ni vredna skrbi, jo je pa seveda moč razumeti tudi kot poizkus prehitevanja konkurence po desni in nategovanje...

4 komentarji

Večnamenske naprave na kupu

Tom's Hardware - Večnamenske naprave so danes zelo zanimiva kombinacija, saj nam lahko nadomestijo tiskalnik, optični bralnik, faks in še kaj, tako da imamo na mizi več prostora. Tokrat so na Tom's Hardware predstavili te izdelke nižjega cenovnega razreda. Na test so postavili Canonovega, Epsonovega, HP-jevega in Lexmarkovega predstavnika. Njihove cene se gibljejo od 150 pa do 200 ameriških zelencev. Če kupujete táko komponento, vam branje tega članka priporočamo.

0 komentarjev