»

Novice iz ATi-jevih logov

Slo-Tech - Preden nam 5. oktobra ATi ponudi novo družino grafičnih kartic, imenovano X1k, smo za vas zbrali naslednje novice.

ATi kot kaže znižuje garancijsko dobo za svoje kartice iz treh na eno leto (ne velja za FireGL družino). Ne ravno vzpodbuden korak za zelo cenjene BBA (Built by ATI) primerke kartic tega podjetja, še posebej, ko podjetji BFG in XFX (na določenih trgih) nudita doživljenjsko garancijo. Skrajšani rok zadeva vse nakupe po 31. avgustu 2005.

Na Hexus.net so razkrili cene nove družine kartic. Najprestižnejša in najhitrejša, X1800 XT s 512 MB RAM-a, bo tako stala 549 dolarjev, varianta s 256 MB RAM-a pa 499 zelencev. V tem trenutku nVidia svojega paradnega konja (z 256 MB RAM-a) ponuja za 460 dolarjev. V srednjem razredu (199 dolarjev) bo ATi ponudil X1600 PRO (256 MB) in X1600 XT (128 MB).

Na večno rumeni strani pa navajajo, da najzmogljivejša podskupina, X1800, ne bo na voljo z vodilom AGP. Tudi nVidia zaenkrat ne ponuja 7800 GTX kartice na tem vodilu.

Odštevajte!

12 komentarjev

Pohitritev možganov

Slashdot - Na National Institutes of Health (NIH) so prišli do zanimivih sklepov. Ugotovili so namreč, da če spustimo skozi sprednji del možganov človeka tok nekaj tisočink ampera, se povečajo verbalne sposobnosti. Dovolj bi naj bilo, da spustimo skozi spredji del možganov tok dveh tisočink ampera za vsega dvajset minut in osebku bi se naj verbalne zmožnosti povečale za dvajset odstotkov, kar vsekakor ni zanemarljivo.

Dve skupini posameznikov so prosili, da naštejejo v 90 sekundah čim več besed, ki se začnejo na določeno črko abecede. V povprečju so dosegli okoli 20 besed. Po tem, ko so že spustili tok skozi možgane, je skupina, ki je dobila svojo dozo toka, naštela v povprečju okoli pet besed več kot tista skupina, ki je sicer elektrode imela na glavi, vendar tok skozi njih ni tekel. Kako in zakaj pride do tega pojava pa zaenkrat še ni popolnoma jasno. Klik.

36 komentarjev

Navijanje Pentiuma 4

OCAddiction - Vsi novopečeni (pa tudi tisti, ki ste se že ohladili) lastniki Pentiumov 4 z 800 megaherčnim zunanjim vodilom, boste kmalu ugotovili, da vaš miljenček le ni tako hiter, kot se je zdel takrat ko ste ga kupili. Morda pa je dovolj hiter, pa bi za vaš denar iz njega iztisnili kar največ - takrat lahko kaj hitro posežemo po navijaškem orodju. Na OCAddiction so za vse take spisali krajši članek o navijanju teh pošastkov in če je v vas vsaj kaj "prekournika", se na branje in nato navijanje le podajte.

2 komentarja

Prihaja GeForce FX 5900/5900 Ultra

več strani - Kot je navedeno na tej strani, se bo 4. julija (heh [:\\]) tudi uradno začela prodaja kartic, temelječih na Nvidiinem najnovejšem procesorju GeForce FX 5900 in izvedenki Ultra. Ali bo Nvidia upravičila visoko ceno novih kartic in znova prevzela vodilno vlogo med proizvajalci grafičnih procesorjev, si lahko preberete tukaj, kjer so si to Nvidiino čudo podrobneje ogledali, ali tu, kjer so izvedenko Ultra primerjali s trenutno najbolj konkurenčnim Radeonom 9800 Pro.

0 komentarjev

Test pregrešno dragih grafičnih kartic

OCAddiction - Na OCAddiction so pod drobnogled vzeli dve trenutno najhitrejši in temu primerno dragi grafični kartici, nVidiino GeForce FX 5900 Ultra z 256 MB RAMa in ATIjevega Radeona 9800 Pro z 128 MB RAMa. Kartici, v ZDA vredni 499 oziroma 399 dolarjev, so spustili skozi obširen nabor iger in programov, namenjenim testiranjem vseh zmožnosti modernih grafičnih kartic, na koncu pa so za zmagovalca proglasili ATIjevega Radeona, ki je bil v povprečju hitrejši od GeForcea FX, konec koncev pa tudi sto dolarjev razlike v ceni ni ravno malenkost. Torej če nameravate kupiti kako od teh kartic ali pa če ste samo radovedni, tukaj je povezava na članek.

7 komentarjev

GeForce FX 5900 Ultra

Hardware Zone - nVidia je s serijo FXov napovedovala veliko, a tudi paradni konj GeForceFX 5800 se ni mogel kosati z ATIjevim Radeonom 9800 PRO. V dokaz naj vam bo članek, ki je bil objavljen na Slo-Techu. Zaradi poloma svojih kartic je nVidia izdala novo grafično kartico pod imenom GeForceFX 5900 ultra. Le-ta naj bi se lahko uspešno kosala z ATIjevimi izdelki in nVidii povrnila prestol v grafični deželi. Če vas zanima, kaj nam ta kartica obeta, si oglejte test, ki je spisan na kar dvaindvajsetih straneh.

0 komentarjev

Nov test: Radeon 9800 PRO

Slo-Tech - Ponižno javljamo, da smo za vas ekskluzivno stestirali dve grafični kartici: ATIjevega Radeona 9800 PRO ter nVidiinega Geforcea 5800 Ultra. Obe sta najvišja modela grafičnih kartic, ki jih lahko dobimo v Sloveniji, ter sta se v našem testu pomerila v medsebojnem obračunu. Če vas zanima, kako se obneseta grafični kartici, kar hitro kliknite in si preberite test, saj je poučen, zanimiv, ter -- lastno avtorsko delo [:D]. Ekskluziva!

29 komentarjev

ABIT IC7-G

Abitova zverina

vir: OCAddiction
OCAddiction - Na spletni strani OCAddiction so si ogledali matično ploščo IC7-G podjetja ABIT. Osnovana je na Intelovem 875Pin podpira Pentiume 4 s prednjim vodilom 800 ali 533 MHz. Na njej najdemo malo morje priključkov: Gigabitni LAN, AGP 8X, 6-kanalni zvok in še veliko več. Ne pozabimo pa omeniti še Serial ATA vmesnika ter podporo dvo-kanalnemu DDR-u. Na sedmih straneh članka si lahko preberete temeljit opis plošče ter njene programske opreme, poskuse navijanja ter si ogledate razultate testov. Dejstvo je, da mora biti plošča dobra, saj si je na koncu prislužila oceno 95%. Abitovo zverino lahko dobite za 229 ameriških dolarjev. Preberite si celoten članek.

2 komentarja

Nasvidenje, GeForce...

HardOCP - Na predstavitvi GeForcea 4 je nVidiin CEO potrdil govorice, da GeForcea5 ne bo. Ne samo imena, tudi tehnologija, ki je v GeForceih, se bo poslovila. Tako da pričakujte v naslednji generaciji NvIdiinih kartic (NV 30 čip) nove tehnologije, najbrž tudi tiste, ki jih je razvil/razvija bivši 3Dfx team.

5 komentarjev