»

Virtualna ograja

New Scientist - Da sodobna tehnologija prodira na vsa področja življenja dokazuje tale novica. Raziskovalci iz Dartmouth College iz ZDA namreč razvijajo posebne ovratnike za - krave. Ovratnik vsebuje GPS ter Wi-Fi kartico preko katere naprava komunicira s centralo, napajanje pa je izvedeno preko sončnih celic. GPS centrali sporoča lokacijo in če se krava približa navidezni meji, se sproži signal, ki naj bi kravo odvrnil nazaj. S slednjim imajo raziskovalci sicer še manjše težave, vendar se jih trudijo rešiti.

Očitno hekerjem še ne bo tako kmalu zmanjkalo dela.

22 komentarjev

Tiskanje hiše

New Scientist - Če lahko brizgalni tiskalnik tiska sliko na papir, potem ni nobenega razloga, da ne bi tudi večja šoba na enak način špricala betona. Vodena preko gonilnika, bi izpisovala CAD-datoteko, ki bi v enem dnevu postal hiša v našem 3D-svetu.

Ravno tega so se lotili pri nekem nemškem podjetju, podprti z znanjem na Južnokalifornijski univerzi. Leta 2005 naj bi izpljunili prvi "iztis"!

27 komentarjev

Ob - smer jug, jugozahod

New Scientist - Edino, kar mi je bilo pri Sovjetski zvezi všeč, projekt preusmerjenja sibirskih rek na jug, je ukinil že Gorbačov. Zdaj pa, ko so zaradi ogrevanja Zemlje zaznali precej večje pretoke teh rek, so spet obudili načrte, da jih deloma speljejo proti Aralskemu jezeru in toplim puščavam Srednje Azije, kjer bi jih lahko koristno uporabili.

Seveda bodo "varuhi narave" proti in iz vsega skupaj ne bo nič, a vsaj pionirski duh le še ni povsem zamrl.

32 komentarjev

Predvidevanje možganov

Slo-Tech - Članek, objavljen na New Scientistu razglablja o tem, zakaj se, v primeru, da nas požgečka prelestna lepotica, krčevito smejemo, v primeru lastnega žgečkanja pa le nemo bolščimo v zid ter ne reagiramo. Težava naj bi tičala v naših možganih, saj ima, tako članek, naš organ (da, referiram na možgane) možnost predvidevanja dogodkov. Seveda naša koža fizično gledano občuti enako, le možgani, v primeru žgačkanja samega sebe, te impulze omilijo ter zatrejo. Klik! Bolje kot vsak Pentium 4 [:D] .

5 komentarjev

Razvoj izboljšanega TCP/IP

New Scientist - Na strani NewScientist so objavili novico o razvoju nadgradnje TCP/IP protokola, ki naj bi znatno pospešil delovanje interneta. Osnova ostaja ista, kot trdijo, bo nadgradnja le in samo programska. Hec je v tem, da današnja "verzija" protokola deluje principu pošlji-preveri-če ni uspelo, pošlji še enkrat pri polovični hitrosti. Protokol je torej nekako tako zastarel kot povezava Faxa oz. klicnega modema. Upajmo, da bo zadevščina preživela testiranja in se kmalu uveljavila, ker mi si vsi želimo gigabitne povezave kar doma. ;) Več o tem.

9 komentarjev

Rambus bo napadel tudi izdelovalce čipovij

Electronic News - Ko sem prvič prebral to novico se kar nisem mogel nehati smejati! Za kaj sploh gre? Kot veste, Rambus že kar nekaj časa toži vse proizvajalce SDRAM in DDR SDRAM pomnilnika zaradi zlorabe njihovih "patentov". Te patente so si, mimogrede, pridobili po zelo zelo ovinkasti in komaj legalni poti in s pomočjo več prevar. Kakorkoli, nekateri proizvajalci so jim že podlegli in jim morajo plačevati licenčnino, nekateri ( Micron, Infineon ) pa jih trenutno tožijo nazaj. Sedaj pa so pri Rambusu najavili tudi namero, da tožijo vse izdelovalce veznih čipovij ali katerih drugih komponent, ki komunicirajo s pomnilnikom! V bistvu sploh ne vem, ali bi jih označil kot norce ali prekleto pogumne podjetnike... Eno je sigurno: s tem bi si pridobili ogromen monopol na računalniškem tržišču, saj trenutno skoraj ni naprave, ki ne bi komunicirala s pomnilnikom. Upam, da jim bo spodletelo [>:D]!

5 komentarjev