»

Indijski raketi zagodli priključki

Flightglobal - 25. decembra je Indija minuto po izstrelitvi izgubila raketo GSLV, ki naj bi v geostacionarno orbito okrog Zemlje prenesla komunikacijski satelit GSAT-5P. Izkazalo se je, da je bila za nesrečo kriva prekinitev skupine desetih priključkov na stiku druge in tretje stopnje, kar se je zgodilo 47,5 sekund po začetku leta. Ti so v času izgube povezave skrbeli za nadzor nad četverico dodatnih raketnih motorjev, s prekinitvijo povezave pa je seveda prišlo do izgube...

22 komentarjev

AMD bo odpuščal

The inquirer - O tem, da utegne AMD, ki je pred časom prevzel ATI, odpuščati, smo že poročali. Če gre verjeti The Inquirerju, naj bi po najnovejših informacijah brez službe ostalo 375 zaposlenih, kar je znatno manj od prvotnih ugibanj o kar dva tisoč odpuščenih. Največ odpuščenih prihaja iz oddelkov za trženje in prodajo. Za zdaj pri AMD-ju ne načrtujejo nadaljnjih odpuščanj, dodaja The Inquirer.

Več v izvorni novici.

7 komentarjev

Ambiciozni načrti AMD-ja

DigiTimes - Po virih iz tajvanskih proizvajalcev matičnih plošč sodeč, načrtuje AMD v drugi polovici letošnjega leta prodajo 26 milijonov procesorjev, s čimer bi v letošnjem letu prodali 46 milijonov procesorjev. S tem bi svoj delež na trgu procesorjev povečal na kar 32 odstotkov. Kot je znano je v drugem četrtletju AMD dosegel največji delež na trgu procesorjev z dvaindvajsetimi odstotki. Dodatnih deset odstotkov naj bi pridobil s prodajo procesorjev za prenosnike in s pomočjo prej omenjenih proizvajalcev matičnih plošč.

Več o tem na DigiTimes-u

35 komentarjev

Časovni načrt slovesa s939 in s754 procesorjev

Slo-Tech - Znani so datumi, do katerih bodo dobavljivi posamezni procesorji za podnožji s939 ter s754. AMD bo tako procesorja Athlon 64 3700+ in 4000+ dobavljal do drugega julija letos, ostale procesorje za omenjeno podnožje ter nekatere procesorje za podnožje s754 pa do konca letošnjega leta. Izjeme so Athlon 64 X2 4800+ na podnožju s939 ter Sempron 3400+, ki bosta dobavljiva do drugega četrtletja prihodnjega leta ter Sempron 2800+ in 3000+, ki bosta dobavljiva do prvega oziroma slednjo do tretjega četrtletja prihodnjega leta.

Poleg tega bodo z zadnjim dnem letošnjega leta ukinili dobavo procesorjev za novo podnožje AM2 z 2x1 MB drugonivojskega predpomnilnika in sicer modeli Athlon 64 X2 4000+, 4400+ ter...

7 komentarjev

AMD na 90 nm aprila

X-Bit Labs -

AMD-jev podpredsednik Robert Rivet je včeraj na MSSSC (Morgan Stanley Semiconductor and Systems Conference) predstavil AMD-jeve načrte glede novih procesorjev in tehnologij. Athloni 64 se prodajajo zelo dobro, je dejal, saj naj bi jih v tem četrtletju prodali milijon. Največji delež dobička sicer še vedno prinaša prodaja Athlonov XP, a AMD optimistično načrtuje, da utegnejo 64-bitni procesorji kmalu preiti v vodstvo.

Prehod na 90 nm tehnologijo naj bi se po Rivetovih besedah zgodil nekje aprila, najhitreje v roku petih tednov v dresdenski Fab30, kasneje pa tudi v ostalih obratih. Proizvodnja bo povsem stekla julija, prve procesorje pa lahko pričakujemo na tržišču med septembrom in novembrom. Rivet ni razkril, ali bodo pri AMD s prehodom na 90 nm procesorje arhitekturno spremenili, dejal je le, da bo novo jedro merilo manj kot sto kvadratnih milimetrov. Več o tem ...

10 komentarjev

O AMD-ju in njegovi prihodnosti

The inquirer - Kot kaže, se AMD-ju trenutno ne obeta nič dobrega, saj so časi, ko so Athloni kot za šalo pometali z na papirju precej hitrejšimi Pentiumi III in 4 že mimo, saj je podjetje zaostalo v megaherčni vojni. Skrb vzbuja podatek, da AMD že dalj časa posluje z rdečimi številkami, za to četrtletje pa bodo namesto 715 milijonov $ deležni le 615 milijonov $ prihodkov. AMD naj bi po poročanju nekaterih virov iz rdečih številk potegnila prodaja Opteronov in Athlonov 64, kateri bojda ne bodo predstavljeni 30. septembra, kot je bilo sprva načrtovano, ampak cel teden prej. No, ravno pri Opteronih pa se je zataknilo, saj prodaja le-teh ne poteka ravno tako, kot je bilo pričakovano, ravno manjša prodaja teh procesorjev pa je eden izmed razlogov za nižje prihodke od načrtovanih. Intelu se kar samo od sebe smeje, vendar stvari noče prepuščati naključju, zato so za 13. julij napovedane obsežne pocenitve Xeonov in predstavitev različic, ki bodo imele, podobno kot Opteroni, 1 MB predpomnilnika. Hja,...

27 komentarjev

IT in SARS

X-Bit Labs - Nenapisano pravilo pravi, da se izbruh epidemije prav zagotovo pozna na lokalnem gospodarstvu. Izjema ni bil niti SARS, ki je povzročil pravo paniko na jugozahodnem predelu Azije -- območju, na katerem proizvedejo največ računalniških komponent, od koder jih nato pošiljajo po vsem svetu. Kakšne posledice je povzročil SARS za računalniško industrijo, pa so poizkušali ugotoviti na X-Bit Labs, kjer so spisali zanimiv članek, ki je vsekakor vreden branja.

0 komentarjev

AMD: Za slabo prodajo je kriv SARS

The inquirer - AMD je danes objavil pričakovanja za drugo četrtletje (točne podatke bomo dobili v drugi polovici julija). Kot vse kaže, bodo prodali za borih 615 milijonov izdelkov, kar je 14 odstotkov manj od pričakovanih 715. Robert Rivet, finačnik pri AMD-ju, pravi, da je za to kriva slaba prodaja na Daljnem vzhodu, torej SARS. Trenutno AMD-jeve delnice stojijo pri 6,59 dolarjih.

1 komentar

Viini poslovni rezultati

X-Bit Labs - Tajvanski gigant, podjetje VIA Technologies, je danes objavil poslovne rezultate preteklega meseca. V mesecu novembru so znašali prihodki od prodaje debelih 67 milijonov dolarjev, kar znaša 8 odstotkov manj kot v mesecu oktobru (73 milijonov). Viini letošnji prihodki za 28 odstotkov presegajo dohodke podjetja SiS, a so za 14 odstotkov nižji kot v lanskem novembru.

V celotnem letošnjem letu je tako VIA pridelala za 670 milijonov dolarjev prihodkov, kar za 80 odstotkov presega dohodke njihovega konkurenta, podjetja SiS, a je za 27 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. V mesecu decembru tržni analitiki napovedujejo povečanje prodaje in dobičkov, med drugim tudi zaradi potrošniške mrzlice okrog božiča ter novega leta. Klik!

0 komentarjev

Konec Kocke?

vir: Guru 3D
Guru 3D - Applov Cube računalnik se že nakej časa ni dalo dobiti pri distributerjih. Ljudje so že takoj začeli špekulirati, da je nekaj narobe. In očitno je nekaj tudi bilo in je.
Apple je, neuradno, prenehal s proizvodnjo Cube računalnikov. Razlog je očiten; slaba prodaja. V četrti četrtini lanskega leta (oktober, november, december 2000) je Apple prodal 29000 teh kockastih škatel. Prvo četrtino letošnjega leta (januar, februar, marec 2001) je...

0 komentarjev

X-bit labsi na obisku v AOpen

X-Bit Labs - Pretorijanec je poročal o Creativovi tovarnici, jaz pa bom pod drobnogled vzel AOpen-ovo tovarno.
Fantje (in morda še kakšna punca) pri X-bitih so bili zadnje čase kar zaposleni. Poleg pisanja novic in testov so se odpravili v na Tajvan v AOpen-ovo tovarno, kjer so si ogledali izdelavo nekaterih AOpen-ovih izdelkov. Zakaj ravno AOpen-ovo tovarno? Od podjetja so dobili posebno povabilo, pa tudi podjetje samo postaja vse bolj pomembno in zanimivo (spomnite se njihovih "otročjih" matičnih plošč). AOpen pa ne izdeluje samo matičnih plošč. Že dalj časa izdelujejo tudi grafične kartice, CD/DVD enote, modeme, itd. Skratka preberite si X-bitov res podroben članek, da boste znali ceniti trud, ki ga ljudje vložijo, da zadovoljijo računalniške razvajence.

Še zanimivost (ko smo že ravno pri daljnnjevzhodnih deželah): kot gotovo že veste, ima večina računalniških podjetij proizvodnje zmogljivosti ravno na Tajvanu ali kaki drugi daljnjevzhodni državi. Vendar zakaj ravno na daljnem vzhodu?...

0 komentarjev