»

WinFS Beta 1

Slashdot - Microsoft je izdal prvo Beta verzijo njihovega novega datotečnega sistema, ki je zaenkrat dostopna vsem razvijalcem na MSDN. Po prvotnih načrtih naj bi bil WinFS del Windows Vista, a so se kasneje pri Microsoftu drugače odločili, tako da lahko končno izdajo novega datotečnega sistema pričakujemo po izdaji naslednje generacije Windowsov. Na voljo bo kot brezplačen dodatek, snemljiv z Microsoftove strani, obstaja pa možnost, da bo podpiral tudi starejši OS - Windows XP. Za več podrobnosti se lotite novic na Slashdotu in Infoworldu.

39 komentarjev

Iz Microsoftovih logov

Slashdot - Skoraj osem let po prvem primeru napada LAND sta Windows XP SP2 in Windows Server 2003 še vedno neodporna nanj, poroča Slashdot. Na napako je pred tednom dni Microsoft opozoril srbski inženir Dejan Levaja, a od Microsofta ni dobil odgovora, zato je ranljivost javno objavil. Omeniti velja, da so pred tovrstnim napadom varni vsi računaniki za požarnimi zidovi, a žal je jih je premnogo v rokah neodgovornih administratorjev, ki niti za tako najosnovnejšo zaščito ne znajo ali nočejo poskrbeti.

Na Slashdotu še poročajo, da se lahko novega datotečnega sistema WinFS nadejamo tudi v Windows XP, kar je zelo presenetljivo po avgustovski odločitvi, da WinFS ne bomo videli v Longhornu (nasledniku Windows XP), ki ga lahko pričakujemo v letih 2006 (klient) oz. 2007 (strežniška različica). Ne pozabimo, da bomo v Windows XP deležni tudi Avalona iz Longhorna. Več o tem.

22 komentarjev

Datotečni sistem tete Mete

OSNews - Kar naenkrat se je začelo na veliko govoriti o slabostih obstoječih datotečnih sistemov in o zastarelosti celotnega principa drevesne razporeditve map in datotek. Tako se nam v Applovem novem Mac OS X 10.4 (Tiger), v novi različici Windows (končni razvojni stopnji Longhorna) in v Linuxu ( Klik!) obeta nov način dela z datotekami. Razvijalci na veliko obljubljajo, da bo iskanje datotek preprostejše in hitrejše, prav tako pa nam ne bo potrebno več razmišljati na katero mesto bomo spravljali datoteke. Za organizacijo datotek bodo v prihodnje skrbeli meta-podatki, nekakšni opisi oz. lastnosti, ki bodo pripadali vsaki datoteki.

Očitno bo prvi Apple, potem odprtokodniki, nazadnje pa se bo poskusil še Microsoft. In vse skupaj pat*******.

21 komentarjev

Windows 'Longhorn' leta 2006?

OSNews - Tržni analitik podjetja Jupiter Research, Joe Wilcox je prepričan, da Microsoftov nov operacijski sistem s kodnim imenom Longhorn ne bo na voljo pred letom 2006, kar je celo leto pozneje, kot trenutno napoveduje Microsoft. Wilcox trdi, da so spremembe, ki jih načrtuje monopolist iz Redmonda, preobsežne za izvedbo v tako kratkem obdobju, v zakup pa moramo vzeti tudi dejstvo, da se bodo morali tako razvijalci kot tudi uporabniki pripraviti na novi datotečni sistem.

Pri Microsoftu smo sicer navajeni na neprestano prestavljanje rokov izida njihovih izdelkov, še posebej, če pomislimo na Windows 2000 ali na prihajajočo pisarniško zbirko. Morda pa bodo pohiteli in tvegali kakšno stabilnostno in varnostno luknjo več!

15 komentarjev

Optično branje za zahtevne

Tom's Hardware - Optični bralniki nam pridejo v določenih trenutkih zelo prav, včasih pa niti ne vemo, zakaj smo ga sploh kupili. Na Tom's Hardware so se odločili, da bodo testirali optični čitalnik (po domače: skener) podjetja Epson, ki sliši na ime Perfection 3200 Photo. Izdelek ni namenjen "navadnim" uporabnikom, ampak bo našel topel dom pri vseh tistih, ki zahtevajo od njega kar največ in so to pripravljeni tudi plačati. Komuniciranje z računalnikom poteka preko priključka USB 2.0 oziroma FireWire, kar pomeni optimalno delovanje. Še cena? Štiristo ameriških zelencev. Več o tem.

2 komentarja

WinFS in Longhorn je enako hitreje in pametneje

Tom's Hardware - Verjetno domala vsi poznate prihajajoči Microsoftov operacijski sistem Windows Longhorn. S to Microsoftovo noviteto bo luč sveta ugledal tudi nov datotečni sistem WinFS, katerega kratica FS pomeni Future Storage. Na Tom's Hardware so spisali zanimiv članek o kombinaciji teh dveh močno pričakovih Microsoftovih novosti. Sodeč po spisanem članku je o novem datotečnem sistemu veliko špekulacij s strani navadnih uporabnikov in "testerjev", vendar pa bo pomenil veliko pridobitev na tem področju. Več o tem.

10 komentarjev