»

Hynix in Toshiba razvijata naslednjo generacijo pomnilnika MRAM

X-Bit Labs - Hynix in Toshiba sta napovedala, da bosta sodelovala pri razvoju pomnilnika MRAM, ki naj bi v prihodnjih letih postal zamenjava za vse vrste medijev za shranjevanje podatkov (trdih diskov, SSD-jev, RAM-a itd.), če gre verjeti njegovim zagovornikom. Ko bo izdelek razvit, nameravata Hynix in Toshiba skupaj stopiti tudi pri proizvodnji, trženju in prodaji. To ni presenetljivo, saj ima Hynix ogromno izkušenj in znanja pri proizvodnji pomnilnika, Toshiba pa se med drugim ukvarja s trdimi diski in SSD-ji.

MRAM je kratica za magnetnorezistivni pomnilnik (magnetoresistive random access memory), ki se je začel razvijati ob koncu tisočletja. Za razliko od klasičnega RAM-a se tod podatki shranjujejo v magnetni obliki....

18 komentarjev

Datel toži Microsoft

vir: engadget
engadget - Datel, proizvajalec prostornejši pomnilniških medijev za Microsoftov Xbox 360 je pred izidom nove različice programske opreme za konzolo sicer napovedoval, da bodo poskušali zaobiti zaščito pred neuradnimi, ne-Microsoftovimi mediji, a se je to izkazalo za precej zahtevno. Microsoft je namreč enostavno omejil podporo medijem velikosti do 512 MB, kar razvrednoti že tako ali tako večje ter z microSD karticami razširljive pomnilniške medije, ki jih v velikosti 2 oz. 4 GB proizvaja Datel. Ker so edini, ki poleg Microsofta proizvajajo te medije, ter so po popravku ostali praktično na suhem, so se odločili za v ZDA tako pogosto rešitev - tožbo. Sklicujejo se na protimonopolne razloge ter zahtevajo, da Microsoft omogoči...

21 komentarjev

Disney je izbral Blu-ray

Google News - Vse bolj je jasno, da bo bitka med pomnilniškimi mediji Blu-ray in HD DVD še zelo napeta. Kot smo že nekajkrat poročali, se nekateri izdelovalci enot in medijev odločajo za en, spet drugi za drug standard. Zadnji na spisku "opredeljenih" je Disney, ki bo odslej sedel v upravi združenja razvijalcev Blu-ray. S tem je seveda postalo jasno, na kakšnih medijih lahko pričakujemo vsebino, ki jo ustvarja Disney.

8 komentarjev

MRAM -- Mamljiv, Revolucionaren in ... Ah ... Mojstrski

Strokovnjaki v akciji!

CNN.com - Si predstavljate svet, v katerem je veliko računalnikov, tako veliko, da jih je več kot Zemljanov, pa čeprav so si med seboj različni, tako različni, da so nekateri veliki kot skala, drugi majhni kot dlan, tretji pa prav majceni, tako majhni kot drobtinica kruha, a vendarle imajo vsi nekaj skupnega, kar naredi ta svet, kljub nasičenosti in raznolikosti, še vedno preprost in ne kompliciran, tako komplicirana kot je komplicirana ta poved?

Ja, tak svet si je težko predstavljati, a strokovnjaki podjetij IBM in Infineon so naredili pomemben korak v njegovi evoluciji, pomagala pa so jim tudi podjetja Toshiba, Motorola in NEC. Predstavili so tehnologijo MRAM -- Magnetic Random Access...

25 komentarjev

Analiza nastavitev pomnilnika

Techware Labs - Vsi, ki svoje mlinčke navijamo, smo se pri nastavitvah RAM-a že srečali z izrazi, kot so CAS, RAS in podobni; a njihov pomen in vpliv na prepustnost pomnilnika pa sta za povprečnega računalničarja uganka.

Tako bo vsem, ki se želijo podučiti, kaj pomenijo razne kratice in predvsem, kako vplivajo na prepustnost pomnilnika, v pomoč tale članek na Techware Labs. Fantje so preizkusili veliko različnih nastavitev in pri vsaki s programom SiSoft Sandra Professional izmerili prepustnost pomnilnika. Tabelo rezultatov si lahko pogledate tukaj, na tej strani pa si lahko pogledate še razlago pojmov in njihov vpliv na pomnilnik.

2 komentarja

Izbrisani podatki iz pomnilniške kartice

Image Recall - Verjetno se vas večina še spomni, kaj smo včasih v DOS okolju uporabljali za povrnitev po nesreči izbrisanih podatkov. Kadar smo kakšne podatke izbrisali, so nam prišli na pomoč razni undelete programi, ki so nam povrnili podatke. Ker pa je danes na voljo vse več pomnilniških kartic (za mobilce, digitalne fotoaparate, ... ) kjer ti DOS-ovski programi za undelete seveda ne pridejo v poštev, mogoče ne bo odveč povedati, da obstajajo tudi programi za pomnilniške medije.

Ako se vam je kaj zalomilo, si lahko vunpotegnete™ program ImageRecall, ki vam bo povrnil podatke na vaši pomnilniški kartici. Zasede okoli 8 MB prostora, deluje pa v okolju Windows 9x/ME/NT4/2000 ter XP. Žal je na voljo le Lite verzija, ki deluje 30 dni, povrne pa vam 10 prvih slik iz pomnilniške kartice. Toda, hej, nekaj pa le je ... Za vse ostalo, Klik!

0 komentarjev

Hitachi naredil kot papir tanek čip

The inquirer - Japonski Hitachi je naredil pomemben korak pri izdelovanju čipov. Naredil je namreč čip, ki je tanek kot list papirja. Vendar nikar ne mislite, da bi čip uporabljen v računalnikih ali kakih drugih elektronskih napravah. Hitachi je čip razvil predvsem za vdelavo v bankovce, čeke in druge pomembne papirje (gotovo za preprečevanje ponarejanja). Čip ima še eno pomembno lastnost - omogoča brezžično povezavo. Z vdelano brezžične povezavo, naj bi se dalo bankovec ali kak drug pomemben papir celo izslediti. Zanimivo. Po zadnjih podatkih sodeč bomo takšne čipe ugledali čez tri leta.

5 komentarjev