»

ARNES dobil nov superračunalnik

Arnes - ARNES je dobil nov superračunalnik, ki je trenutno najzmogljivejši v Sloveniji. Svojo superračunalniško gručo so nadgradili, tako da sedaj ponuja novih 4256 jeder (170 TFLOPS) in 48 grafičnih procesorjev Nvidia V100s (350 TFLOPS). Imajo 62 procesorjev AMD Epyc 7702P (64 jeder) in 24 procesorjev Epyc 7272 z 12 jedri, ki pa imajo po dve grafični kartici Nvidia V100s. Na diskovnem polju je 3 PB prostora na diskih in 320 TB na SSD-jih (bruto), na voljo pa je še 18 TB pomnilnika. Novi superračunalnik je na voljo tudi raziskovalcem, saj je del vseslovenskega omrežja SLING.

Superračunalniki so v moderni znanosti in inženirstvu čedalje pomembnejši. Uporabljajo jih tako pri algoritmih globokega učenja oziroma umetni inteligenci kakor pri "običajnejših" problemih v računski kemiji, fiziki osnovnih delcev, meteorologiji, prometu, biomedicini in biologiji (npr. v kriomikroskopiji), mehaniki, obdelavi velikih količin podatkov (big data) itd. V preteklosti so bile računske kapacitete v...

73 komentarjev

Arnes nudi digitalna strežniška potrdila

Arnes - Arnes je uradno pričel izdajati overjena digitalna potrdila (certifikate) za strežnike strank omrežja Arnes. Potrdila so brezplačna, število izdanih potrdil na organizacijo pa ni omejeno.

Sicer je cena enega strežniškega potrdila na trgu nekaj sto evrov, odvisno od tipa potrdila, trajanja in izbranega overitelja, kar lahko strankam raziskovalnih in izobraževalnih omrežij pomeni dokajšnji strošek, zato so evropska izobraževalna omrežja pooblastila svoje združenje Terena, da je z razpisom izbralo znanega overitelja, ki pod ugodnimi pogoji omogoča, da izobraževalna omrežja svojim strankam izdajajo potrdila, ki so povsem primerljiva s komercialnimi.

Arnes izdaja strežniška potrdila samo svojim strankam (ustanovam, ki so upravičene do uporabe Arnesovih storitev). Tu je še povezava na postopek.

10 komentarjev

ARNES in slovenščina

Arnes - Pred dnevi so na spletnih straneh Akademske in raziskovalne mreže Slovenije (ARNES) objavili novico, da po Zakonu o javni rabi slovenščine (ZJRS) ne smejo dopuščati svojim slovenskim uporabnikom predstavljanja in oglaševanja na spletnih straneh samo v tujih jezikih. Omejitev seveda velja samo za spletne strani, ki domujejo na spletnih omrežjih, ki so subvencionirana iz javnih sredstev.

V praksi se za večino uporabnikov ne bo dosti spremenilo, vendar pa ta poteza predstavlja še en pomemben korak v boju za ohranitev slovenskega jezika. Zaradi te omejitve se tudi ne bo moglo zgoditi, da bi kakšen raziskovalni segment iz praktičnosti popolnoma prešel na angleške strani. Seveda pa je vse odvisno od budnosti upraviteljev omrežja.

20 komentarjev

Bodo širokopasovne povezave rešile podeželje?

The Register - Migracija v mesta in spreminjanje zaposlitvene strukture sta dejavnika, ki vedno bolj očitno spremljata sodoben čas. Problema se zaveda večina politikov, kako pa se aktivno vključiti v njegovo reševanje, je vseeno zgodba zase.

Tako je zanimiv pristop ubral britanski e-poslanik Andrew Pinder, ki meni, da je eden od ključnih dejavnikov, ki zavirajo večje naseljevanje na podeželju, slaba informacijska povezanost. Tako razlaga, da se pojavlja čedalje večje zaposlovanje na področju informacijske tehnologije, ki pa se brez širokopasovnih povezav ne more razvijati.

Ideja je sicer dobra, kako pa naj bi jo uresničili, pa si tudi na Registru niso na jasnem.

3 komentarji

Država spet podcenjuje Arnes?

Finance - Arnes, javni zavod, ki skrbi za omreženost celotne akadamske sfere skupaj z izobražujočo se slovensko populacijo, je bil le delno uslišan pri obsegu finančnih sredstev, ki jih bo prejel od ustanovitelja, t.j. države, za delovanje in razvoj. Namesto 1,76 je naša vlada potrdila 1,08 milijarde tolarjev za Arnes, kjer zaradi pomanjkanja denarja napovedujejo težave pri povezavi s tujino.

Pravzaprav izdatke, izključujoč stroške mednarodne povezave, ocenjujejo za minimalne, kamen spotike pa je zagotovo v visoki ceni infrastrukture, kot posledice neliberaliziranega slovenskega teletrga. Cene za zakupljene telekomunikacijske vode v Sloveniji naj bi tako bile tudi do 100-krat višje kot v tujini. Vode Arnesu zagotavlja Telekom Slovenije, saj ostala podjetja bojda tega še ne morejo ponuditi (ponudbo vodov so namreč dolžna ponuditi kot posebno podjetje). Evropa Arnesu za izobraževalno delo in razvoju hitrejšega interneta, interneta druge generacije, namenja 200 milijonov tolarjev. Izvorna...

12 komentarjev

Kabelski internet cenejši kot ADSL

vir: Finance
Finance -

Kot ugotavljajo pri časopisu Finance cenovna primerjava med ponudniki širokopasovnega interneta pri nas kaže, da je izbira kabelskega interneta cenejša. Največji kabelski ponudniki pri so Telemach, Ljubljanski kabel in KKS Online. Najugodnejša je uporaba kabelskega ARNES-a, če seveda dostop do njega omogoča kabelski ponudnik.

Po številu kabelskih deskarjev je na prvem mestu vzhodni del Slovenije s pomočjo ponudnika KKS Online, kjer so že leta 1996 začeli ponujati dostop do interneta. Kot zanimivost v raziskavi še dodajajo, da je koaksialni kabel (za kabelska omrežja) kakovostnejši od navadnega bakrenega vodnika (tega uporabljajo DSL tehnologije), a očitno...

54 komentarjev

ARNES povečal diskovne kapaticete

Arnes - Uporabniki omrežja ARNES (študentje, dijaki, učitelji in drugi njegovi uporabniki osebnega dostopa) se bodo razveselili novega prostora za gostovanje spletnih strani ali obseg poštnega predala na ARNESovem strežniku. Po novem je namreč mogoče izkoristiti do 40 MB prostora (in dodatnih 10 MB za začasno prekoračitev, do največ 3 dni), bodisi za spletno stran, bodisi za poštni predal.

Vsi, ki ste imeli v bližnji preteklosti težave s povezavo in uporabljate ARNES, ste težave najverjetneje imeli zaradi omenjene nadgradnje. Uradno novico najdete tukaj.

0 komentarjev

10 let Arnesa

Arnes - Naš prvi razširjeni ponudnik dostopa do spletnih vsebin za širše množice, Arnes, je nekaj časa nazaj praznoval 10. obletnico delovanja, sedaj pa so objavili še predstavitev za javnost.

Verjetno se vas večina še spomni 9600 bps modemov, luksuza, ki je slišal na ime v.90, piskanja modemov, jeze staršev ob zasedeni liniji in podobno. To je uporabniška plat zgodbe, kako pa so teh 10 let videli na Arnesu, pa si poglejte tukaj. Gre za kratek povzetek dogajanja, od samih začetkov do zadnjega uspeha, rekordnega prenosa v okviru tekmovanja za le-tega, dejstev kako in zakaj je Arnes vplival na razvoj interneta v Sloveniji in še marsikaj.

Le tako naprej...

5 komentarjev

Arnes postavil rekord

Arnes - Vsi, ki spremljate Arnesovo stran, veste, kako poredko se pojavijo nove novice. Danes pa sem našel podatek, ob katerem so se mi (na 100Mbit liniji) pocedile sline.

Arnes je namreč preko akademskih omrežij na razdalji 2518 km (med Slovenijo in Španijo) poslal 675 MB veliko datoteko v 11,73 sekunde. S tem so izkazali dobro sodelovanje med skrbniki omrežij in postavili nov rekord v hitrosti povezave. Preko protokola IPv6 so dosegli prenos 483 megabitov/s, poskus pa je potekal ob petih zjutraj, ko je sodeč po statistiki promet na omrežju najmanjši. Tako se sedaj vodilni v tekmovanju za najhitrejši prenos podatkov, kar je priznala tudi komisija za Internet2. Uradno novico najdete tukaj.

Running speedtest: Can not measure the time. Such small unit does not exist.

9 komentarjev