»

Podpora Do Not Track se širi

The Wall Street Journal - Danes bo v Beli hiši potekala predstavitev bele knjige o zasebnosti na spletu, kjer bo predstavljen tudi predlog zakona o pravicah do zasebnosti, ki uporabnikom daje več možnosti pri nadzoru njihovih osebnih podatkov. Na dogodku pričakujemo tri napovedi, ki bodo pomemben del zapisanega kmalu ponesle v mednarodno prakso, in sicer s pomočjo tehnologije Do Not Track (DNT):

  1. Google bo obrnil ploščo in napovedal podporo DNT v Chromu ter svojih oglasih.
  2. Veliki oglaševalci iz združenja DAA se bodo zavezali k upoštevanju DNT. Vendar še ni povsem jasno, na kak način.
  3. Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) bo nadzirala izvajanje DNT pri oglaševalcih podpisnikih.

Mozilla je sicer že v začetku lanskega leta uporabnikom brskalnika Firefoxa prva ponudila možnost, da spletnim stranem sporočijo, naj jim ne sledijo. Kasneje je temu sledil tudi Internet Explorer, enako možnost pa za prihajajoči Mac OS X (Mountain Lion) napoveduje tudi Apple. Nastavitev DNT brskalniki preko glav paketov HTTP...

11 komentarjev

Domače branje – varstvo zasebnosti

Slo-Tech - Članki, komentarji, predavanja in blogi o varstvu elektronske zasebnosti se pogosto začnejo z dvema primeroma: romanom 1984, v katerem je britanski pisatelj George Orwell uporabil idejo »velikega brata«, in filmom Stevena Spielberga Posebno poročilo (Minority Report), kjer posebna policijska enota preprečuje zločine, še preden se zgodijo.

Orwellova knjiga in Spielbergov film opisujeta prihodnjo družbo, v kateri velika država s pomočjo tehnologije nadzoruje svoje državljane – ne le njihovega gibanja, temveč tudi misli, besede in dejanja. Nadzorne kamere spremljajo javne prostore. Osebne tehnološke naprave kukajo v zasebne kotičke. Zabeležena je vsaka bančna transakcija ali elektronsko sporočilo. Računalniki prečesavajo povezane podatkovne baze in s pomočjo naprednih statističnih vzorcev izračunavajo dogodke, ki jih želi oblast preprečiti – od javnih protestov in revolucij do terorističnih operacij. Tehnologija je postala orodje totalitarne oblasti, upor je postal zaradi popolnega...

16 komentarjev

Švedska Piratska stranka ustanovila Pirate ISP

Ars Technica - Kot poroča Ars Technica, se je švedska piratska stranka odločila ustanoviti lastno podjetje za ponujanje dostopa do interneta - Pirate ISP, ki pa se bo nekoliko razlikovalo do ostalih ISP-jev.

Ena najvišjih prioritet novega ponudnika dostopa do interneta bo zasebnost, kot kaže pa bo zasebnost na prioritetni lestvici celo višje od zanesljivosti delovanja, saj ustanovitelji pravijo, da bodo za vzdrževanje storitve in odpravljanje napak tega internetnega ponudnika odgovorni uporabniki sami.

Ustanovitelji sicer trdijo, da s policijo in sodišči ne nameravajo sodelovati (bomo videli, kaj se bo zgodilo v primeru prve sodne odredbe) ter da ne nameravajo hraniti nikakršnih dnevniških datotek.

Sliši se lepo, a bomo kmalu videli, kako zanesljivo bo sploh delovalo ...

35 komentarjev

Avdio knjiga Zasebnost na internetu

Slo-Tech - Izobraževalni program Radia Slovenija je v avdio obliki izdal knjigo Zasebnost na internetu avtorja Mateja Kovačiča, na Slo-techu znanega kot Matthai. Besedilo, ki ga je sicer mogoče v knjižni obliki dobiti pri Mirovnem inštitutu, so že predvajali v eter, na internetu pa so dostopni RealAudio posnetki. Traja približno 4 ure.

Zapis v obliki MP3 ali WAV na žalost ni dostopen, seveda pa lahko tok vsak posname na računalnik s programom kot je rtspget.

Skratka, če se vam ne ljubi brati in raje poslušate, klik!

29 komentarjev

POT: Spyware

Kiberpipa - Večina uporabnikov se vsakodnevo srečuje z nadležnimi pritajenimi programi, ki prikazujejo reklame in zbiraje podatke o uporabi računalnikov. Dejstvo, da se večina domačih uporabnikov niti ne zna ubraniti še dodatno poslabša zdravje računalnikov. Predstavljeni bodo primeri različnih okužb in postopkov kako se jih ubraniti.

V torek, v Kiberpipi, ob 19 uri. Predaval bo Jožko Škrblin.

2 komentarja

Zbiranje starih knjig s področja računalništva

Kiberpipa - Imate morda še vedno kje v kakem kotu, na zaprašeni polici, na podstrešju, v skrinjah ... knjige, ki ste jih nekoč kupili, da bi si z njimi pomagali pri uporabi vašega takratnega računalnika, zdaj pa so povsem neuporabne in pozabljene?

No ja, neuporabne in pozabljene so le virtualno, saj bo nastajajoči računalniški muzej v Kiberpipi mnogo bogatejši, ko bo vključeval še primerno literaturo! Vsaka starejša knjiga, priročnik, enciklopedija in revija na temo računalništva, bo pri nas našla nov dom. Če pa ste sami podkovani v tem znanju, lahko pridete razložit, kako deluje atari ali spectrum. :) Čakamo vas v Kiberpipi na Kersnikovi 6 v Ljubljani.

8 komentarjev

Kitajska napadla Tajvan!

Slashdot - Taipei Times poroča, da je Tajvan napadla množica Kiber-vojakov oziroma 'hekerjev', po domače. Pri svojem delu si pomagajo s trojanskimi konji, ki jih poizkusajo infiltrirati v zasebna podjetja, od koder potem vršijo napade na državne agencije. Predvsem jih zanima vsebina podatkovnih baz.

Uradni viri poročajo, da jim ni ničesar uspelo ukrasti, toda saj vemo, kako je s tem. Morda nas čez par dni pričaka na kakšni rožici taipan.zip ;-)

4 komentarji

Zasebnost na internetu - četrto predavanje

Slo-Tech - Danes se bo ob 18:00 v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana) odvilo zadnje izmed serije majskih predavanj o zasebnosti na internetu. Na predavanju bo predstavljeno brezplačno programje za zaščito zasebnosti (PGP, CleanDisk Security, Personal Tiny Firewall, S-Tools, Ad-aware), Marko Kolar pa bo prikazal kako deluje tempest napad - in sicer na primeru kako lahko računalnik s spreminjanjem slike na ekranu uporabimo kot preprost AM oddajnik.
Vsebina predavanj o zasebnosti je dostopna na spletni strani Kiberpipe (prosojnice), naslednji teden pa bo izšla tudi knjiga z naslovom Zasebnost na internetu, na podlagi katere je nastala Kiberpipina serija predavanj.

0 komentarjev

Zasebnost na internetu in šifriranje

Cyberpipe - Glede na to, da je zasebnost in splošna varnost na internetu vedno bolj ogrožena zaradi napadov virusov, nadzorovanjem vlad, policije in tajnih služb ter seveda vohunjenjem korporacij, je za sodobnega računalničarja velikokrat pomemno, da pozna tudi temno stran Mreže in načine zaščite.
Za vsakogar, ki si želi o stvari zvedeti kaj več, bo jutri (v petek) ob 18:00 v Kiberpipi predavanje z naslovom Zasebnost in kriptografija. Matej Kovačič bo predstavil osnovne elektronske grožnje, načine zaščite in razložl algoritme šifriranja. Poleg tega bo sledila še praktična demonstracija uporabe programa Pretty Good Privacy za šifriranje elektronske pošte in dokumentov.

3 komentarji

Break 21, spletne umetnosti...

Mladina - Jutri (v soboto) ob 18:00 bo v klubu Metropol (Kersnikova 4, Ljubljana) otvoritev spletnega dela festivala Break 21.
Tam bo tudi Alex Galloway, sicer urednik ene najbolj znanih spletnih strani, ki se ukvarjajo z novimi mediji rhizome.org. Intervju z njim si lahko preberete tukaj. Zanimivo je, da so tipi na začetku hoteli narediti profitno dot.com podjetje, potem pa so ugotovili, da ne bo šlo in so se preprosto preoblikovali v neprofitno organizacijo.

0 komentarjev