»

Kitajci razvili lasten varen operacijski sistem za kiberbitke

smh.com.au - Pregovorno nezaupljivi Kitajci ne zaupajo zahodnim iznajdbam, tako da ni presenetljivo, da imajo pomisleke o zaprtokodnih operacijskih sistemih. Da bi napravili svoje računalniške sisteme varnejše, so tako te dni na vladne in vojaške računalnike naložili operacijski sistem Kylin, za katerega obstoj so Američani izvedeli šele pred kratkim. Razvoj naj bi bil potekal že od leta 2001, prve računalnike pa so nanj migrirali leta 2007. Kot pravijo ameriški strokovnjaki za računalniško varnost, želijo Kitajci s tem otežiti kibernapade na svoje računalnike, saj so običajna orodja prirejena za za Linux, UNIX ali Windows, medtem ko je Klyin povsem svoja pasma.

Poleg tega so Kitajci razvili še varen mikroprocesor, ki je posebej utrjen proti zunanjemu fizičnemu napadu in avtomatski zlobni programski kodi. V sodelovanju naj bi varen operacijski sitem in mikroprocesor sestavljala izjemno odporno infrastrukturo, ki jo je težko prebiti. Ali, kot se je slikovito izrazil specialist za računalniško...

34 komentarjev

Veliki Brat Google?

Slashdot - Google je te dni splavil še en svoj projekt, poimenovan Google Web Accelerator. Gre za nekakšen proxy strežnik, ki naj bi omogočal hitrejše surfanje po internetu.

Pravzaprav gre za program, ki si ga uporabnik namesti na svoj računalniki, program pa poskrbi, da uporabnik do spletnih strani dostopa preko Googlovega omrežja (ki verjetno promet preusmerja glede na obremenitve). Google Web Accelerator je optimiziran za širokopasovne povezave, ter se samodejno nastavi za Internet Explorer in Firefox, uporabniki ostalih brskalnikov morajo konfiguracijo vnesti ročno.

Po iskalniku Google, Google Toolbaru, GMailu, Orkutu in Google Dekstopu smo torej uporabniki dobili še eno brezplačno aplikacijo. Google pa si je ustvaril platformo s katero lahko nadzoruje uporabnikove iskalne nize, njegovo elektronsko pošto, vsebino njegovega računalnika, njegovo prijateljsko omrežje in sedaj še uporabnikove brskalne navade - skratka našo celotno on-line identiteto.

Če bi bil "striček Stalin" še živ, bi...

113 komentarjev

Logitech io Personal Digital Pen

Design Technica -

Logitech pozna že skoraj vsak, ki ima opravka z računalniki, saj ima od te firme bodisi miško, tipkovnico ali joystick danes domala že vsak. Na Design Technica so napisali krajši članek o Logitechovem digitalnem peresu, ki ga priporočajo za srečanja in pisanja sporočil -- Personal Digital Pen.

Če se zdaj obrnemo še malo k obliki tega pisala, vidimo, da je, kot veliko izdelkov iz Logitecha, tudi ta v kombinaciji črne in sive barve. Po obliki je zelo podoben navadnemu pisalu, le da je malo debelejši in mogoče tudi daljši. S takim pisalom ne moremo pisati na vsako podlago, temveč le na prenosnik in dlančnik. Za konec še povezava do testa.

3 komentarji

"Tabletke" 21. stoletja

Tom's Hardware -

Seveda ne govorimo o tistih nadležnih tabletkah, ki jih moramo jesti, ko smo bolni. Tabletke oz. Tablet PC-ji so ene izmed najnovejših pogruntavščin na področju prenosnih računalnikov. So namreč križanci med notesnikom in dlančnikom. Prav na Tom's Hardware so spisali kar zanimiv članek o njih. Vanj je vključena le ena tabletka in sicer Acer Travelmate C102Ti.

Sposobnosti take napravice so podobne 2 leti staremu računalniku, saj ima 800 MHz procesor in 256 MB PC100 pomnilnika. Za shranjevanje podatkov pa je navoljo 30 GB trdega diska, ki se vrti pri 4200 obratih na minuto. Microsoft je začel širiti svojo ponudbo in na strojčku je bil naložen...

3 komentarji

Novo ohišje

Tweak Town - Še eno ohišje si je našlo pot na test na TweakTown. Imenuje se Sky Hawk USA Jupiter Case. Ohišje je izdelano predvsem za tiste, ki radi razkazujejo svoje računalnike, saj se že od daleč vidi, da ne gre za klasično, umazano bež ohišje. TweakTownovci so mu prisodili osem točk (od desetih), če pa vas zanima zakaj takšna ocena, kliknite!

5 komentarjev

Ažurnost strani...

Jaz - ...je danes na psu... Luni je te dni bolj malo za svojim računalnikom, saj ima delo, jaz sem pa šele sedaj prišel iz šole. Pa še zobarja imam ob pol šestih . Ah, bomo pa izkoristili pač tisti čas, ki ga imamo skupaj.

4 komentarji