»

Napster prodan

Slo-Tech - Bralci z daljšim stažem se še spomnijo Napsterja, ki je na prelomu tisočletja temeljito pretresel glasbeno industrijo. Aplikacija, ki je prvikrat v zgodovini omogočila množično prenašanje glasbe na domače računalnike, je sicer po dveh letih delovanja leta 2001 ugasnil, a ideja je živela dalje. Iz nje so izšli eDonkey (in eMule), Kazaa, Limeware in številne druge storitve, ki so evolucijo končale v obliki torrentov. Napster pa je v drugačni obliki obstajal dalje. In je te dni preživel še eno večjo kupčijo. Napster je imel nazadnje 3 milijone uporabnikov in 90 milijonov licenciranih skladb.

Britansko podjetje MelodyVR ga je namreč odkupilo od podjetja RealNetworks za 70 milijonov dolarjev. Napster namreč bo ukinitvi leta 2001 ni izginil, temveč se je vrnil kot storitev za pretočne vsebine. Po stečaju je ostanek podjetja, v glavnem blagovno znamko in pravice, kupil Roxio in svoj Pressplay izdal kot Napster 2.0. Leta 2008 ga je kupil BestBuy, leta 2011 pa so ga združili z Rhapsody....

16 komentarjev

Yahoo kupil aplikacijo za 30 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Yahoo je sporočil, da so kupili aplikacijo Summly, njenega avtorja in še dva sodelavca pa bodo zaposlili v podjetju. Uradno cena ni znana, a viri blizu podjetja poročajo o 30 milijonih dolarjev. Tovrstnih zgodb je nekaj že bilo, a vseeno velja tokratno posebej izpostaviti. Summly je začel pisati Nick D'Aloisio iz Londona, ki bo kmalu dopolnil 18 let in kani letos opraviti maturo, zato se še ne bo preselil v Silicijevo dolino, ampak bo za Yahoo delal iz angleških pisarn.

Summly je uporabna aplikacija, o tem ni dvoma. D'Aloisio jo je začel pisati leta 2008 pod imenom Trimit, leta 2011 pa je prejel prvih 250.000 dolarjev tveganega kapitala iz Hongkonga. Istega leta je aplikacija dobila ime Summly in izšla za iPhone. Summly, na katerem dela pet ljudi, sestavi...

16 komentarjev

Sony domnevno spet napaden

CNet - Medtem ko je Sony ponovno vzpostavil storitev PlayStation Network v ZDA in Evropi po aprilskih napadih, ga hekerji še vedno napadejo z vseh strani. To pot naj bi na strežnike Sony Pictures, Sony Music Belgium in Sony Music Netherlands vdrla skupina Lulzsec (ki je pred kratkim vdrla na PBS in objavila, da je Tupac še živ). Sonyju so pompozno napovedali konec že v sredo, a tovrstnih napovedi ne gre jemati resno. Sedaj dokazujejo, da so vendarle uspeli pridobiti dostop do nekaterih strežnikov in odtujiti nekaj osebnih podatkov. Napad ni povezan s PSN.

Ukradli naj bi milijon uporabniških podatkov, med drugim gesla, elektronske naslove, domače naslove, rojstne podatke in druge podatke, ki so jih uporabniki vnesli ob vpisu v Sonyjevo storitev. Pridobili naj bi tudi...

18 komentarjev

Napster ponovno med živimi

Slo-Tech - Napster, dedek vseh današnjih P2P prenosov, zdaj pa (ponovno živa) legalna stran z glasbo, je pravkar postal precej bolj dostopen od konkurence. Za 5 dolarjev mesečno ponujajo neomejeno streamanje željene glasbe, obenem pa si lahko uporabniki mesečno prenesejo še 5 MP3 datotek v trajno hrambo. Svojo ponudbo, kjer lahko skaldbo poslušate neomejeno in pavšalno, primerjajo s pol minutnimi odseki glasbe, ki jih je moč poslušati pri konkurenci pred nakupom, pohvalijo pa se še z zbirko 7 milijonov pesmi, 60 radijskimi postajami (ki so brez oglasov) in kvaliteto glasbe, ki se lahko kosa z glasbenimi CDji.

V bolj ali manj trenutni obliki...

23 komentarjev

Nezmožnost kupovanja kriva za kopiranje

PCWORLD.ca - V zadnjih letih spletne trgovine z digitalnimi vsebinami rastejo kot gobe po dežju. Tovrstne strani omogočajo ljubiteljem glasbe, da na svoj računalnik legalno prenesejo glasbo v formatih visoke kakovosti brez nadležnega iskanja in poskušanja, ki je eden od problemov nelegalne uporabe programov P2P. Spletna prodaja je zaradi uporabe moderne tehnologije in zaradi cen, zmernejših od tistih v trgovini, relativno popularna ter predstavlja dober kompromis tako za založbe kot za kupce, kljub vsemu pa ni brez napak.

Kanadska mladež se namreč srečuje s problemom neposedovanja kreditne kartice. Mnogi med njimi bi si z veseljem privoščili najnovejši komad, ki se ravnokar vrti na MTV-ju, pa ga kot mladoletniki ne morejo kupiti preko spleta, zato se morajo zateči k nelegalnemu downloadu. Preberite izvorno novico in debato na Slashdotu.

Morda lahko v bližnji prihodnosti poleg davka na zapisljive medije pričakujemo še davek na uporabo kreditnih kartic, saj na enak način povzročajo nelegalno...

8 komentarjev

Napster se vrača

Fool.com - Pionir na področju medmrežnega kopiranja glasbe, Napster, se po dveh letih vrača nazaj na sceno -- tokrat legitimno. V četrtek so ga zagnali poskusno, uradno pa bo začel obratovati 29. oktobra. Napster 2.0 bo sprva ponujal 500.000 skladb, za prenos posamezne pa bo potrebno odšteti en dolar. Zanimivo je, da je kar petnajst odstotkov Roxia, ki je Napsterjev lastnik, v lasti dveh največjih založb, Sonyja in Universala. Več o tem.

14 komentarjev

Roxio poleg Napsterja še nad Pressplay

Monitor - Kot smo že poročali, je podjetje Roxio prevzelo Napster -- enega od začetnikov izmenjave datotek. Tokrat je Roxio od družb Universal in Sony Music odkupil podjetje za distribucijo glasbe v digitalni obliki Pressplay v vrednosti slabih 40 milijonov dolarjev. Pri projektu bo sodeloval Napsterjev ustanovitelj Shawn Fanning, vendar nov Napster naj ne bi vseboval istega principa delovanja, kot njegov predhodnik, katerega priljubljenost je bila prav izmenjava datotek. Sony in Universal sta imela s podjetjem Pressplay kar 50 milijonov dolarjev izgube. Čas pa bo seveda pokazal, kako bo prenovljeno storitev Music.net sprejel trg, saj so pri dosedanji storitvi bile z izjemo računalnika postavljene omejitve uporabe prenesene glasbe v napravah.

1 komentar

Vrnitev Napsterja

roxio - Še pomnite; preden so se datoteke izmenjevale s programi, kot sta eMule in KaZaA, je na področju deljenja MP3-datotek vladal Napster, ki je bil postal priljubljen predvsem zaradi preprostosti in hitrosti. No, zaradi dvomov o legalnosti takšne izmenjave datotek so Napster ukinili in projekt je zaspal za kar nekaj let. Sedaj je podjetje Roxio izkoristilo že uveljavljeno blagovno znamko in izdalo nov program -- Napster 2. Od svojega predhodnika se bo razlikoval predvsem po eni lastnosti -- legalnosti -- program bo namreč popolnoma v skladu z zakonom, kakorkoli pač to interpretirate. Več o tem.

5 komentarjev

Roxio: Iz spleta na CD!

Reuters - Roxio, ki je že nekaj časa lastnik znamke EasyCDCreator, se zanima za nakup Napsterja. V kolikor bo stečajni senat prevzem odobril, se bo transakcija (po želji kupca) končala vsaj do 27. novembra.

Kakopak podjetje s 400 zaposlenimi ne kani prevzeti tudi Napsterjevih dolgov (beri: zapuščina tožb glasbenega založništva), ampak le izmenjalni mehanizem, s katerim naj bi menda pripomogel k prodaji svojega programja.

Izvirno.

0 komentarjev

MTV in Napster tokrat z roko v roki

CNet - Na C|Netu poročajo, da sta ustanovitelj Napsterja (Shawn Fanning) in MTV, sklenila pogodbo glede pravic snemanja filma o Fanningovi (Napsterjevi) zgodbi o uspehu. Fanninga bo po vsej verjetnosti igral kar on sam, premiera filma pa je napovedana v sezoni 2003/2004. Ali bo konec srečen ali ne, bo odvisno zgolj od perspektive. Klik za nostalgike.

2 komentarja

Napster: od britni do ingrid

Wired News - Špansko podjetje za zabavo odraslih (beri: produkcijska hiša "Vivian" [;)]), Private Media Group, je nemškemu lastniku Bertelsmannu ponudila približno $2.41 MIO svojih delnic v zameno za Napsterjevo blagovno znamko ter spletni naslov. Namene konkvistadorjev pa bi verjetno najlažje strnil v tak dialog:

Sine: Otec, ke na netu dobim zaston musko?
Ata: Na nepsterju, sine.

Klik!

0 komentarjev

"Prvi" padli izmenjevali sistem

ZDNet - Po nekaj več kot dveh letih, kolikor se je vlekla sodna epizoda Napster ter se je slednji prostituiral nemškemu Bertelsmann-u za vsoto osmih milijonov dolarjev, je Napster (po nekaj tednih napovedovanja) na sodišče le vložil zahtevek za stečajni postopek. No, to presenečenje je ne, saj je bila to ena izmed postavk "poslovnega načrta" pod nemškim založnikom, ki bo storitev najverjetneje ponovno obudil, le da bo v popolni njegovi lasti. Klik!

0 komentarjev

Kot Napster - le drugače

Slo-Tech - Sicer ne vem, če je o tem programu že bilo kaj govora in glede na to, da je to moja prva "novica" mi morate, v primeru napake, oprostiti. Program REGET je podoben programom tipa Napster, vendar s to razliko, da išče samo datoteke, ki so shranjene na internetnih strežnikih, katerih pa prav gotovo tudi ni malo, tako da se za "prihodnost" le-tega zaenkrat zagotovo še ni bati. Program je sicer plačljiv, 30 dnevna preizkusna različica pa je tu. Dolvleka pa tukaj!

2 komentarja

D-Linkov Roq-it JukeBox z 10 GB prostora

Tom's Hardware - Roq-it MP3 JukeBox je prenosen na trdem disku sloneč MP3 predvajalnik, ki, kot pravi podjetje, lahko shrani do 150 ur glasbe. Ko ga preko USBja priključimo na računalnik, se bo naprava prikazala kot nova oznaka za HDD (primer: J:) in tako omogočila, da prenesete glasbo s preprostim vlečenjem miške. V paket je vključen tudi infrardeči vmesnik. Poleg tega lahko Roq-it uporabite tudi kot prenosni trdi disk in nanj shranite tudi druge datoteke poleg glasbenih. Roq-it je kompatibilen z vsemi Windowsi od '98 naprej in pa z Mac OS 9 in več. Stal pa naj bi okoli 209 ameriških zelencev.

0 komentarjev

Online glasba

Yahoo News - Pisali smo že o MusicNet-u, projektu podjetij AOL, Bertelsmann, EMI ter RealNetworks, ki bo ponujal glasbo preko Interneta na podlagi naročniškega sistema. Prav tako bodo ponujala online glasbo še nekatera druga podjetja.
Tako bodo ponujali online plačljivo glasbo tudi na Yahoo! portalu, saj se je Yahoo! pridružil projektu Duet (projekt podjetij Vivendi Universal in Sony Music Entertainment).
Tudi MTV bo ponujala online glasbo in sicer kot neke vrste spletni radio.
MSN pa bo ponujal na MSN Music glasbo v web radio formatu na podlagi naročninskega sistema.
Ta podjetja želijo izkoristiti praznino, ki jo bo verjetno pustil Napster, saj se le-temu ne pišejo dobri časi. Vseeno pa je potrošniško obnašanje nekaj, kar je zelo težko spremeniti, in potrošniki smo postali z pojavom Napsterja in podobnih programov razvajeni, da dobimo glasbo preko spleta zastonj. Kako bodo ti projekti s plačljivo glasbo uspeli, je torej še negotovo. ...

3 komentarji