»

Linuxovi branilci kupili 22 patentov

CNet - Podjetje Open Invention Network so leta 2005 ustanovili IBM, Novell, Philips, Red Hat in Sony, kasneje pa se jim je pridružil še NEC. Ukvarjajo se s pridobivanjem patentov, ki jih potem brezplačno dovolijo uporabljati podjetjem, ki se obvežejo, da ne bodo uveljavljale svojih proti Linuxu ali aplikacijam za Linxu.

Danes je OIN objavil, da so od podjetja Allied Security Trust kupili 22 patentov, ki jih je AST poprej na privatni dražbi kupil od Microsofta. AST je izrazil zadovoljstvo ob dejstvu, da so patenti končali v rokah OIN-a, ki na prvotno dražbo v Redmond ni bil povabljen. Kot so dejali, je sedaj na obzorju še ena nevarnost manj, da bi lastniki patentov, ki jih neuporabljajo, poskušali zavreti razvoj Linuxa. Microsoft je potrdil, da gre za patente, ki so jih julija prodali AST-ju, nekaj let prej pa so jih kupili od SGI-ja. Ker niso bili pomembni za njihovo poslovanje, so se odločili, da jih prodajo. Kaj točno obsegajo omenjeni patenti, ni znano.

4 komentarji

Delujoč model hiperprostorskega pogona

Slo-Tech - Prijavitelj patenta za t.i. pogon warp se je znašel pred težko nalogo: patentni preizkuševalec mu je naložil, da predstavi delujoč model prijavljenega izuma.

Upajmo, da bo prijavitelj čimprej izdelal opisano napravo. Mnogi inženirji po svetu že čakajo, da si ogledajo patent, saj bo izum pomenil pravo revolucijo na področju potovanja po vesolju in nas končno ponesel izven našega kilavega osončja, če avtor ne bo dovolil prej, pa vsaj čez 20 let, ko bo patent postal javno dobro.

Naslednji logični korak je seveda patent za osebni teleport. Upajmo, da nadebudni inženir vsaj prijavo že piše, če že ni zgradil delujočega modela.

70 komentarjev

Kdor ne toži, ni Američan, hej hej fej!

The Register - Kot je v modi, da tožena podjetja milo za drago tožijo nazaj svoje tožnike, tako se je v nekratkem nizu tožb v IT prikazala še ena: Broadcom proti Intelu. Tožencu se očita protizakonita uporabo Broadcomovih grafičnih patentov v novih procesorjih. Uh... Omembe vredno je tudi dejstvo, da si Broadcom lasti ServerWorks, podjetje, s katerim Intel v tesni navezi kuje nabor čipovja 870.

9 komentarjev

Kocka je padla - Intel bo tožil Vio

The inquirer - VIA si je naredila kar lepo reklamno kampanjo, ko je najavila, da bo izdala svoj P4X266 nabor za Pentium4 procesorje brez uradne Intelove licence. Intelu to ni bilo nič kaj preveč všeč, zato je Vii grozil z raznimi tožbami, če se ne bodo ravnali po pravilih "igre". Vie pa ni nič kaj preveč motilo in je še naprej nemoteno razvijala svoj čip. Intel je spet prešel v ofenzivo in marsikateremu proizvajalcu matičnih plošč, ki si veliko obeta od prodaje izdelkov, ki so namenjeni P4 procesorjem, zagrozil s prenehanjem dobave svojih naborov. Tudi to ni prijelo, saj so se marsikateri manjši ali srednje veliki proizvajalci požvižgali na Intelove pridige. Olje na ogenj je prililo dejstvo, da Intel ne sme izdelovati DDR naborov za svoje Pentium4 procesorje zaradi pogodbe z Rambusom, ampak samo SDRAM izvedenko, ter da VIA še vedno ni plačala licenčnine. Ko je Intel izčrpal še zadnje možnosti, se je odločil, da Vio toži. S tem Intelovim ukrepom se bodo najverjetneje tudi končale razne žolčne...

10 komentarjev

Rambus zopet na sodišču

Hartware.net - Kot že veste je Rambus tožil različne proizvajalce pomnilniških medijev zaradi kraje patentov in vedno ˝popušil˝. No sedaj pa se je zgodila manjša sprememba. Rambus to pot ni tisti ki toži, temveč je to pot tožen on. Zakaj gre. Trenutno je Rambus soočen z večinsko tožbo delničarjev proti njem. V tožbi delničarji očitajo Rambusu zavajanje o posedovanju patentov in z tem posledično tudi izgube na račun delnic,zaradi tega zavajanje, ki so temu sledile. To pa je tudi razumljivo, saj so delnice v enem letu izgubile skoraj 90% vrednosti.

2 komentarja

Pravici je zadoščeno

Electic Tech - Italijansko sodišče je tudi ugotovilo, da Micron ni kršil patentov, ki jih je registriral Rambus. Še ena sodba ovržena, še en velik dan za to, da se spomnimo, da se s takim grdogrdim odnosom ne pride nikamor. Rambus, raje delaj to, za kar si narejen. Delaj pomnilnike. Po konkurenčnih cenah.

0 komentarjev

Majhna spremembica

Slo-Tech - V našem super-duper-megalomastičnem Forumu smo ukinili oddelek "Prenova Slo-Techa". Brez skrbi, vaše teme in odgovori niso šli tja v en dan, ampak so se vsi preselili v oddelek "Slo-Tech". To je bil pač naslednji logičen korak, saj smo s samo prenovo, ki je bila začeta 6.11.2000, že končali.

3 komentarji

Antitrustovsko ravnanje RAMBUSa

EBN - Jah, po vseh tožbah ter pritožbah je to pač naslednji logični korak. Micron ter Hyundai, glavna TOŽENCA iz strani Rambusa sta prosila, naj se to podjetje pregleda zaradi možnih antitrustovskih kršitev. Torej, kot bi rekli naši južni bratje: "Sve se vrača, sve se plača" . To se zgodi, če skačeš drugim v zelje ter se zavzemaš za patente, ki v resnici niso tvoji. Celo zgodbo dobite tukajlele.

0 komentarjev