»

Kaj prinaša Direct3D 10?

Tom's Hardware -

Nove grafične kartice s podporo DirectX-a 10 počasi prihajajo na police računalniških trgovin, mnogi pa, razen tega, da gre za uberkul novost, sploh ne vedo kaj to sploh je in kaj bomo zaradi nove tehnologije videli v igrah naslednje generacije. Na Tom's hardware guide so se odločili, da poskusijo zadevo približati povprečnim uporabnikom, zato so spisali strokoven članek, v katerem so se posvetili predvsem komponenti DirectX-a z imenom Direct3D. Najbrž ste...

21 komentarjev

VIA v prihodnjem letu

X-Bit Labs -

Tajvanska VIA je pripravljena na prihodnje leto, v katerem si bo poskušala povrniti največji tržni delež na področju čipovij. To pot so razkrili, katera čipovja lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo.

PT890 bo odgovor na Intelova Grantsdale-P in Alderwood. Podpiral bo 400, 533 in 800 MHz-FSB, dvokanalni DDR ali DDR-II ter podporo ECC in PCI Express x16. Začetek masovne proizvodnje je napovedan za prihodnji mesec.

PM890 bo tekmoval z Grantsdale-G, imel pa bo enake specifikacije kot PT890, le da imel še integrirano grafično jedro UniChrome 3 Graphics, združljivo DirectX 9. Dobavljiv bo kasneje kot PT890.

K8T890 in K8M890 (prvi brez grafike, drugi z integrirano) bosta namenjena Athlonom 64. Podpirala bosta gigaherčno vodilo HyperTransport, Ultra V-Link za povezavo z VT8237 ali VT8239 in PCI Express x16.

Več o tem.

7 komentarjev

Integriran DirectX 9 še letos

X-Bit Labs - Govorilo se je že o tem, da naj bi kanadsko podjetje ATi začelo izdelovati nabore za matične plošče. Sedaj pa je na dan prišla novica, da naj bi v teh naborih našli tudi prvo integrirano grafično kartico s podporo DirectX 9. To bo grafična kartica iz serije RV350 -- Radeon 9600 Pro. Integrirana bo v tako imenovan "južni most" in bo grajena v 0,13 mikronski tehnologiji. To bo prva integrirana grafikulja s podporo deveti verziji Microsoftovega DirectX-a. X-bit labs.

2 komentarja

DirectX 9 za vse

Gainwardov hladilnik v vsem svojem sijaju :)

vir: GamePC
GamePC - Pri nVidii so nedavno tega na trg poslali serijo grafičnih kartic, osnovanih na NV34 grafičnem procesorju - da bi zadovoljili tiste manj zahtevne in za manjšo ceno. Kartica pa seveda podpira DirectX 9. Na GamePC so si pobliže ogledali dve grafični kartici iz te serije - obe podjetja Gainward (Geforce FX 5200 in 5200 Ultra). Obe sta NV34 in zgrajeni v 0,13 mikronih. Seveda obe uprabljata 128-bitno pomnilniško vodilo ter podpirata AGP 8X. Razlikujeta pa se po frekvenci procesorja in pomnilnika. Ultra tiktaka pri 325 MHz/650 MHz, ne-Ultra pa pri 250 MHz/400 MHz.

V testih sta zaostajali za že kar precej starim Ti4600. Torej, če boste kupovali grafično kartico za igranje iger vam nepriporočam, da posegate po teh dveh. Ultra je sicer nekako še sledil Ti4600, drugi pa je...

6 komentarjev

Nov članek o DirectX 9!

Slo-Tech - Po dobrem mesecu predaha je na vrsti novo branje o prenovljenem skupku grafičnih knjižnic, DirectX 9 poimenovanem. Senitel, naš grafikmojster, se je spravil opisovati izboljšave, ki jih je Microsoft v DirectX 9 tudi vprogramiral. Vse o povpraševalnem mehanizmu, dinamičnem odmikanju oglišč ter možnosti prikazovanja porničev na eni sami teksturi! Klik!

14 komentarjev

Catalyst pred "sodniki"

FiringSquad - Po izdaji dolgo pričakovanega DirectX 9 in ATIjevi izdaji Catayst 3.0 gonilnikov, ki so napisani posebej za DX9, so bili na FiringSquad prvi, ki so se opogumili izdati prvo poročilo o tem, kako se Catalyst 3.0 gonilniki obnesejo ter se ustavili ob morebitnih težavah in nevšečnostih. Testni zajčki so bili:
  • ATI RADEON 9700 PRO
  • Sapphire ATLANTIS RADEON 9500 128MB
  • ATI RADEON 9000
  • ATI RADEON 9500 PRO
  • ATI RADEON 8500
  • Driver version Catalyst 2.5
  • Driver version Catalyst 3.
  • DirectX 8.1
  • DirectX 9.0
Še klik!

9 komentarjev

ATI z novimi gonilniki

Rage3D - Po Microsoftovi izdaji DirectX 9 knjižic, je bil tudi Ati izdal nove gonilnike s podporo DirectX 9 tehnologiji, imenovane Catalyst 3.0. Gonilniki so digitalno podpisani za Radeon 9700/9500 družino, medtem ko ostale kartice na podpis še čakajo. Novi gonilniki naj bi vsem karticam prinesli kar lepo število dodatnih FPS v igrah. Poleg tega pa dobite na ATI-jevi še nekaj novih demotov ter screenshootov. Klik!

2 komentarja

Zamujanje DirectX 9 ter prodaja Radeona 9700

DigiTimes - Digitimeovci pišejo o tem, kako naj bi zamujanje DirectX 9 vplivalo na prodajo Radeona 9700. Kot najbrž že veste, je ATijev Radeon 9700 kronološko druga kartica (za Parhelio), ki podpira prihajajoči DirectX 9. Najbrž ste brali tudi njene teste, tako da veste, da je z nad 100 milijoni tranzistorjev, visoko frekvenco, širokim barvnim spektrom, širšim vodilom ter predvsem visoko ceno danes najbolj zmogljiva igričarska grafična kartica. Cena, 400 ameriških zelencev, mora biti upravičena, ako se spravimo v nakup take zverine. No, ker je ta kartica (na papirju) dobesedno odvisna od datuma prihoda DirectX 9, so se ljudje začeli spraševati, kako bo to vplivalo na prodajo čipa. Kanadsko podjetje nima bojazni, saj meni, da bo kartica delala nadpovprečno v vseh do danes izdanih igrah, katerih večina pa sploh še ne podpira DirectX 8.1 standarda. Klik!

2 komentarja