»

Kaj ponuja največ za svoj denar?

Zmogljivost grafičnih kartic glede na njihovo ceno

Slo-Tech - Zmogljivost kupljenih komponent je velikokrat odvisna od količine vloženega denarja, zaradi česar je potrebno določene artikle med sabo primerjati in izbrati tistega, ki za svojo ceno ponuja največ. Na spletni strani YouGamers so se tako odločili, da izdelajo seznam zmogljivosti računalniških komponent glede na njihovo ceno.

Pri tem so zmogljivost izmerili s pomočjo 3DMark6, pri ceni pa so izbrali najnižjo možno ceno s pomočjo CNet-a. Cena posameznih komponent in s tem tudi njihova zmogljivost glede na ceno se tako lahko spreminja od države do države, vendar je za splošen pregled na zmogljivost komponent glede na ceno omenjen seznam vsekakor primeren.

26 komentarjev

Tovarniško overclockani GeForce-i 8800

Zmagovalka.

vir: AnandTech
AnandTech - Naš test najnovejših nVidiinih kartic ste najverjetneje že prebrali, na AnandTechu pa so ta teden zelo pridni, danes so objavili nov članek, v katerem so se lotili tovarniško navitih grafikulj.

Teste so poganjali na karticah iz štirih podjetij (BFG, Sparkle, EVGA in XFX), vse pa so bile že v tovarni nastavljene na višje frekvence od uradnih ter seveda opremljene z zadostnim hlajenjem. Glede na razmerje med ceno in performansami je bila najbolj uspešna BFG GeForce 8800 GTX OC, zato so jo razglasili tudi za zmagovalko testa. Če boste v prihodnosti posodabljali domač mlinček, branje ne bo odveč.

6 komentarjev

nVidia bo ostala sama

ExtremeReviews - Extremetech poroča, da so vodilni pri nVidii v torek sporočili, da se ne nameravajo povezati z nobenim drugim podjetjem.

Kmalu po AMDjevem nakupu ATija so se pojavile govorice o morebitnem partnerstvu Intela in nVidie. V torek pa je Mike Hara izjavil, da je ta prevzem samo ojačal njihovo filozofijo, da morajo ostati sami zase. Obenem pa je tudi izjavil, da AMD in Intel v boju za prevladu na trgu procesorjev rabita nVidio bolj kot kadarkoli. Prav tako je omenil namero zelenih, da se resneje podajo na trg mobilnih grafičnih čipov, kjer trenutno opazno prevladuje ATi.

Podrobnosti na ExtremeTech.

7 komentarjev

CPU z najboljšim razmerjem zmogljivost/cena

Extremetech - Na spletni strani extremetech.com so opravili obširen test procesorjev proizvajalcev Intel in AMD, da bi ugotovili, kateri namizni procesor trenutno ponuja najboljše razmerje med ceno ter zmogljivostjo.

Tako so v testna sistema posadili 10 P4 procesorjev proizvajalca Intel ter 13 A64 procesorjev proizvajalca AMD, pri čemer so zaradi lažje primerljivosti podatkov izključili celotno S754 linijo AMD procesorjev. Najnižjo ceno za vsak model procesorja posebej so ugotovili s pomočjo spletne strani Pricewatch, nato pa so ga podvrgli najrazličnejšim testom. Jasnega zmagovalca niso našli, od AMDjevih procesorjev je rahlo izstopal Athlon 3800+, med Intelovimi pa je prednjačil Pentium 4 660. Branje celotnega testa je zelo priporočljivo.

46 komentarjev

Win32 vs. Win64

Slashdot - Od prihoda Windows XP x64, ki vsebujejo polno podporo za x86-64 procesorje naprej se postavlja vprašanje, koliko so le-ti dejansko hitrejši od "navadne", torej 32 bitne različice Windows XP operacijskega sistema.

Na to vprašanje poskušajo odgovoriti na ExtremeTech, kjer so vpregli v testen računalnik obe različici Windows Xp in obenem še uporabili dvojedrni procesor Athlon64 X2 4800+. Rezultati ki so jih dobili, so morda malenkost presenetljivi, obenem pa še opozarjajo na nekatere težave Windows XP x64, kot so pomanjkanje gonilnikov in težave z nekatero programsko opremo.

9 komentarjev

Miza + Računalnik + Star Wars = TIE Fighter

Extremetech - Na ExtremeTechu je bilo ta teden razpisano tekmovanje v modificiranju ohišij na temo znanstvene fantastike. Zmagal je David Barry, ki je izdelal dober meter visok model vesoljskega plovila TIE Fighter, dobro znanega vsem ljubiteljem Lucasove filmske serije Vojna zvezd. V model je vgradil komponente svojega računalnika, obenem pa mu služi tudi kot delovna miza. Projekt je stal približno 300 dolarjev, za nagrado pa je avtor prejel 120 brezplačnih snemanj glasbenih datotek s strani eMusic.com ter mesto v žrebanju za glavno nagrado - osebni računalnik.

22 komentarjev

Modna revija oblačljive tehnologije

MicroOptical BV-1 Video Glasses

vir: Extremetech
Extremetech - Zagotovo ste že kdaj sanjali, da bi izgledali kakor Geordi LaForge ali pa kot Seven of Nine ter inovativno uporabljali vso moderno tehnologijo, ki jo s tem razkazujete svetu. Kakor kaže, dnevi ko bomo na cestah opazovali podobne osebe niso več daleč. To je pokazala tudi modna revija, ki so jo organizirali v okviru konvencije o brezžičnih tehnologijah v Atlanti. Seveda največ povedo slike tako, da kar oči na pašo.

10 komentarjev

Vojna kodekov

Slashdot - Se sprašujete, kateri video kodek je najprimernejši za domačo uporabo? ExtremeTech je prav za vas izvedel preskus kodekov DivX 5.1.1, Windows Media Video 9, QuickTime 6.5/Sorenson 3 in QuickTime 6.5/MPEG-4. Primerjali so rezultate kodiranja filmov Matrix Reloaded, Monsters, Inc., X2 in Spider-Man. Vas zanima, kdo se je najbolje odrezal?

Seveda se je potrebno vprašati o neodvisnosti raziskave, ki pozabi preveriti kvaliteto čislanega odprtokodnega kodeka XviD ...

8 komentarjev

nVidia goljufala?

Extremetech -

Na ExtremeTechu namigujejo, da naj bi nVidia s svojimi gonilniki goljufala -- Geforcei FX 5900 Ultra bi tako v benchmarkih dosegali previsoke rezultate. Neupravičeno, kakopak.

Ko so omenjenega GeForcea preizkusili v 3D Marku 2003 je namreč suvereno prehitel konkurenta, Radeona 9800 Pro. Dobro, porečete, kartica je pač res toliko boljša. Toda, ko so kartici primerjali v svojem lastnem testu, sta bili skorajda izenačeni. Razliko so sprva pripisali vertex and pixel shaderjem, ki jih 3D Mark uporablja, dočim jih njihov test ne.

Po podrobnejši analizi so ugotovili, da se razlika pojavlja zgolj ob uporabi novih Detonatorjev FX, ki, kot je videti, enostavno odrežejo nekatere robove slike. Govorili so z nVidio, ki je zagotovila, da ne goljufa. V gonilnikih bojda preizkušajo novo metodo, s katero se izognejo računanju nekaterih nepotrebnih (neprikazanih) informacij o sliki, da pa je možno, da funkcija zaradi porodnih krčev zataji. Khm...

Na novico je opozoril tudi monster-x.

18 komentarjev

DX9 glede na ceno in hitrost

Extremetech - ATI in nVidia sta zadnje čase zelo pridna pri izdaji novih produktov. Medtem ko je ATI že lani izdal serijo grafičnih kartic s podporo DirecX 9, je tudi kalifornijsko podjetje letos izdalo GeForce FX s podporo DX9. Na podlagi kartic obeh podjetij so na ExtremeTech spisali test. Katero od teh šestih grafičnih kartic se splača kupit, oziroma katera ponuja največ za spodobno ceno.
Pa veselo branje.

0 komentarjev

ATI o svoji prihodnosti

Reactor Critical - ATI je na nedavni konferenci razkril kar nekaj zanimivih podatkov, ki pa so jih po strani Golem.de analizirali kje drugod, kot pri ruskem Reactor Critical:
  • Če se prav spomnim, je ATI že kar precej časa nazaj napovedoval, da bo eden izmed njegovih glavnih adutov, ki se imenuje R300, oziroma Radeon 3, na voljo že to poletje. Po zadnjih podatkih naj bi se čip pojavil v četrti četrtini, kot opcijo pa se ponuja tudi tretja četrtina. ATI-jevci navajajo, da je predstavitev novega procesorja močno odvisna od Microsofta in njegove predstavitve Direct X 9.0.

  • Čipa s kodnima imenoma R400 in R500 naj bi bila predstavljena v prvi polovici leta 2003, vendar pa se do takrat lahko še marsikaj spremeni.

  • O mobilnih različicah čipov R200 in R300 zaenkrat še ni oprijemljivih podatkov.

  • Za konec je ATI izrazil svoj optimizem glede prodaje Gamecubov, v katerih ima tudi kanadski velikan svoj delež tehnologije. Pričakuje, da bo do konca leta 2002 prodanih vsaj 10 milijonov teh konzol.

...

0 komentarjev

Prihajajo nove grafike za množice

OC Workbench - Če se ravnokar odločate za nakup nove grafične kartice, bi bilo morda modro malce počakati, saj se je na obzorju pojavilo nekaj zelo zanimivega.

Najbrž vam je večini znano Sis-ovo čipovje Sis735, ki je nedolgo nazaj, predvsem v obliki Elit-ove plate K7S5A, dvignilo veliko prahu s svojo zelo nizko ceno in vrhunskimi rezultati (to lahko potrdim iz lastnih izkušenj). No, globoko vdihnite, kajti sedaj se nam obeta nekaj podobnega tudi na grafičnem področju. Prihaja namreč Sis-ov Xabre, ki naj bi bil direktna konkurenca NV17, NV25 in ATi RADEON-u.

Zadevica bo prva grafična kartica, ki bo podpirala AGP 8x, imela podporo za Direct X 8.01, pricinjen DDR RAM (v najboljšem primeru 3.3 ns), TV-Out in DVI. Kot je trenutno v modi bo navoljo več različic, ki bojo zapolnjevale...

5 komentarjev

Macromedia v težavah

Reuters - Izdelovalec priljubljenih orodij za spletno oblikovanje, ki je sicer znan predvsem po programu (in standardu) za vektorske animacije Flash, ima finančne težave.

Ob koncu drugega četrtletja so načrtovali dobrih sedeminosemdeset milijonov dolarjev prihodkov, realizacija pa bo najverjetneje nekje v višini med 70 in 75 milijonov, kar pa bo kalifornijskemu podjetju prineslo izgubo. Objava analitikov je močno vplivala tudi na trgovanje z delnicami, saj je vrednost slednjih v torek iz $ 19,01 padla za kar $ 8,16.

9 komentarjev