»

BFG ukinja svoje grafične kartice

BFG-jev vodno hlajen GTX 295

vir: HotHardware
HotHardware - Eden izmed glavnih nVidiinih partnerjev pri izdelavi in prodaji grafičnih kartic, BFG, se po osmih letih umika s tega trga, kar je presenetilo mnoge računalniške navdušence. Razlog za odhod naj bi se skrival v majhnih dobičkih s področja trga grafičnih kartic, kar je nedvomno povezano z majhnim zanimanjem za nVidiine grafične kartice iz serije GTX 400. Mnogi se sprašujete, kaj to pomeni za družbo, saj najverjetneje poznate le njihove grafične kartice. Posvetili se bodo svojim drugim izdelkom, računalniškim napajalnikom ter celotnim sistemom, prenosnikom iz serije Deimos in vrhunskim namiznim sistemom iz...

45 komentarjev

Google se je naučil novih jezikov

Prevod v jidiš

CNet - Googlova storitev za prevajanje med različnimi jeziki, ki se že zavidljivo dolgo in nekoliko manj zavidljivo dobro spopada tudi s slovenščino, je dobila podporo za devet novih jezikov. Pisani družinici jezikov našega babilonskega stolpa se pridružujejo afrikanščina (nizozemščini soroden jezik, ki ga govorijo v Južni Afriki), beloruščina, islandščina, irščina, makedonščina, malajščina, svahili, valižanščina in jidiš (germanski jezik judovske populacije, ki se zapisuje v hebrejski abecedi). Skupno tako Google obvlada 52 jezikov, saj je pred iranskimi predsedniškimi volitvami po hitrem postopku izdal še alfa verzijo prevajalnika v perzijščino. Tako se nevarno približuje Guinnessovemu rekorderju Haroldu Williamsu, ki naj bi bil govoril 58 jezikov.

15 komentarjev

AMD izdal dodatno dokumentacijo za grafične kartice

OSNews - Pri OSNews poročajo, da so se pri AMDju odločili izdati še več dokumentacije za svoje grafične kartice.

300 stranski dokument, ki opisuje implementacijo 3D grafike na R500 čipih z nekaj drobci, ki opisujejo tudi določene lastnosti R300 in R400 jeder. Dodatna dokumentacija bo na voljo v kratkem še tudi za R600 jedra. Odveč je omenjati, da bo ta dokumentacija izjemno pomagala razvijalcem odprtokodnih gonilnikov za AMDjeve grafične kartice, ki bodo s tem dejansko lahko počasi začeli podpirati 3D pospeševanje grafike.
Skupaj s tem pa bo AMD še izdal izvorno kodo programa Tcore, ki je v bistvu emulator grafičnega procesorja in so ga do sedaj uporabljali za razvoj gonilnikov prej kot je bil na voljo dejanski čip.

34 komentarjev

Sapphire 9800 Pro

Tweak Town - ATIjev R350 je že kar precej časa v vrhu grafičnih kartic, kar dokazuje njegove sposobnosti. Kljub temu, da v primerjavi z nVidii-nim NV35 dosega slabše rezultate pri višjih, je Radeon še vedno boljši pri nižjih frekvencah.

Sapphire Radeon 9800 Pro Atlantis, ki so ga testirali na Tweak Townu, se od sorodnih kartic razlikuje predvsem po načinu hlajenja, saj je delovanje tega primerka povsem neslišno. To omogoča Zalmanov pasivni "heatpipe" hladilnik, ki ga poleg kartice dobimo že standardno. Še klik.

4 komentarji

Geforce FX 5600 256 MB

Geforce FX 5600 v vsem svojem veličastvu

vir: Tech Report
Tech Report - nVidii je spodletela NV 30 serija, zato so poskušali uspeti z verzijami za nižji cenovni razred - v tem primeru NV 31 in NV 34. Na TechReport so na ogled postavili GeForce FX 5600 iz NV 31 serije. Grafični procesor tiktaka pri 325 MHz, pomnilnik pa pri 500 MHz.

Na grafikulji pa je ena bistvena razlika: količina pomnilnika znaša kar 256 MB. Na test so le za primerjavo dodali še Radeon 9500 Pro, 9600 Pro, GeForce FX 5200 in pa GeForce 4 Ti4200. Kartica pa se na papirju zmogljivim lastnostim navkljub v praksi ne izkaže in zaostaja za ostalimi grafikuljami. Klik!

5 komentarjev

Od R300 prek R350 do NV30, 31 ter 34

3dcenter - Danes je na trgu grafičnih kartic kar nekaj dobrih, če ne celo odličnih serij. Tokrat so na strani 3D Center naredili pregled ATIjevih serij R300 in R350 ter nVidiinih NV 30, NV 31 ter NV 34, seveda pa niso pozabili tudi na Geforce 4 Ti 4200/4400/4600. Test so spisali na kar 47 straneh. Priporočljivo je znanje nemškega jezika, saj je celoten članek spisan v tem jeziku. Test je sicer nadvse zanimiv, saj grafi, ako vam nemščina dela težave, povedo več kot dovolj. Celoten test.

4 komentarji

Leadtek Winfast A300 Ultra TD MyVIVO

Hladilnik, da mu ni para

vir: HotHardware
HotHardware - Od splavitvije nVidiine NV 30 serije je preteklo že kar nekaj časa. V tem obdobju so različni proizvajalci izdale svoje modele teh grafičnih kartic, med drugim tudi Leadtek. Podjetje Leadtek je zaslovelo predvsem po svoji Geforce 2 MX seriji, njihovo Geforce 4 Ti serijo pa že od daleč prepoznamo z velikim hladilnikom, ki se bohoti na grafični kartici.

Prav tako je z njihovo NV 30 serijo oziroma po domače FX 5800 Ultra, na kateri hladilnik zavzema domala celo grafično kartico. Karakteristike teh grafičnih kartic smo že ničkolikrat ponovili, a naj vam jih za osvežitev še enkrat povem: 0,13 mikronska tehnologija izdelave, GPU se poti pri 500 MHz, pomnilnik pa pri 1 GHz, AGP 8X podpora, 16 GB/s pomnilniške prepustnosti, 128 MB DDR2 pomnilnika, itd. Na Hot...

6 komentarjev

Albatron Geforce 4 Ti 4800 SE

vir: Guru 3D
Guru 3D - Nvidia je nedolgo nazaj poslala na trg grafične procesorje Ti 4800. Stvar je zelo zanimiva, ker je po specifikacijah ista kot Geforce 4 Ti 4400, a se kosa z Geforce 4 Ti 4600. Poleg histrosti procesorja in ramov pa se omenjena serija grafičnih kartic razlikuje od Ti 4600 po podpori AGP 8X.

Na Guru 3D so si ogledali Albatronov model iz te serije. Primerjali so ga z grafičnimi karticami kot so Radeon 9700 PRO, Geforce FX, ipd. Na kartici se nahajajo 3,3 ns pomnilnik. Procesor tiktaka pri frekvenci 275 Mhz, rami pa pri 550 Mhz, upoštevajoč DDR. Test je sicer kar obsežen (beri: 20 strani), zato ga priporočam. Klik!

4 komentarji

Podatki o NV3x se kristaliziriajo

X-Bit Labs -

Stvari okrog Nvidiine nove družine grafičnih procesorjev NV3x se počasi jasnijo. No, pravzaprav tokrat ne bomo govorili neposredno o GeForceFX (NV30), temveč se bomo posvetili njegovima derivatoma -- NV31 ter NV34. Torej, kot kaže, bosta ta dva bratranca cenejša NV30, v drobnem tisku pa piše, da ne bosta podpirala vseh zmožnosti dražje NV30. Hmm ...

  • NV31 bo nadomestilo za Ti4600, po zmogljivostih pa se bo meril z Radeonoma 9500 Pro ter 9700 Nepro.
  • NV34 pa bo, vsaj po zagotovili Nvidie, revolucija na področju grafičnega oblikovanja. NV34 naj bi domoval v mobilnih računalnikih.

Nvidia zaenkrat podrobnejših informacij ne daje, zagotovili so le, da bosta obe kartici res derivata NV30 z nekaj manj funkcijami. Pravzaprav funkcije naj ne bi bile popolnoma nedostopne, saj bomo menda imeli možnost njihove emulacije s strani glavnega procesorja prek gonilnikov. Zmedeni?

3 komentarji