»

Microsoft se izogiba podpori za Linux

Slashdot - V sredo je Microsoft sporočil, da bo njihov program za virtualizacijo strežnikov Hyper-V podpiral naslednje operacijske sisteme: Windows Server 2003 SP2, Novell SUSE Linux Enterprise Server 10 SP1, Windows Vista SP1 (x86), and Windows XP SP3 (x86). Marsikdo je nad tem razočaran. Spletna stran networkworld.com piše, da je takšna odločitev velika napaka. Brez podpore oziroma združljivosti z Red Hat, Fedoro, CentOS in BSD-jem Microsoft daje vedeti, da bo Hyper-V „njihova tehnologija v zgolj Microsoft-svetu“, kar je glede na vročico, ki jo v zadnjem času povzročajo sistemi za virtualizacijo, nerazumljivo. Odločitev za nepodpiranje ostalih linux distirbucij komentirajo s prispodobo, da si v primeru, ko tako ali tako...

15 komentarjev

Stoprvič: Linux vs. Windows. Slednji varnejši?

Slo-Tech - Po poročanju The Seattle Timesa sta floridska raziskovalca dognala, da je spletni strežnik z operacijskim sistemom Windows varnejši od tistega z Linuxom. Svoje ugotovitve sta predstavili na RSA konferenci. Profesor Richard Ford s floridskega instituta za tehnologije priznava, da se je motil in da je Windows dejansko varnejši.

Primerjana sta bila Windows Server 2003 in Red Hat Enterprise Server 3, na katerih so tekli podatkovne baze, skripte in spletni strežniki. Kriterij za oceno so bili pogostost in število popravkov, ki jih je bilo potrebno namestiti in vse varnostne pomanjkljivosti, ki sta jih v času testa objavila Microsoft in Red Hat. Rezultat? Windows je bil ranljiv 30 dni, medtem ko Linux 71. Preizkuševalca še poudarjata, da sta bila oba operacijska sistema konfigurirana, kot to stori povprečni administrator, in ne najbolje, kot ju je mogoče.

O novici nas je prijazno obvestil Marjan.

101 komentar

Odkrita Microsoftova oglaševalska prikritost

Slashdot - V sklopu svoje oglaševalske kampanije je Microsoft ob bok Linuxu postavil Windows Server 2003 in zatrdil, da je slednji v kombinaciji s strežnikom cenejši od odprtokodnega tekmeca. In sicer desetkrat. Kmalu pa so na pristojno organizacijo Advertising Standards Authority začele prihajati številne pritožbe, da gre za tipičen primer zavajanja potrošnikov. Zakaj? Windows Server 2003 so ocenili skupaj s strežnikom z dvojnim procesorjem Xeon z 900 MHz, Linux pa v kombinaciji z IBM-ovim strežnikom največjega razreda, z900.

Po številskih oznakah sodeč strežnika delujeta dokaj podobna ...

17 komentarjev

64-bitni Windows Server 2003 z zamudo

X-Bit Labs - Microsoft je že v četrtek razkril nov načrt razvoja operacijskih izdelkov, ki vsebuje nekatere nove različice Windows Server 2003, ki pa bodo izšle šele leta prihodnje leto. Kakor stvari stojijo trenutno, se nam obetajo štiri različice:
  • Windows Server 2003 Standard Edition za Itanium platformo,
  • Windows Server 2003 Standard Edition za 64-bitno AMD-jevo platformo,
  • Windows Server 2003 Enterprise Edition za Itanium platformo,
  • Windows Server 2003 Enterprise Edition za 64-bitno AMD-jevo platformo.
Izšle bodo skupaj s prvim servisnim paketom za Windows Server 2003, kar se bo verjetno zgodilo šele v drugi polovici leta 2004. Več o tem.

0 komentarjev

Microsoft navzdol, dlančniki navzgor

več strani - Paket Office XP bo Microsoft sodeč po pocenitvi v ZDA in Kanadi kmalu pod ugodnejšimi pogoji (z za okoli 15 odstotkov nižjo ceno) ponudil še v Evropi. V prihodnjih mesecih je sicer napovedan izid nove inačice -- 2003.

Medtem pa uporaba dlančnikov v zahodni Evropi, kjer ima vodilni tržni delež Palm, narašča in je poskočila za slabih 35 odstotkov pri prodaji končnim uporabnikom. Pri prodaji podjetjem je zaznati rahlo nazadovanje.

Za večjo obveščenost pa še dve novosti pri Microsoftu: s strežnikom Windows Server 2003 so že križi in težave. Varnostne kopije, izdelane s priloženim programom NTBackup.exe so neuporabne (nezdružljive) v okolju Windows 2000. Microsoft tako kot ponavadi, obljublja popravek. In še, pred dnevi so izdali novo preizkusno različico orodja za izdelavo diagramov -- Visio 2003. Novo orodje naj bi zaznamovala poslovna inteligenca (BI), usklajenost s tehnologijo .NET in jezikom XML za učinkovitejše proučevanje poslovnih procesov in prenos podatkov. Ali bo...

2 komentarja

Nemčija za Linux, Slovenija za Microsoft

SiOL - Nemci so zaradi varčevanja, ki mu gotovo botruje tudi svetovna gospodarska recesija previdni na vseh nivojih državne in lokalne oblasti. Pred letom dni se je Nemška vlada odločila za večjo uporabo programske opreme z odprto kodo, danes pa slednjo uporablja že več deset tisoč uradniških računalnikov. V prihodnje bodo uporabljali Linux SuSE, čeprav v nekaterih delih države še niso rešili vprašanja, ali uporabljati Linux SuSE in pisarniški paket OpenOffice ali pa Windows s paketom Office. K boljšemu položaju Microsofta v Nemčiji ni pripomogel niti obisk enega od šefov ameriškega giganta -- Stevea Ballmerja.

Slovenska država pa se v tem času pripravlja na podpis krovne pogodbe EA (enterprise agreement) med državno upravo in Microsoftom. Po zagotovilih Centra vlade za informatiko ( CVI) smo si izborili boljše finančne pogoje kot v preteklosti, boljše pogoje za slovenske pogajalce kot v drugih državah pa potrujejo tudi pri Microsoftu. Posel dober, vsi zadovoljni, bi rekli? No, pa...

20 komentarjev

Windows Server 2003 boljši od Linuxa

The inquirer - Postalo je znano, da je Microsoftov Windows Server 2003 znatno boljši od operacijskega sistema Linux. Tekmovalci, ki so se borili za prvo mesto na testu, so bili Windows Server 2003, Red Hat 8.0 in Red Hat Advanced Server 2.1. Test je bil opravljen na 8-procesorskem HP Proliant DL760 Xeon sistemu s 4 GB RAM, izpeljan pa s pomočjo uporabe NetBench 7.02. Microsoftov izdelek je bil prepričljivo boljši (kar se tiče hitrosti, jasno), saj je bil v nekaterih testih tudi do dvakrat hitrešji od konkurenta. Opazna prednost Linuxa ostaja njegova cena, kar pa še ne pomeni, da ga lahko izključimo iz boja z Microsoftom. Klik!

25 komentarjev

Microsoftova rošada imen

The Register - Prihajajoče Windowse.NET Server 2003 verjetno vsaj po imenu poznate vsi. Ali pa tudi ne, kakor kaže sledeča novica na Registru.

Gigant iz Redmonda oziroma njegovi vodilni so se odločili, da je končnica .NET preveč zavajajoča, ker njihov naslednji izdelek ne bo popolnoma podpiral .NET tehnologije in spremenili ime v Microsoft Windows Server 2003. Ker ima Microsoft menda vsaj to področje pod nadzorom pri sebi, so .NET prihranili za vse aplikacije s to podporo, kljub temu pa se bo na škatli novih Oken bohotil znak Microsoft .NET Connected.

Bolj za šalo kot za res pa si poglejte še prvi odgovor iz priloženega FAQ-ja (ta se je nanašal na spremembo imena, da ne bo pomote):
A) No -- we remain on track for a worldwide launch of Windows Server 2003 in April 2003

6 komentarjev

Anketa

Slo-Tech - Danes sva se z lunijem odločila za eno manj resno temo... išče se najbolj len osebek na Slo-Techu. Predizbor je bil opravljen v času sestavljanja novega vprašanja. Upam da boste vsi glasovali zame...

dodatek by luni: glasajte za nas (jer mi smo spas...)!

16 komentarjev