»

Cryptoparty Slovenija 2019: Družba nadzora

Slo-Tech -

V petek, 1.3.2019 se bo ob 18h v ljubljanskem Poligonu na Tobačni odvil že peti letni Cryptoparty Slovenija dogodek, na katerem bodo letos razpravljali o družbi nadzora. Na dogodku bodo predavali predstavniki Privacy International iz Londona, European digital rights (EDRi) iz Bruslja, Mozilla iz Berlina ter domača Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani ter PalmaBot. Več o programu je na voljo na spletišču konference

Organizatorji so si za letošnjo rdečo nit izbrali družbo nadzora, tako bomo lahko poslušali predavanje o izdvajanju državnega nadzora zasebnim korporacijam, težavam algoritemskega nadzora vsebin ter problemov (samo)regulacijskih pristopov do vprašanja varovanja zasebnosti in osebnih podatkov na spletu. Manjkale pa ne bodo niti kriptovalute, saj bomo na letošnjem Cryptoparty Slovenija dogodku opozorili tudi na problem zasebnosti pri t.i. KYC postopkih. Poleg predavanj boste lahko udeleženci sodelovali v nagradnem žrebu in izmenjali mnenja o izzivih...

8 komentarjev

Google bo bolj varoval zasebnost

Avtomobil za Google Street View

Google - Google je zaradi spodrsljaja z zbiranjem podatkov o zasebnih omrežjih Wi-Fi s svojimi vozili za storitev Street View objavil vrsto ukrepov, ki bodo v bodoče preprečili podobno.

Na področju dela s kadri so ukrepali z zaposlitvijo Alme Whitten, ki bo službovala kot direktorica oddelka za varstvo podatkov. Whittenova je mednarodno znana in spoštovana strokovnjakinja na tem področju, ki že dve leti uspešno deluje v Googlu, sedaj pa bodo njen vpliv še povečali. Na področju usposabljanja so delovali s programom o Googlovih principih o zasebnosti, ki so ga bili deležni vsi zaposleni. Prav tako so morali podpisati kodeks vedenja, ki ima poglavje o zasebnosti. Kot tretje so spremenili proces...

3 komentarji

Resnična resničnost: Avtomobili in računalniki

Slo-Tech - V torek (danes) 8. maja ob 18.00 na prvem programu TV Slovenija nikar ne prezrite Resnične resničnosti. Tokrat bo beseda tekla o povezavi sveta bitov in bajtov s svetom motornega olja.

Gost v oddaji bo Žiga Colja, ki v Tistega lepega popoldneva pripravlja rubriko o štirikolesnikih Osmi potnik. Govorili bomo o navigaciji v avtomobilih, pa o svetu zabave, ki ni več rezerviran zgolj za zadnje sedeže in še čem.

Prikazali bomo tudi malce nekonvencionalne načine zaščite proti kraji in se namerno izgubili nekje v naši deželi. Manjkala ne bo niti Kaja s spletnimi stranmi, seveda na temo navigacije in avtoakustike. V kolikor ste katero od prejšnjih oddaj zamudili ali pa nameravate kakšno od prihodnjih pa vam je na voljo video arhiv.

Pridirkajte pred televizorje, danes ob 18.00!

19 komentarjev

Resničnost: Tehnologije seksa

Slo-Tech - Danes (torek) ob 18.00 vas vabimo na prvi program TV Slovenija k ogledu oddaje Resnična resničnost. Tokrat se bomo ukvarjali s prepletanjem tehnologij in spolnosti. Gost v studiu bo znani publicist Max Modic.

"Sex" je najbolj iskana beseda na spletnih iskalnikih, a le malokrat se razpravlja o tem kako zelo je prepleten z digitalnimi tehnologijami. Pokazali bomo igrače (za odrasle), ki jih je mogoče krmiliti preko interneta kadar sta partnerja daleč drug od drugega. Ker pa se jih ne dobi v naših trgovinah smo dodali še kotiček "naredi si sam".

Pa o seksu v virtualnih svetovih, o problemih z...

32 komentarjev

FreeCiv Intergalactic Tournament

Slo-Tech - V Kiberpipi pripravljamo prvi galaktični turnir v igri FreeCiv (svobodni naslednici legendarne Civilization). Turnir bo potekal v četrtek, 8. 1. 2004, v večernih urah, od 18.00 do 24.00. V tem času se bodo odigrale predvidoma tri do štiri igre.

Na voljo bo deset računalnikov z nameščeno igro FreeCiv. Če posedujete svoj prenosni računalnik ali pa ste pripravljeni prinesti svoj računalnik s seboj, prosim, pišite organizatorju. Prijave so obvezne, saj sprejemamo udeležence do zasedbe vseh mest. Prijave, pritožbe ali kar koli vam že pade na pamet, zbira Maurizio.

3 komentarji

Predavanje v Kiberpipi

Kiberpipa - V Kiberpipi bo v četrtek 13. novembra ob 18.00 predavanje: Terasa - ustvarjanje skupnosti z vizijo.

Avtor pišev takole: "Skupine, ki želijo učinkovito sodelovati, se morajo organizirati. Pri tem jih lahko z informacijske strani podpre rešitev Terasa, ki smo jo za slovensko področje prilagodili v Društvu Abak. Na predavanju bomo Teraso predstavili, opisali postopek njenega uvajanja in prikazali, kako se ga postavi na nek spletni strežnik. Po predavanju se boste s Teraso lahko poigrali tudi sami.

Društvo Abak je študentsko društvo, ki znanja željnim študentom omogoča nabiranje izkušenj in širjenje obzorij. Trenutno se ukvarjamo predvsem z informacijskimi tehnologijami, odprti pa smo za vse vrste zanimivih idej. Naši najbolj zanimivi projekti so Virtualna univerza,Terasa in Kronos - program za izdelavo urnikov s pomočjo genetskega algoritma."


Predava Drago Bokal, gre pa seveda za odprtokodno rešitev. Mimogrede, ne pozabite tudi na torkovo predavanje o Mozilli.

0 komentarjev

Predavanje: Zasebnost na internetu - 3. del

Slo-Tech - Danes zvečer ob 18. uri bo v Kiberpipi (Kersnikova 6, v Ljubljani) tretje predavanje o zasebnosti na internetu. Prosojnice iz prejšnjega predavanja, kjer smo si ogledali načine ogrožanja zasebnosti, si lahko ogledate tukaj(PowerPoint in PDF format).

Na današnjem predavanju si bomo ogledali, kako svojo zasebnost zaščitimo. Predstavljeni bodo osnovni pojmi kriptografije ter ostale tehnike in strategije zaščite zasebnosti na internetu. Vstop je prost!

0 komentarjev

Zasebnost na internetu, drugi del

Kiberpipa - Prejšnji četrtek se je v Kiberpipi odvilo prvo predavanje iz serije predvanj o zasebnosti na internetu. Prosojnice v PDF-formatu si lahko ogledate tukaj. Naslednje predavanje bo ta četrtek. Na njem si bomo ogledali, kako poteka nadzor na internetu.

Predstavili bomo nadzorovalne tehnike, ki jih uporabljajo državni organi, marketinška podjetja, ponudniki dostopa do interneta ter hekerji; in sicer: pridobivanje informacij o računalniku, ki je vključen v omrežje, beleženje elektronskih sledov pri ponudniku dostopa do interneta, beleženje elektronskih sledov pri ponudniku internetnih storitev in vsebin, povezovanje ter zbiranje razpršenih podatkov, prestrezanje elektronske pošte, vdiranje v sisteme ter prestrezanje podatkov in informacij v okolici sistema. Predavanje bo v Kiberpipi (Ljubljana, Kersnikova 6, poleg sedeža ŠOU, nekdanji lokal Metropol) ob 18.00. Vstop je seveda brezplačen.

2 komentarja

Ciklus predavanj: Zasebnost na internetu

Slo-Tech - Povsem nepričakovano usklajeno z aktualnimi dogodki v Kiberpipi pripravljamo serijo predavanj o zasebnosti na internetu.

V Maju bo imel Matej Kovačič serijo štirih predavanj o zasebnosti oziroma njeni odsotnosti na internetu. Prvo predavanje bo v četrtek 8. maja ob 18.00 v kinodvorani Kiberpipe.

Sodobna družba po eni strani čedalje bolj poudarja posameznikovo individualnost in zasebnost, po drugi strani pa smo priča čedalje večjemu porastu stopnje nadzorovanja. Prav tako tudi ne moremo mimo dejstva da je nadzor tesno povezan s tehnologijo. Informacijske tehnologije so namenjene zbiranju in obdelavi vseh vrst podatkov in informacij, zato velja, da je informacijska družba, družba nadzora. Ni torej presenetljivo dejstvo, da imajo informacijske tehnologije danes izjemen pomen za nacionalno varnost, z vprašanji zasebnosti pa se čedalje bolj ukvarjajo tako politični aktivisti, kot tudi civilna družba in delavski sindikalisti.

Podrobnejšo vsebino predavanj lahko dobite na tej strani.

1 komentar

Predavanje: Digitalizacija avdiovizualnih arhivov

Cyberpipe -

Digitalno snemanje in obdelava materialov dokončno izpodrivata analogne načine dela. Veliko bolj neraziskan teritorij pa je digitalno arhiviranje.

Bodo računalniki čez 10 let še znali prebrati stare CD plošče? Kako trajni so zapisljivi CDji in DVDji, pa DV trakovi? Kakšne formate zapisa izbrati? Koliko virtualnega in fizičnega prostora bodo zasedle digitalne zbirke? Kako pretvoriti obstoječe arhive v digitalne ter kako ustvarjati nove? Kako ponuditi streaming? In koliko bo vse skupaj stalo?

Odgovore je Jure Longyka raziskoval v diplomski nalogi z naslovom Digitalizacija avdiovizualnega arhiva. Možnosti, ki se ponujajo je obdelal v šestih konkretnih slovenskih primerih. Prvo predavanje na to temo bo imel v sredo, 15. januarja ob 19:00 v kinodvorani Kiberpipe, nadaljeval pa teden dni kasneje.

Predavanji bosta zanimivi za vse, ki se srečujejo s potrebo po trajnejšem hranjenju avdiovizualnih del - vse od domačih posnetkov do del profesionalnih ustvarjalcev.

Več o predavanju pa je možno...

3 komentarji

Prenosni telefon: Please log-in!

The Register - Če gre verjeti Wall Street Journal-u (in mu), bo Microsoft logično nadaljeval svojo širitev sortimenta na druge, a neločljivo povezane platforme od obstoječih. Govora je mobilni telefoniji, oz. aparatusih, za katere namerava razviti (oz. že ima primerke) operacijski sistema Pocket PC 2002 - Phone Edition. Koda je prej kot navadnim (kompaktnim) mujotom namenjena ceglom, ki predstavljajo nekakšno kombinacijo dlančnikov ter mobilcev -- kot recimo Motorolin 'Tajči'.

Če odmislimo vse slabe izkušnje, ki smo jih z velikanovimi os-i imeli (kar ni ravno mogoče), pa nekako ne morem mimo dejstva, da bi to morebiti pomenil še en velik korak k povezljivosti komunikacijskih naprav oz. vsaj zmanjšanje vmesnih členov -- recimo vsega onega programja za povezovanje Outlooka ter PDAjev...

2 komentarja