»

Itanium še miga

Ars Technica - Intel je v četrtek malce bolj obširno komentiral prihodnost procesorja Itanium. Večina bralcev ga najbrž pozna kot poraznega, saj je njegovo (sicer dokaj revolucionarno) 64-bitno arhitekturo IA-64 povozila manj napredna konkurenca z imenom x64, tako da prodajne številke niso nikoli dosegle vrtoglavih višin, a pri Intelu so potrpežljivi.

Povedali so, da se vsako leto proda več procesorjev iz omenjene serije in da obstajajo trdno zastavljeni načrti za prihodnji razvoj. Kmalu naj bi izšlo jedro Montevale, manjša posodobitev dvojedrnega Montecitea, prihodnje leto pa si lahko obetamo jedro Tukwila, katerega glavna novost bo možnost uporabe Xeonov in Itaniumov na istih matičnih ploščah. Več podrobnosti o prihajajočih novostih lahko najdete na Ars Technici.

Izvorna novica.

8 komentarjev

Dvoprocesorski Opteroni in AGP?

HardOCP - HardOCP poroča na podlagi govoric, da sistemi z dvema Opteronoma na osnovni plošči ne bodo imeli reže AGP. Na AMDjevih slikah sistemov z dvema Opteronoma smo videli AGP režo, a taka osnovna plošča še ni prišla v roke ocenjevalcev strojne opreme. AMD naj bi z odločitvijo, da bo dvoprocesorskim Opteron-sistemom odvzel režo AGP, postavil te sisteme v strežniški trg, kot neposredno konkurenco Intelovemu 64-bitnemu Xeonu. Okej, kaj pa igričarji? Verjamem, da obstaja kar precejšen odstotek ljudi, ki bi si doma z veseljem lastili močno dvoprocesorsko 64-bitno pošast, in na njej igrali Q3 [:D].

Kaj torej? Spet se moramo zateči k besedi na cesti, saj se govori, da naj bi imeli dvoprocesorski sistemi, kombinirani z AGP režo, težave z združljivostjo. Čas bo povedal, AMD pa tudi. Klik!

11 komentarjev

Na mladih svet stoji

24 ur - Letošnja prireditev Intel ISEF, katere glavni pokrovitelj je Intel in deluje že od leta 1950, je velik poklon tudi Sloveniji. Srečanje je tokrat združilo več kot 1.200 mladih raziskovalcev iz 40 držav. Slednji so se potegovali za različne nagrade pri predstavljenih dosežkih, od štipendij do zmogljivih rač. sistemov.

Lahko smo ponosni, da so med njimi tudi trije dijaki iz Nove Gorice. Niko Gorjup, Matjaž Bone in Matjaž Humar so naredili načrte za ionski pospeševalnik, s katerim bi bilo moč prožiti jedrske reakcije. Pospeševalnik bi lahko koristno uporabili v medicini, industriji, izobraževanju in raziskovalnih inštitutih. Za svoj dosežek so prejeli vsak po 1.500 dolarjev. Izvirna novica.

2 komentarja

Napake v procesorjih Itanium2

več strani -

Ali je sploh mogoče narediti procesor brez napake? Pri današnjem številu tranzistorjev, ki se meri milijonih, skorajda ne. Da, tokrat bomo obirali Intel.

Najnovejša napaka se je pokazala na procesorjih Itanium2, ki tečejo pri 900 ali 1000 MHz, medtem ko so močnejši bratci nanjo imuni. Posledica? Procesor se lahko prične vesti nenavadno oz. se celo zruši. Vzrok? Se raziskuje.

IBM je že ustavil pošiljanje svojih strežnikov z Itaniumi2, dočim jih HP zazdaj še ne misli umakniti s prodaje. Več o tem tu in tu.

7 komentarjev

Boj za strežniški trg

The Register -

Boj za strežniški trg se vse bolj zaostruje in IBM se ne pusti. Tokratna novost v prodaji so strežniki serije x450. Ti so prvi IBM-ovi strežniki sploh, zasnovani na 64-bitnih Intel Itanium2 procesorjih. Kljub vsemu IBM nekoliko zamuja, sej je bil prvi x450 najavljen že julija lani. IBM takisto ni s tem dejanjem dosegel kakšne večje nadvlade, saj tudi ostali proizvajalci pospešeno pripravljajo strežnike, temelječe na Itanium2. Kot prvi bo danes pričel Hewlett Packard. Klik, klik!

0 komentarjev

Itaniumi 2 v delovnih postajah

X-Bit Labs - Hewlett Packard je včeraj objavil, da imajo na zalogi večjo količino delovnih postaj na osnovi Itanium 2 procesorjev, ki tečejo na Windows XP 64-Bit Edition Version 2003, pripravljenih za prodajo. Postaje z oznakama zx2000 in zx6000 bodo podpirala tudi dvoprocesiranje podatkov, opremljene pa bodo z gigaherčnimi Itaniumi 2, najverjetneje SCSI trdimi diski in z malo PCI vodili. Bistvena razlika bo predvsem v predpomnilniku -- zx2000 bo imel poldrugi megabajt, zx6000 dvakrat več -- in številu procesorjev, zx2000 enega, zx6000 dva. Cene se bodo gibale med 3.300 in 5.800 dolarji za šibkejšo ter 6.900 in 15.000 za močnejšo različico. HP na svojih spletnih straneh že ponuja prednaročila, dejanska dobava pa naj bi se pričela sredi maja. Izvirna novica.

0 komentarjev

Slaba prodaja strežnikov

X-Bit Labs - Za strežniški trg v Evropi, Afriki in na Bližnjem Vzhodu je bilo preteklo leto eno izmed najslabših. Število pošiljk se je celó zmanjšalo za odstotek v primerjavi s predpreteklim letom, medtem ko so se dohodki od prodaje zmanjšali kar za 12 % -- skupno 15 milijonov dolarjev. Podjetji z največjim zmanjšanjem sta bili IBM in HP, medtem ko je večina ostalih poslovala pozitivno glede na predhodna leta. Podrobne informacije in izvirna novica.

0 komentarjev

Linux na strežniškem pohodu

The Register - Na Slo-techu smo že večkrat poročali, kako se na strežnike počasi, a vztrajno, prebijajo distribucije Linuxa. Razlogi so vam verjetno znani, čeprav so skregani s tržno logiko, vsaj po mojem mnenju.

Tako pa sem danes v iskanju novic na Registru zasledil podatek, da bo naslednje leto Linux podvojil svojo prisotnost na strežnikih. Vsaj tako prekorokujejo v analizni hiši Gartner-Dataquest, kjer pravijo, da naj bi ob 1% rasti trga Linux naredil 4 milijarde dolarjev prometa, in povečal delež na 9%.

Poleg tega so tej novici naredili pregled dogajanja na strežniškem trgu v prihajajočem letu, tako da priporočam ogled.

2 komentarja

AMDjevi načrti

X-Bit Labs - Pred kratkim je AMD objavil svoje poslovne rezultate tretjega četrtletja letos, ki niso ravno najbolj vzpodbudni, saj so pridelali kar nekaj milijonv izgube. Kakorkoli že, AMD ima že pripravljene nove načrte in zamisli za prihodnje leto, kako se izvleči iz izgube. Pa poglejmo.

V prvem četrtletju prihodnjega leta se AMD namerava nekoliko bolj osredotočiti na strežniški trg. Tako bo v začetku izdal Athlone MP na Barton jedru, kasneje pa namerava v 150.000 izvodih izdati še svoje 64-bitne procesorje, Opteron imenovane, primerne za najzmogljivejše ter najbolj obremenjene strežnike.

Na "sceni" namiznih računalnikov nameravajo z Athloni XP na Barton jedru (s 512 KB L2 predpomnilnika ter zunanjim vodilom na 333 MHz) konkurirati Intelovim Pentiumom 4. Izdati nameravajo še ClawHammerja, ki bo neposredni tekmec najmočnejšima Pentium 4 procesorjema, 3.06 ter 3.20 GHz izvedenki. 64-bitni ClawHammerji naj bi se pojavili še ob koncu prvega četrtetja, a v zelo omejenih količnah (spet papirna...

1 komentar

Še Itanium Benchmarki

Slo-Tech - Senitel je poročal o tem, da je Itanium sedaj "uradno na voljo", slycer pa poroča o prvih benchmarkih:

Ni minilo dolgo časa, ko so na Ace's Hardware že objavili prve benchmarke Intelovega Itaniuma. HP je naredil nekaj SPEC CPU2000 testov za svoj rx4610 Itanium server. Ta je vseboval 800 Mhz Itanium z 2 MB L3 cacha. Itaniuma so primerjali še z drugimi procesorji: od Pentiuma 3, preko Athlona, do UltraSparca. Kakšni so rezultati, povprašate? Nekje se bolje odreže konkurenca, nekje pa Itanium. No, na Ace's Hardware so se za lažjo (in hitrejšo :)) primerjavo potrudili še s tabelo in kratko obrazložitvijo. Prvi rezultati so tukaj, Itanuim je izšel. Kje je problem? Problem je še vedno v tem, ker je posebej za Itaniuma napisanih zelo malo programov. Za to je v določeni meri kriv tudi Intel, ki razvijalcem ni dal na voljo svojih orodij. Če pa programi niso posebej optimizirani, potem Itanium pač ne more pokazati vseh svojih odlik. Right? ...

0 komentarjev

Intelovi serverski načrti

X-Bit Labs - Kljub velikim zaostankom z Itanium procesorjem in verjetni skorajšnji opustitvi proizvodnje matičnih plošč (tudi za strežnike...), ostaja strežniški trg za Intela še vedno zelo pomemben del pogače. To kažejo tudi njihovi načrti za prihodnost... Konec tega leta (4. četrtletje) bomo tako ugledali McKinley čip, ki bo zamenjal Itaniume (čeprav ti še sedaj niso uradno na voljo...). Po vsej verjetnosti bo šlo za prvi Intelov dejansko končan 64 bitni procesor in je Itanium bil le prvi poskus. Podporo procesorju bo zagotavljalo i870 čipovje, namenjen pa bo ogromnim 4- in 8- procesorskim strežnikom. Skupaj z McKinleyem bo na voljo tudi Foster, izboljšana različica Pentiuma4 z 1MB L3 predpomnilnika. Ta procesor bo zamenjal precej uspešne Xeone, na začetku pa bo na voljo pri 1.6GHz. Podprt bo s strani ServerWorks GC-HE čipovja. Zgodaj leta 2002 bo FOsterja zamenjal procesor z (meni precej smešnim) imenom Prestonia. Prestonia bo na voljo z Plumas DDR čipovjem, kaj kmalu pa naj bi prevzel(a?)...

0 komentarjev