»

Amazonu posel cveti

Gibanje cene delnice AMZN

CNet - Amazon je objavil poslovne rezultate četrtletja, ki se je sklenilo konec septembra. V teh treh mesecih so nadaljevali z rekordnim tempom, tako da je njihov dobiček poskočil na 199 milijonov dolarjev, kar je za dve tretjini več kot v enakem obdobju lani. Rasla je tudi prodaja, saj so prodali za 5,45 milijarde dolarjev izdelkov, kar je za četrtino več kot leto poprej. Investitorji so te informacije sprejeli odprtih rok in delnico včeraj potisnili za več kot 25 odstotkov navzgor.

Prvi finančnik v podjetju Tom Szkutak pojasnjuje, da tako dobre rezultate v težavnem obdobju dosegajo predvsem zaradi nizkih cen. Ker imajo izjemno konkurenčne cene, uporabniki še vedno kupujejo pri njih. Tako so imeli registriranih 98 milijonov uporabniških računov, kar je za 17 odstotkov več kot leto prej.

Najraje imajo Kindle, saj je postal najbolj prodajani...

4 komentarji

Lenovo z rekordno izgubo

Bloomberg - Največji kitajski izdelovalec računanikov Lenovo je konec tedna objavil poslovne rezultate za izteklo se četrtletje, ki so vse prej kot vzpodbudni. V zadnjem četrtletju fiskalnega leta so pridelali 264 milijonov dolarjev izgube, dočim so v enakem obdobju leto prej vknjižnili 140 milijonov dolarjev dobička. Analitiki so sicer pričakovali izgubo, a ne tako visoke. Znižali so se tudi prihodki, ki so bili za 26 odstotkov skromnejši in so znašali 2,8 milijarde dolarjev. Skupno so v fiskalnem letu 2008 tako zabelžili 14,9 milijard dolarjev prihodkov, kar je za slabih devet odstotkov manj kot leto prej, in 226 milijonov dolarjev izgube.

18 komentarjev

Intelovi poslovni rezultati vzpodbudni

TG Daily - Intel je objavil svoje poslovne rezultate za letošnje prvo četrtletje, ki so se izkazali za presenetljivo solidne. Njihovi dohodki so znašali 7,1 milijarde dolarjev, pri čemer so napaberkovali 647 milijonov dolarjev dobička. V primerjavi z lanskim prvim četrtletjem so dohodki za četrtino, dobiček pa celo za 55 odstotkov manjši. Kljub temu to ni razlog pretirano skrb, saj se je dobiček v primerjavi z zadnjim četrtletjem lani povečal za 176 odstotkov kljub 14 odstotkom nižjim dohodkom.

Intelov izvršni direktor je optimistično izjavil, da verjame, da so številke že dosegle svoje najnižje ravni, ter da se industrija počasi pobira in vrača v ustaljene sezonske tirnice. Dodal je, da se je Intel dobro prilagodil gospodarski klimi, zaradi se ni bati ničesar. Investitorji niso tako prepričani, saj so delnice podjetja včeraj izgubile približno štiri odstotke.

9 komentarjev

Intel: 90% manj dobička

Sedež podjetja je v Santa Clari

vir: Wikipedia
BBC - Zadnje četrtletje preteklega leta si bo Intel zapomnil po velikem padcu dobička na letni ravni, saj je znašal le 234 milijonov dolarjev, kar je 90 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2007. Glavno krivdo za tolikšen upad na letni ravni nosijo 23-odstotkov manjši prihodki (8,2 milijarde dolarjev), ki bodo v prvem četrtletju letos previdoma še manjši (7 milijard). "Zasluge" pa lahko pripišemo tudi priljubljenosti majhnih prenosnikov (netbooks), ki uporabljajo manj donosno čipovje od tistega v običajnih računalnikih.



Še vedno govorimo o dobičku, ne izgubi.

34 komentarjev

Nvidia z dobičkom

Nvidia - Nvidia je objavila finančno poročilo za prvo četertletje letošnjega leta, ki govori o 844,3 milijonih ameriških dolarjev prihodkov in 132,3 milijonov dolarjev dobička. Sicer sta obe vrednosti nižji kot v zadnjem četrtletju lanskega leta, vendar glede na prvo četrtletje lanskega leta so se prihodki povečali za 24 dobiček pa kar za 44 odstotkov. Med vzroki za povečanje dobička je med drugim prihodek od prodanih grafičnih kartic za prenosnike, ki se je od enakega obdobja lani povečal za kar 71 odstotkov.

Več o tem v nVidiinem finančnem poročilu.

12 komentarjev

Poslovni rezultati: SiS, maj 2003

X-Bit Labs -

Dodobra smo že vstopili v junij, tako da so imela podjetja čas zbrati in urediti svoja poročila o poslovnih rezultatih za mesec maj. Tokrat je na vrsti SiS.

Dohodki od prodaje so pretekli mesec znašali 33 milijonov dolarjev, kar je za 10 odstotkov več kot v istem obdobju lani, a hkrati kar za četrtino manj kot letošnjega aprila. SiS načrtuje, da bodo njihovi celotni prihodki letos znašali 218 milijonov dolarjev, kar bi bilo za 30 odstotkov več kot lani. Poudariti velja tudi, da je SiS ta mesec prvikrat prodal več kot VIA. Novica.

0 komentarjev

Vojna zahtevala še eno žrtev

The inquirer - Tokrat ni govora o tisti pravi vojni, ampak o vojni med podjetji, ki izdelujejo različna čipovja. Tokrat je padlo podjetje ALi, ki se bo od prvega julija dalje imenovalo ULi. To pa pomeni, da bo podjetje UMC, ki je že večinski latnik podjetja SiS, postalo 60-odstotni lastnik ALija. Tako poleg Intela ostajajo v vojni za prevlado na tržišču še UMC, Via, ATI in Nvidia. Izvirna novica.

0 komentarjev

Poslovni rezultati: VIA, april 2003

X-Bit Labs - Tajvansko podjetje VIA je včeraj objavilo poslovne rezultate za prejšnji mesec. Dohodki od prodaje so znašali okroglih 50 mio dolarjev, kar je za 15 % manj kot lanskega aprila in za 7 % manj kot predpreteklega meseca letos. Objavili so še podatke o prihodkih celotnega zadnjega četrtletja lani in prvega letos -- 191 in 166 mio dolarjev, ob čemer so pridelali 22 in 19 mio dolarjev izgub. Izvirna novica.

1 komentar

VIA in UMC s svojimi poslovnimi rezultati

X-Bit Labs -

Akoravno smo že pošteno zakoračili v drugo letošnje četrtletje, še vedno kapljajo poslovni rezultati IT podjetij za prvo četrtletje. Tokrat sta na tapeti VIA in UMC. VIA je prodala za 5,7 mrd dolarjev izdelkov, kar je 16,6 % manj kot v zadnjem četrtletju lani. Padec glede na prvo četrtletje lanskega leta je še opaznejši, saj znaša dobro četrtino (28 %). VIA takisto ni pridelala dobička, nasprotno, ustvarili so za 704 milijone dolarjev izgube, medtem ko so lani v istem času ustvarili skorajda milijardo dolarjev dobička.

UMC je na drugi strani s slabimi 18 mrd dolarjev prometa ustvaril 403 milijone dolarjev dobička, kar je za dva odstotka več kot v zadnjem četrtletju preteklega leta in kar za četrtino več kot v istem obdobju lani. Napovedujejo še večje dobičke v nadaljevanju leta. Izvirna novica.

0 komentarjev

Retrospektiva

Overclockers Australia -

Torej, leto 2002 se je končalo. Včeraj smo obrnili še zadnjo stran, sedaj pa je napočil čas za različna preračunavanja ter analiziranja preteklega leta. Kar se tiče letošnjega leta z računalniške smeri smo na Slo-Techu že potegnili črto, nekatere spletne strani pa kanijo to storiti šele sedaj.

Tokrat imate pred seboj štiri poglede na preteklo leto:

  • Na The Tech Report so na treh straneh kratko in jedrnato opisali najpomembnejše lanske računalniške stvaritve, klik!
  • Na Bjorn3D so bili malce obsežnejši; lansko leto so si ogledali na osmih straneh ter se ozrli tudi v prihajajoče. Klik!
  • Na OC Addiction pa so se odločili podeliti svoje računalniške "oskarje" leta 2002. V kratkem in preglednem članku so tokrat našteli naj izdelke preteklega leta za vsako kategorijo, Klik!
  • Če pa vam ti "oskarji" niso povešči oz. jim ne verjamete, potem si lahko ogledate tudi izbor strani Hexus.

...

0 komentarjev

UMC bo proizvajal RV280

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit Labs je ATI določil podjetje UMC kot proizvajalca prihajajočega RV280 grafičnega procesorja, saj ponujajo za 20 odstotkov nižje cene kot konkurent TSMC. UMC bo s proizvodnjo pričel te dni, medtem ko ATI načrtuje uradno predstavitev za prvo četrtletje prihodnjega leta. RV280 bo naslednik že uveljavljenega RV250, znanega kot Radeon 9000 procesorja, njegova edina opaznejša prednost pa bo podpora AGP 8x. Klik!

0 komentarjev

BlakcICE na tapeti

The Register - Le nekaj dni po tem, ko je podjetje ISS blatilo konkurenčni (open source) izdelek oz. opozarjalo na lukjno, pa se je na tapeti znašel sam: izdelki serije BlackIce (požarni zidovi) so ranljivi na posebej prirejene ICMP paketke ('ping'), ki lahko program sesujejo ali pa izvedejo poljubno kodo -- med drugim lahko recimo odpre vrata za kakega trojanca. Če si lastite katerega od njihovih izdelkov, pa brž sem.

0 komentarjev

Amazon.com na poti do dobička

The Register - Pred kratkim smo videli precejšen razmah in padec tako imenovanih .com podjetij, ki se ukvarjajo s storitvami preko interneta. Razen hitre rasti in nato velikega kolapsa, pa je tem podjetjem skupna še ena precej nadležna lastnost - skoraj vsa iz leta v leto prinašajo izgubo. Eno izmed teh podjetij, ki imajo vse te odlike (razen likvidacije), je tudi največja spletna knjigarna Amazon. Amazon ni nikoli imel kakega dobrega poslovanja, vendar mu kljub temu razni analitiki napovedujejo boljše čase. Dokaz, da se mu bližajo boljši časi, je manjša izguba, ki je v Q2 znašala 58 milijonov $ (v istem obdobju lani 116 milijonov $ izgube). Če bo Amazon nadaljeval s takim poslovanjem, se mu zagotovo obeta dobiček, ki naj bi ga razveselil že v prvi četrtini (Q1) leta 2002.

3 komentarji