»

4G v pogonu na Severu

engadget - Dan, ko bodo mobilna omrežja tretje (ter tri-in-polte) generacije (UMTS, HSPA) za odmet, se neizogibno bliža za večino sveta, medtem ko je v Skandinaviji, natančneje v glavnih mestih Švedske in Norveške, ta dan celo že prispel! TeliaSonera je v Oslu in Stockholmu zagnala prvo komercialno 4G oz. Long Term Evolution omrežje, ki v teoriji ponuja hitrosti do 100 Mb/s. Dejansko omrežje zaenkrat omogoča le polovico te hitrosti, 50 Mb/s, pripravljajo pa že pohitritev na 80 Mb/s. Edin način za izkoriščanje novega omrežja je zaenkrat le s Samsungovim USB modemom, ki podpira standard 4G, saj v prodaji še ni mobilnih telefonov, ki bi bili...

36 komentarjev

Kitajski vojaški hekerji napadajo ZDA?

Crypto-Gram - Letos poleti so v ZDA opazili povečano hekersko aktivnost iz kitajskih strežnikov. Varnostni strokovnjaki SANS inštituta so hekerje uspeli izslediti do računalnikov v kitajski provinci Guandong, napadi pa so vrhunec dosegli konec leta. Prvega novembra so tako od 10:23 zvečer do 4:46 zjutraj zaznali štiri uspešne vdore v pomembne vojaške računalnike (najprej v U.S. Army Information Systems Engineering Command v Fort Huachuca, nato v Defense Information Systems Agency v Arlingtonu, sledil je napad na Naval Ocean Systems Center v San Diegu ter v sistem U.S. Army Space and Strategic Defense v Huntsvillu).

Direktor SANS inštituta Alan Paller je povedal, da se napadalci pri vdoru niso niti enkrat zatipkali, niso pustili odvečnih sledov in v manj kot pol ure namestili stranska vrata. Mnenja je, da takšna sistematičnost in izurjenost kaže na vojaško organizacijo. Po njegovem mnenju napadalci sicer niso niso prišli do zaupnih dokumentov, so pa pridobili dostop do zelo občutljivih...

29 komentarjev

Heker, ki je imel dostop do elektronske pošte ameriške tajne službe

Security Focus Online - SecurityFocus je objavil zanimivo zgodbo o hekerju, ki je uspel vdreti v računalniške sisteme podjetja T-Mobile. 21-letni Nicolas Jacobsen je z vdorom pridobil dostop do 16,3 milijona uporabniških računov in gesel, fotografij, ki so jih uporabniki snemali s svojimi mobilnimi telefoni (med njimi so tudi znana imena iz Hollywooda, kot npr. Demi Moore, Ashton Kutcher, Nicole Richie in Paris Hilton), predsem pa je dobil dostop do elektronske pošte ameriške tajne službe U.S. Secret Service.

Hekerja, ki se je v omrežju predstavljal z imenoma Ethics in Anonyman so ujeli v okviru operacije Firewall, preiskovalcem tajne službe pa je v zameno za svobodo pomagal informator, ki je sicer administrator spletne strani Shadowcrew.

Zgodba se je pričela razpletati, ko je informator tajne službe na IRC-u naletel na nekoga z imenom Myth, ki mu je ponudil zaupne dokumente ameriške tajne službe, med drugim tudi sporazum o sodelovanju pri preganjanju kriminala z Rusko Federacijo. Myth je vedel tudi za...

32 komentarjev

Plišasto Zajče za rešetkami

The Register - V post-11-sept obdobju je tudi na internetu završalo. Strmo je naraslo število skaženih strani, na katerih so tako pojavile tudi vsebine bolj sentimentalnega značaja. Med vsemi hekerji je verjetno najbolj znan Lynn Htun, ki ga sumijo delovanja pod imenom Fluffi Bunni. Klik!

Fante si je s pomočniki za tarče izbral visokoleteča imena, med katerimi je kar mrgolelo podjetij, ki se ukvarjajo z varnostnimi sistemi oz. izobraževanjem administratorjev; na svojem 18-mesečnem pohodu po internetu si je med admini in informacijskim podtaljem ustvaril sloves hekerja s "potrpežljivostjo svetnika". Kakorkoli že, v torek so ga podložniki Johnnya Englisha -- agentje Scotland Yarda -- med obiskovanjem prireditve InfoSecurity 2003 aretirali. V svoje prostore ga sedaj vabijo tudi Američani, saj je FBI Lynnove izjave označil za protiameriške.

Slovenija Ameriki: "Izročite nam G. W. Busha. Razžalil je našega predsednika Slovaške, kar je dejanje izrazito terorističnega značaja."

4 komentarji

Slo-Tech kepanje ... bo!

Slo-Tech - Da, po dooolgih pogajanjih in pregovarjanjih ter neutemeljenih in nedokazanih kazanjih zob, mišic in ostalih telesnih delov smo se končno odločili kdaj in kje Slo-Tech kepanje 2003 bo. Vesoljni poboj med admini in Slo-Tech uporabniki se kani zgoditi v soboto, 18. januarja ob 16.00 v Ljubljanskem parku Tivoli. Mikro-lokacijo vam sporočimo kasneje, predvsem zaradi tega, da si ne bo kdo že danes šel pripravljati kep. [:D]

Sicer pa: upam, da se vidimo tam v čim večjem številu. Če ne zaradi drugega pa zaradi samega srečanja in/ali rekreacije. Kmalu bo tudi znana kontaktna številka, kamor nas boste lahko poklicali, če se boste izgubili. Stay tuned.

8 komentarjev

Plišasto Zajče se gre Sveto vojno

The Register - Morda sem zgolj nerazgledan, a v večini primerov hackov ter skrunjenja strani gre za neka preklinjanja, klicanja raznih izrazov ter podobno. No, če imam prav, bo tale novička res osvežitev.

Več (govori se o tisočih) domen (registrarja NetNames) je bilo preusmerjenih na strani z zanimivim sporočilom. Stran, imenovana "Fluffi Bunni goes Jihad", s pripisom, da če ljudstvo še kdaj želi videti internet, naj jim (Združenim državam) izročijo gospoda bin Ladna ter $5 MIO. Fluffi Bunni je prav tako pokazal 'svojo' sliko, zajčka na monitorju z nečim, kar izgleda kot električna žaga (Quake 3 varianta).

No, srčika pa je seveda samo sporočilo. V njem se avtor dotakne vere, denarne pomoči manj razvitim državam, različnim pojmovanjem, kaj je dobro in kaj ne, ter podobno. Skratka, relativno dober sestavek, ogled močno priporočam.

2 komentarja