»

Pri blisku nastaja antimaterija

Slashdot - GLAST (Gamma-ray Large Area Space Telescope) je teleskop, ki ga je NASA izstrelila lani in po vesolju opreza za gama sevanjem. Ti žarki niso nič drugega kakor fotoni z zelo visoko energijo, ki nastajajo na različne načine, običajno ob radioaktivnem razpadu nestabilnih jeder. GLAST sicer prvenstveno strmi v oddaljeno vesolje, a je v prvih 14 mesecih delovanja zaznal tudi 17 izbruhov gama sevanja na Zemlji. Nekateri izmed teh, ki so sicer vedno nastajali med nevihtami, so vsebovali celo podpise, značilne za anihilacijo antimaterije. Med dvema nevihtama naj bi tako zaznali emisije gama žarkov intenzitete, ki jih lahko pojasnimo le z anihilacijo pozitronov, so objavili v četrtek na...

40 komentarjev

Herschel uspešno odvrgel pokrov

BBC - Pred natanko enim mesecem je Evropska vesoljska agencija v vesolje uspešno poslala teleskopa Herschel in Planck. Teleskop Herschel še vedno potuje na točko L2, ki je od Zemlje oddaljena poldrugi milijon kilometrov, in je dobro izhodišče za opazovanje, ker gre za eno izmed petih točk, kjer je predmet nepremičen relativno na dvoje teles (v tem primeru Zemljo in Sonce). Prednost L2 pa je še delna zaščita pred Sonce, saj leži blizu Zemljine sence.

Ta vikend so Herschlu poslali z Zemlje poslali navodilo, naj odvrže varovalno loputo, ki je ščitila notranjost instrumenta. Dva pirotehnična zapaha sta več kot dve leti držala s superfluidnim helijem hlajen instrument popolnoma izoliran, da bi preprečila kontaminacijo. Za uspešno opazovanje...

19 komentarjev

Operacija na Hubblu uspela, fotografiranje tudi

vir: NASA
CNet - Posadka Atlantisa, ki je prejšnji teden odpotovala v orbito z namenom popraviti teleskop Hubble, je uspešno izvedla zapleteno popravilo, ki ga primerjajo z elektronsko verzijo možganske operacije. Najprej so zarezali skozi zaščitne plošče na Hubblu, odstranili pokrov, za katerega ni bilo ob izgradnji predvideno, da bi se kdaj snel, potegnili ploščo s pregorelim vezjem iz teleskopa in jo zamenjali z novo.



Še več pozornosti pa je bila te dni na spletu deležna spodnja fotografija, ki je bila posneta 13. maja. Na njej vidimo senci Atlantisa in Hubblovega teleskopa, ki ste navidezno preletela Sončevo ploskev, ko sta bila 600 km nad Zemljo. Sam dogodek je trajal 0,8 sekunde, zaradi česar je...

16 komentarjev

Kepler posnel prve fotografije

Keplerjevo vidno polje

vir: NASA
NASA - Pred poldrugim mesecem je NASA v vesolje poslala teleskop Kepler, ki ima nalogo opazovati delček Rimske ceste in iskati Zemlji podobne planete. NASA je objavila, da je Kepler napravil prve posnetke izbrane destinacije, tj. ozvezdij Laboda in Lire. Prvi posnetek kaže milijone zvezd v celotnem zornem kotu Keplerja, medtem ko sta druga dva bolj približana. Znanstveniki so nad posnetkom, ki kaže 100 kvadratnih stopinj neba in 4,5 milijona zvezd, med katerimi naj bi bilo 100.000 takih, ki bi lahko imele Zemlji podobne planete, navdušeni. Druga dva kažeta le tisočinko polnega obsega; na enem je...

21 komentarjev

Branje vsebine monitorja iz odboja s pomočjo teleskopa

Schneier.com - Raziskovalci Michael Backes, Markus Dürmuth in Dominique Unruh iz nemške Saarland University ter Max Planckovega inštituta za programsko opremo so pred kratkim objavili zanimiv članek z naslovom Compromising Reflections or How to Read LCD Monitors Around the Corner.

V članku so opisali raziskavo, v okviru katere so skušali ugotoviti ali je mogoče s teleskopom prebrati vsebino monitorja iz odbleska svetlobe na gladkih (refleksnih) površinah.

Izkazalo se je, da je to vsekakor mogoče. S teleskopom v vrednosti manj kot 1500 USD je mogoče prebrati zrcaljeno sliko Wordovega dokumenta z velikostjo fontov 12 pik iz oddaljenosti 10 metrov. Z Dobsonovim teleskopom za 27.500 USD pa so uspeli prebrati vsebino dokumenta iz oddaljenosti 30 metrov.



Seveda pa se je napadu mogoče izogniti z posebno napravo imenovano Body-Laptop Interface, ki so jo razvili pri SternLab-u.

21 komentarjev

Vesolje je staro 13,73 ± 0,12 milijard let!

Slika mikrovalovnega ozadja

vir: Bad Astronomy Blog
Bad Astronomy Blog - Vse najboljše zaté, vse najboljše zateee ... Ne, ne, nismo še tako daleč, da bi praznovali ali z državnim praznikom obeležili rojstni dan celotnega Vesolja. Lahko pa, po pisanju Phila Plaita na blogu badastronomy.com, od zdaj naprej z veliko natančnostjo razpravljamo o njegovi starosti.
Nasina naprava WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe) je bila izdelana z namenom, da z veliko natančnostjo izriše zemljevid Vesolja. Zaznava namreč mikrovalove, ki se širijo že od praktično najbolj oddaljenega vira, ki si ga lahko zamislite: Velikega poka.



Pred nekaj dnevi so objavili prve rezultate, do katerih so prišli s pomočjo podatkov, ki so jih 5 let o vesolju zbirali z WMAP.
  • Starost Vesolja je 13.73 milijard let ± 120 milijonov.
  • Na zgornji sliki si lahko ogledate razlike v temperaturi na...

72 komentarjev

Odpovedala Hubblova primarna kamera

BreitBart - NASA je včeraj sporočila, da je Hubblova primarna kamera prenehala delovati in da ni upanja, da bi lahko popolnoma obnovili njeno funkcionalnost.

Gre se za ACS, to je kamero, ki je bila sposobna opazovati svetlobo, vse od ultravijoličnega do skoraj infrardečega dela spektra. Kot pravijo astronomi, je bil ta instrument daleč najbolj uporabljan med vsemi, ki so nameščeni na teleskopu. Nasini znanstveniki sicer pravijo da bodo nekaj funkcionalnosti kamere lahko obnovili, toda to nikakor ne bo več kot ena tretjina celotne prejšnje funkcionalnosti. Astronomi pravijo, da bodo sicer lahko nadaljevali z opazovanji z uporabo drugih...

21 komentarjev

Pravnuke čakajo radioaktivni meteorji

Slashdot - Sledeča novica je lep primer, da mnogo ljudi ne razmišlja najbolj v dobrobit zanamcem. Tako Slashdot poroča, da se verjetno našim naslednikom obetajo občasni radioaktivni meteorji.

To je posledica dejstva, da bo satelit RORSAT, ki je puščal radioaktivno hladilno tekočino, in je bil kasneje izstreljen v "dispozicijsko orbito", v nekaj sto letih pristal v nižji orbiti, kar bo pomenilo, da se bo energija delcev tako znižala, da bodo iz te orbite izstopili. Na Zemljo bodo tako leteli radioaktivni delci.

Kot kaže, vesolje ni neskončno smetišče. Vprašanje je, kdaj bomo to ugotovili. Še klik.

15 komentarjev

Mars, bolj gotovo mrtev kot kdajkoli

The Salt Lake Tribune - Medtem ko dve sondi iščeta življenje na Marsu -- no ja, nad kakorkoli živimi Marsovci so vsi že obupali, iščejo predvsem vodo -- so s teleskopom s Havajev v Marsovi atmosferi našli vodikov persoksid, ki učinkovito razkužuje (preprečuje nastanek tudi najbolj osnovnim oblikam življenja) površje Rdečega planeta. Krog je bolj ali manj sklenjen, mali zeleni pa izgnani na rob vesolja.

43 komentarjev

NASA pričakuje nov satelit

Slo-Tech - NASA lahko kaj kmalu pričakuje nov teleskop imenovan "Galaxy Evolution Explorer", s katerim bodo lahko opazovali milijon galaksij, s čimer naj bi jim uspelo ugotoviti nastanek zvezd, saj predstavljajo galaksije kozmično razdobje desetih milijard let. To bi močno pomagalo pri nadaljnjih odkritjih temeljnih struktur vesolja. Satelit s teleskopom naj bi iztrelili s pomočjo rakete Pegasus XL. Teleskop naj bi po vesolju krožil 28 mesecev. Preberite si še, kako stvarca deluje in pomembne podatke.

0 komentarjev