»

Beseda desetletja je 'Google'

CNet - Na prelomu leta v 2010 (pravzaprav zadnjemu letu desetletja) smo ugledali mnogo najboljših nekaj iz preteklega desetletja, na vlak pa so na hitro skočili še člani ameriškega združenja za narečje (American Dialect Society). Po njihovem mnenju je beseda tega desetletja Google, ki je, nekoliko začuda, premagala sicer tako popularni blog. Najpopularnejša beseda sicer ne poimenuje te zdaj tako znane firme, saj ne gre za samostalnik, temveč za glagol, googlati (to google). Slednji je skorajda zamenjal besedo iskanje, ko govorimo o iskanju informacij na spletu.
Najpopularnejša angleška beseda leta 2009 je prav tako nekoliko presenetljiva, saj ne gre za recesijo oz. nezaposlen (recession, unemployed), temveč za čivkanje - tweet. Twitter bi s svojim tweetom morda celo ogrozil sam Google, če bi postal tako popularen nekoliko prej, a je že beseda leta svojevrsten dosežek. Ben Zimmer, član združenja za ameriška narečja, je povedal še, da si komaj še predstavlja čas pred googlanjem.

9 komentarjev

IWF preklical cenzuro Wikipedije

Guardian - Internet Watch Foundation (IWF) je spoznala, da je cenzura na internetu jalovo početje, in odstranila petkovo prepoved dostopa do članka Virgin Killer. Spomnimo, da so v petek v Veliki Britaniji zagnali strahoten vik in krik, ker naj bi naslovnica dvaintrideset let starega albuma vsebovala neprimerno sliko.

IWF vsako leto označi 10.000 strani z neprimerno vsebino in jih doda na skrivni seznam nedostopnih strani, ki ga upoštevajo vsi veliki ponudniki dostopa do interneta. Ni pa se še zgodilo, da bi IWF svojo odločitev preklical, a so bili pri Wikimediji dovolj glasni, da so to dosegli tudi tak precedens. IWF se zagovarja z dejstvi, da so po pregledu konteksta in upoštevanju dejstva, da je slika stara in dostopna širom po svetu, ocenili, da prepoved dostopa ni smiselna. Kljub temu je sama slika zanje še vedno sporna, tako da bodo vse kopije na drugih britanskih strežnikih obravnavali posebej. Dodajajo še, da je odločitev prinesla več škode kot koristi, saj se je vsebina še bolj...

11 komentarjev

Videonadzor v slačilnicah Emporiuma

Slo-Tech - Včeraj je Informacijska pooblaščenka na tiskovni konferenci sporočila, da so na odlagi anonimne prijave v blagovni hiši Emporium v Ljubljani opravili inšpekcijski nadzor, v okviru katerega so ugotovili, da so varnostniki izvajali videonadzor v slačilnicah za pomerjanje oblačil.

Foto: Matthai, november 2005

Med inšpekcijskim ogledom je bilo ugotovljeno, da je v trgovini nameščenih 18 kamer, ki pokrivajo skoraj 95% celotne površine centra. Video nadzorovane...

177 komentarjev

Seznam poljskih vohunov na internetu

Slashdot - Kot kaže, so tudi na poljskem dobili svojo afero udba.net.
Na internet je namreč pricurljal "Windsteinov seznam" 240.000 tajnih agentov, informantov, uslužbencev obveščevalnih agencij, pa tudi njihovih žrtev.

Po poročanju Slashdota je omenjena spletna stran postala takojšen hit, saj je iskanje tega seznama preseglo iskanje besedice "sex", kar so avtorji seveda brž izkoristili in na njej začeli vrteti oglase.

Za razliko od slovenskega "udbaškega seznama", ki je bil dostopen le v poskeniranih PDF datotekah, pa je Wildsteinov seznam objavljen v tekstovni obliki, mogoče je tudi iskanje, na voljo pa so celo informacije v kar petih jezikih.

In kdaj lahko pričakujemo objavo podobnih seznamov zahodnih tajnih služb?

5 komentarjev

Konec prepovedi dostopa do udba.net

24 ur -

Včeraj je inšpektor za varstvo osebnih podatkov, Jože Bogataj, preklical svojo znano odločbo o prepovedi dostopa do spletne strani udba.net. Uradno so vzrok za njegovo odločitev zviti uporabniki, ki so do strani dostopali prek proxyjev, zaradi česar omejitve dostopa do sporne strani ni bilo mogoče izvršiti -- potemtakem je odločba o prepovedi dostopa nična. A neuradno je njegova odločba že v samem začetku pravno sporna.

Najprej naj bi bilo sporno že to, da je odločbo izdal ustno (čemur je sicer sledila pisna odločba). Zakon o upravnem postopku namreč izdajo ustne odločbe (ki ji mora nato slediti še pisna) dovoljuje samo v nujnih primerih in sicer če obstaja nevarnost za življenje in zdravje ljudi, za javni red in mir, za javno varnost ali za premoženje večje vrednosti. Glede na to, da gre za stare evidence, javna varnost ni pretirano ogrožena, vprašljiv pa je tudi obstoj drugih nevarnosti, če seveda odmislimo napade kašlja omenjenih politikov.

Naslednja pravna napaka inšpektorja pa...

9 komentarjev

Odločbe za varnost osebnih podatkov ISPji ne morejo izpolniti

Finance - Nekateri člani združenja internetnih ponudnikov so prepričani o ničnosti in neveljavnosti odločbe za prepoved dostopa do spletišča udba.net. Po njihovem je treba tovrstne težave reševati pri viru, in ne pri posrednikih. In seveda imajo prav, saj smo priča nadpovprečni uporabi proxy strežnikov, ki nimajo slovenske cenzure -- tudi sodeč po temah v forumu.

Direktor Arnesa Marko Bonač dogajanje primerja kar s prepovedjo izdaje časopisa, ki objavi za oblast problematično vsebino. Uradna novica.

3 komentarji

www.udba.net

Slo-Tech - Današnja vroča slovenska internet novica je, da smo, kot kaže, doživeli prvo omejitev dostopa do kakšne spletne strani. Stran o kateri je govora je seveda www.udba.net. Na podlagi ustne odredbe inšpekterja za varstvo osebnih podatkov so namreč vsi slovenski ponudniki dostopa do interneta danes popoldne zaprli dostop do te strani. Takšne prepovedi seveda posegajo v svobodo govora, vendar pa je svobodo govora dopustno v nekaterih primerih tudi omejiti - na primer takrat, ko pride v konflikt z varstvom zasebnosti, ali ko ta pravica posega v druge človekove pravice. Po drugi strani pa so takšne prepovedi v današnjem globalnem internetu rahlo nesmiselne, saj jih je težko globalno uveljaviti. Dokaz za to je, da sem si jo kljub temu, da stran iz Slovenije ni dostopna, ravnokar ogledal. Pa se ne nahajam v tujini. Kako? Preprosto. Uporabil sem proxy. Internet je pač globalen, in temu se bo potrebno prilagoditi.

74 komentarjev