»

Nova različica podatkovne baze PostgreSQL 9.5 prinaša obilico novosti

Slo-Tech - V čertrek je izšla nova različica strežnika za upravljanje s podatkovnimi bazami PostgreSQL, ki prinaša kar nekaj zanimivih novosti.

Dlje časa pogrešana funkcija v PostgreSQL je bil "UPSERT" (skrajšano za "INSERT, ON CONFLICT UPDATE"), ki omogoča, da aplikacija z istim SQL stavkom obravnava nove in obstoječe zapise. To precej poenostavi logiko same aplikacije, saj je preverjanje konfliktne situacije izvedeno v podatkovni bazi, tako da se zagotovi atomičnost spremembe. Uporabniki MySQL to poznajo kot INSERT ON DUPLICATE KEY UPDATE.

Z različico 9.5 je podpora za JSON nadgrajena, da je sedaj možno podatke v JSONB poljih spreminjati s funkcijami v podatkovni bazi - dodajati, nastaviti in brisati elemente znotraj JSON objektov, tako da ni več potrebno JSON objekta spreminjati v zunanji aplikaciji. Dobrodošla je tudi funkcija json_pretty, ki JSON objekt izpiše na bolj čitljiv način.

Pomembna novost je možnost kontrole dostopa do podatkov na nivoju vrstic in stolpcev (t.i. row level...

57 komentarjev

Sun Microsystems prevzema MySQL AB

Slo-Tech - Sun Microsystems je danes naznanil, da za milijardo dolarjev prevzema podjetje MySQL AB. Sun bo pri tem za vse delnice MySQL AB plačal 800 milijonov dolarjev, preostalih 200 milijonov pa bodo predstavljale opcije. Glavni proizvod podjetja MySQL AB je njihov sistem za upravljanje z bazami podatkov (SUBP) - MySQL. Slednji je trenutno na voljo v verziji 5.0, pripravlja pa se verzija 5.1, ki ima zaenkrat še oznako RC (Release Candidate). MySQL sicer ob PostgreSQL-u velja za enega izmed najbolj priljubljenih odprtokodnih SUBP.

Poteza Suna morda niti ni tako pričakovana, če vemo, da je eden od največjih igralcev na trgu SUBP - Oracle pred približno dvema letoma že kupil dve podjetji, ki sta za MySQL dobavljali dve zelo pomembni komponenti. V obeh primerih gre za motorja (ang. Database Engine), ki operirata z bazo podatkov. Pri podjetju Innobase je to InnoDB, pri podjetju Sleepycat Software pa Berkeley DB. Med drugim tudi zaradi pritiskov Oracla, pri obnovitvi pogodbe z InnoDB, je...

30 komentarjev

Spletne urice: PostgreSQL in spletne aplikacije

Slo-Tech - V sredo, 4. januarja ob 19.30, vas vabimo v Kiberpipo na prve letošnje spletne urice, v katerih bo Primož Bratanič predaval o povezavi spletnih aplikacij in podatkovne baze PostgreSQL.

Z naraščajočo priljubljenostjo spletne strani se porajajo nove težave, med katerimi je navadno najbolj opazno počasnejše nalaganje same strani. Zato postane pomembno iz posameznih delov sistema izstisniti čimveč.

V starem letu smo se seznanili s tem, kako iz spletnega strežnika izcediti največ, v novem letu pa si bomo ogledali učinkovito uporabo podatkovne zbirke Postgresql v spletnih aplikacijah.

11 komentarjev

MySQL tudi v gručah

Monitor - Eden najbolj znanih izdelovalcev odprtokodnih rešitev za zbirke podatkov, švedski MySQL AB, je na svoji uporabniški konferenci v Orlandu napovedal, da bodo njegovi podatkovni strežniki kmalu sposobni tudi delovanja v gručah, s čimer naj bi se zanesljivost povečala na 99,999% na letni ravni. To naj bi se zgodilo že v letošnjem tretjem četrtletju, hkrati z izidom 5. različice podatkovne zbirke, ki bo glede na četrto ponujala grafični vmesnik za upravljanje in podporo za hranjene procedure. Proti koncu leta pa lahko pričakujemo, da bodo podporo za gruče priredili tudi podatkovnim strežnikom različic 4.x.

Tako kot ostali MySQLovi izdelki bo tudi MySQL Cluster na voljo pod dvojno licenco. Za odprtokodne projekte bo veljalo dovoljenje GPL, če vam to iz kakršnegakoli razloga ne ustreza, pa se lahko (kajpada ob primernem kupčku zelencev) dogovorite tudi za drugačne pogoje.

Novičko v Monitorju najdete tule, MySQLova novička se nahaja tu, dolpoteg predogledne različice bo najverjetneje...

0 komentarjev

MySQL popustil

Monitor - Podatkovna zbirka MySQL je (bila?) zelo priljubljena pri izdelavi spletnih aplikacij, zlasti v navezi s skriptnim jezikom PHP. Potem pa se je začelo zapletati z licenčnimi pogoji in vse je kazalo, da bo podpora za to podatkovno zbirko celo izpuščena iz pete generacije PHP. K sreči pa so pri podjetju MySQL vendarle popustili in bodo dovolili, da se MySQL-ove knjižnice še naprej vključujejo v PHP. Še klik na novičko v Monitorju.

Ko smo že pri podatkovnih zbirkah, v Monitorju navajajo tudi poročilo podjetja AMR Research, ki meni, da se v bližnji prihodnosti obeta razcvet tudi odprtokodnim podatkovnim zbirkam, poleg MySQL še zlasti PostgreSQL. Izboljšati se mora predvsem prilagodljivost velikim količinam podatkov, že sedaj pa so marsikoga prepričale s preprosto uporabo in vzdrževanjem, odzivnostjo, stabilnostjo in seveda tudi s ceno. Še klik na omenjeno poročilo in novičko v Monitorju.

3 komentarji

Tripod MySQL baza izbrisana

Lycos - Enega največjih ponudnikov tako brezplačnega, kot tudi plačilnega ponudnika internet prostora, ki na mesec doseže 118 miljonov unikatnih obiskov, je žal doletela zelo neprijetna stvar. Vsi uporabniki, katerih strani se začnejo s črko "s" ali "t" in so imeli MySQL baze, so sedaj ostali brez nje. Razlog za ta dogodek je bil trdi disk - ta se je zrušil iz neznanih razlogov, vsaj tako navajajo iz uredništva Tripod-a, podatkov pa niso uspeli rešiti.

Tako je izpuhtel še zadnji up za tiste, ki si niso shranjevali varnostnih kopij. Novico lahko zasledite na uradni Lycos-ovi strani: klik.

3 komentarji

Zakaj uporabljati Mozilla Firebird?

Slo-Tech - Na uradni spletni strani projekta Mozilla Firebird se je pojavil "članek", ki predstavlja glavne odlike omenjenega brskalnika. Govori predvsem o prednostih v primerjavi z Mozillo, Internet Explorerjem in Opero, ki se kažejo na področju uporabnosti, hitrosti in prilagodljivosti - slabosti začuda ni. Zanimiv prispevek je tudi na spletni strani Mozilla Firebird Help, kjer se lahko seznanite s skoraj vsemi podrobnostmi o brskalniku, ki bo temelj za naslednji rod Mozille. Na voljo so številne preobleke in razširitve ter cel kup dokumentacije.

3 komentarji

Afera Firebird dobiva epilog

Slo-Tech - Zvesti bralci Slo-Techovih novičk se gotovo spomnite, da je brskalnik Phoenix moral zaradi pravnih razlogov spremeniti ime in se po novem imenuje Firebird. A novo ime je prineslo še več nevšečnosti, saj so mu na veliko oporekali predstavniki projekta, ki razvijajo podatkovno bazo z enakim imenom.

Jonathan Walther, dolgoletni sodelavec projekta Debian, se je odlično izkazal v vlogi posrednika med predstavniki Firebirda -- brskalnika in Firebirda -- podatkovne zbirke. Prava plat preimenovanja brskalnika Phoenix v Firebird se je prvič pokazala v intervjuju, ki ga je Walther opravil z neimenovanim razvijalcem Mozille. Kot se je napovedovalo že iz tega pogovora, je nastal uradni dokument o poimenovanju Mozille, ki ga je sestavil Christopher Blizzard.

Bistvenega pomena je, gre samo za razvojno ime projekta, ki se sploh ne glasi Firebird, ampak Mozilla Firebird. Prav tako je ime projekta, ki razvija poštni odjemalec, Mozilla Thunderbird. Druga generacija Mozille se bo predstavila z...

0 komentarjev

Intervjuji z razvijalci odprtih baz podatkov

več strani -

V preteklih dneh so se na različnih koncih spleta pojavili trije zanimivi intervjuji s predstavniki skupin, ki razvijajo podatkovne baze na osnovi odprte kode.

IDG News Service se je v mestu San Jose v Kaliforniji na prvi prireditvi za uporabnike MySQL pogovarjal z Martenom Mickosom, vodečim pri MySQL. Intervju govori o možnostih uporabe MySQL-a v poslovnem svetu, o konkurenci in o lepih možnostih severnega dela sveta, da postane zibelka razvoja odprtokodnih programskih rešitev.

PostgreSQL je med odprtimi podatkovnimi zbirkami gotovo največji konkurent MySQL, po nekaterih raziskavah pa postaja celo bolj priljubljen. Na straneh OSNews se je znašel intervju s petimi člani posadke PostgreSQL.

Tretji intervju so opravili na MozillaZine, kjer so govorili s predstavnico projekta Firebird, ki se ukvarja z razvojem še ene zbirke podatkov. Ann Harrison, vodja projekta, je spregovorila o bazi podatkov Firebird nasploh in predvsem o stališču vodstva do novega imena brskalnika Phoenix.Klik!

0 komentarjev

Vojna med Firebirdom in Firebirdom

Slo-Tech - Pred kratkim smo poročali, da je brskalnik Phoenix, ki bo nekoč postal temelj za razvoj Mozille, dobil novo ime -- Firebird. A GlejGaZlomka™, kmalu je prišlo do zapletov, tako kot smo se bali (glej povezane novice). Čeprav je ekipa dobila vsa pravna pooblastila za uporabo imena Firebird, so se razvijalci odprte baze podatkov, ki ji je ime nič drugega kot Firebird, začeli množično pritoževati. Spletno stran MozillaZine so oblegali tako močno, da je za nekaj trenutkov celo izdihnila.

Številne organizacije, projekti in druge skupine, med katerimi je kar 60 projektov iz sveta odprte kode, uporabljajo ime Firebird. In ker je brskalnik s tem imenom le eden, je pravnim zahtevam zadoščeno. Ravnanje predstavnikov projekta Firebird (TheDatabase) se zdi še toliko bolj smešno, ker je Firebird ime enega izmed modelov gigantskega proizvajalca osebnih avtomobilov, ki je to ime izbral že veliko pred ustanovitvijo odprte baze podatkov Firebird. Naj najprej pometejo pred svojim pragom! Klik!

0 komentarjev

Predavanje o MySQL

Lugos - Jutri 17.4.2003 ob 20:00 bo v prostorih Fakultete za matematiko in fiziko, Jadranska 19, Ljubljana potekalo predavanje o MySQLu.

Predaval bo gospod Kaj Ärno, ki dela pri MySQL kot član ekipe vzdrževalcev, katerega glavna področja dela so učenje, svetovanje, certificiranje ter dokumentacija. Predaval naj bi o MySQLu, naziv predavanja pa je "The State of the Dolphin" (predavanje bo potekalo v angleškem jeziku). Opis predavanja najdete tule.

5 komentarjev

Slovenska knjiga o PHP ter MySQL na Apacheu

Slo-Tech - Yohan del Sud, eden bolj cenjenih na Slo-Techovem forumu, se je izjemno potrudil ter skupaj s kolegom spisal knjigo z naslovom "PHP ter MySQL na spletnem strežniku Apache". Knjiga na 140 straneh ter v desetih poglavjih obdela kombinacijo teh tehnologij ter je primerna tako za popolne začetnike brez predznanja kot tudi za starejše mačke. Rdeča nit te knjige je izdelava spletnih trgovin, poslovalnic ter vseh aplikacij, ki morajo biti hitre ter učinkovite. Knjigi je priložena tudi zgoščenka s primeri kode v knjigi ter z brezplačnimi različicami PHPja, MySQLa ter Apacheja.

Prodajna cena je 4490 SIT. Vsi, ki jo boste do konca tega meseca naročili preko tega e-poštnega naslova, pa dobite 25-odstotni popust, s krito poštnino. Še slikica naslovnice:

10 komentarjev