»

Francozi in Švedi s prehodom na odprto kodo nižajo IT stroške

Slo-Tech - Na Centru odprte kode Slovenije poročajo o dveh prehodih na odprto kodo v tujini, ki bosta prinesla kar nekaj prihrankov.

V prvem primeru bodo na 130.000 računalnikov francoskega finančnega urada namestili odprtokodni odjemalec e-pošte Mozilla Thunderbird. Pred tem so za branje e-pošte uporabljali Microsoft Outlook in Lotus Notes. Za skupinsko delo načrtujejo uporabo Open Business Management, kot nadomestek za Exchange.

V drugem primeru pa nameravajo na Švedskem s prehodom na odprto kodo na strežniškem področju v naslednji 5 letih prihraniti kar 20 milijonov EUR. Izračunali so tudi, da v njihovem primeru na področju strežniških rešitev odprtokodne rešitve znašajo le eno petino stroškov primerljivega komercialnega programja, v primeru baz podatkov, pa odprtokodne rešitve znašajo le eno sedmino stroškov. Do 70-odstotno znižanje stroškov programske opreme je s prehodom na odprto kodo dosegla tudi francoska policija, temu zgledu pa sledijo tudi njihovi kolegi na Nizozemskem, kjer...

200 komentarjev

Novell odprl SuSE Linux

Slo-Tech - Novell, ki je pred časom postal lastnik nemškega SuSE-ja, se je odločil popolnoma odpreti paradnega konja prevzetega podjetja. SuSE Linux Professional je namreč po vzoru Mozille, OpenOffice.org in Fedore podaril skupnosti odprtokodnih razvijalcev, ki bo odslej skrbela za razvoj. V ta namen so postavili spletno stran z domeno openSUSE.org (le kdo ve zakaj so U napisali z veliko črko?), ki svojo odprtost dokazuje že s tem, da je wiki. Izvorna koda distribucije SuSE je še posebej zanimiva (tudi za ostale distribucije) zaradi namestitvenega sistema in nastavitvenih orodij.

45 komentarjev

Linux konferenca v Portorožu

Lugos - V Portorožu bo 29. in 30. septembra potekala druga Linux konferenca. Konferenca je namenjena predvsem poslovni javnosti, zaposlenim v javni upravi, vsekakor pa bo vsak uporabnik Linuxa in drugih odprtokodnih sistemov na konferenci našel nekaj zase.

Izmed malce bolj znanih imen bodo letos predavali: Don Rosenberg, Brian Aker in Steve Best. Na predavanjih bodo poslušalci lahko izvedeli marsikaj o samem gibanju odprte kode, uporabi odprte kode v poslovnem svetu, prav tako pa bodo na račun prišli razvijalci programske opreme in spletni programerji.

Za več informacij pa kar na spletno stran Linux konference.

6 komentarjev

Novell prevzel Ximian in sedaj opušča NetWare...

News.com - Še pomnite tovariši? Kako smo kar precej let nazaj poganjali syscon?

Samo dan potem, ko je Novell objavil novico, da je postal lastnik podjetja Ximian (ki se ukvarja z GNOME namizjem za *NIX sisteme, ter s programom Evolution (Outlook look-a-like)), se je začelo govoriti, da bo Novell ukinil razvoj NetWare strežnikov, ki so bili do prihoda Windows 2000 in delno Windows NT najbolj pogosti v vseh LAN omrežjih.

Chris Stone, predsednik Novella pravi, da bo sedaj njihov razvoj usmerjen v GNU/Linux.

Veliko obljub, težke besede, čez kakšno leto bomo videli kaj se bo izcimilo iz vsega tega. Če gre Novellu predvsem za 'easy money', potem bodo hitro poniknili. Več o tem pa na News.com.

3 komentarji

Novell bi odprto kodo

PC Linux Online -

Novell bo v naslednjo različico operacijskega sistema NetWare vgradil komponente in standarde z odprto kodo. Na letni konferenci uporabnikov BrainShare je namreč naznanil, da bo novo različico NetWare 7.0 in GroupWise, orodje za sporočanje in skupinsko delo, moč poganjati tako na jedru NetWare, kot tudi Linux.

Podjetje si prizadeva, da bi pridobilo razvijalce odprtokodnih sistemov za razvoj lastnega programja. V ta namen so že postavili spletno stran Novell Forge, ki razvijalcem omogoča prenos, spreminjanje in izmenjavo odprte izvorne kode. Več o tem.

1 komentar

VMware Workstation 4

Windows XP gosti RedHat 8

vir: VMware
PC Linux Online - Izšla je četrta različica NavideznegaStroja™ za namizje, programa VMware Workstation. Namenjena je naprednejšim uporabnikom in zmore sočasno poganjati več operacijskih sistemov, kot so Microsoft Windows, Linux in Novell NetWare, na enem osebnem računalniku. Navidezni stroj je idealen za razvoj in preizkušanje novih programov in omogoča zamenjavo operacijskih sistemov in dodajanje novih brez ponovnega zagona. Cena izdelka je precej zasoljena, na voljo pa je tudi 30-dnevna preskusna izdaja. Podrobne informacije!

15 komentarjev

Prah!

EXHardware - Poleg temperature, je največji sovražnik računalničarja še prah, ki se bo čez čas nabral v vsakem ohišju. Čeprav prah večine uporabnikov ne moti najbolj, pa bodo njihove posledice utrpeli predvsem overclockerji, ki si prizadevajo, da bi zmanjšali temperaturo procesorja za sleherno desetino stopinje Celzija. Za vse tiste, ki se prvič podajate na čiščenje, so na EXHardware pripravili krajši članek.

2 komentarja

Tudi Novell ima rad AMD - tokrat "serverska" zgodba

The Register - Vsi tisti, ki zagovarjajo tezo, da se AMD-jevi procesorji ne bodo uveljavili na področju strežnikov, naj si še posebej preberejo to novico. Za kaj gre? Novell je podprl AMD-jevo novo strežniško platformo. Novell se lahko pohvali, da sedaj njegov NetWare popolnoma lepo in zanesljivo deluje na AMD Athlon MP porcesorjih in AMD-760 MP chipsetih za eno in dvoprocesorske strežnike. Pri uveljavitvi AMD-jevih procesorjev na NetWaru je pomembno vlogo imel tudi tajvanski proizvajalec matičnih plošč Tyan, ki je dobil od Novella posebno priznanje. Podpora Novella je za AMD-ja kar lepa stvar, saj odstranjuje številne negativne pomisleke, ki so leteli na AMD-jeve procesorje. AMD pa si lahko v prihodnosti pridobi še kakšnega podpornika.

0 komentarjev

Opozorilo!

Jaz - Prosim vse obiskovalce te strani, da e-mail naslove omenjene na tej strani in pod kontakti uporabljajo za določene namene, na pa za sporočanje svojih problemov. Če torej piše "Pošlji novico" je ta obrazec namenjen za sporočanje zanimiv povezav in novic avtorjem strani, ne pa za pomoč pri 100 in enem problemu. To seveda ne pomeni, da se na mene ali koga drugega ne morete obrniti glede pomoči, ampak vas prosim, da to naredite le v skranji sili. Navsezadnje imate na voljo celoten Forum, kjer so posebni oddelki namenjeni prav reševanju težav. Hvala...

0 komentarjev