»

Kiberpipin program v tem tednu

O'Reilly Web 2.0 Expo

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ta teden je program v Kiberpipi v znamenju Web 2.0. V torek Pipinem odprtem terminu bo Domen Savič, ki je nedavno prestopil v oglaševalske vode, o spletnih skupnostih in spletu 2.0 pa predava že več let, predstavil oglaševanje 2.0. Kakšne spremembe so se zgodile na področju spletnega oglaševanja, kako dobro so podjetja v Sloveniji pripravljena na novo dobo spletnega oglaševanja in kaj se lahko naučimo iz tujine?

Na Spletnih uricah v sredo pa bo Jure čuhalev predstavil pomembnejše novosti konference O'Reilly Web 2.0 Expo, ki je ena največjih konferenc na področju spletnih tehnologij. Kot se za takšen dogodek spodobi, je bila tudi letos predstavljena vrsta novosti. Najbolj odmevni med njimi sta bila Microsoftov odgovor na splet: LiveMesh in Yahoo Search Monkey - semantični splet v vašem iskalniku.
Vabljeni!

0 komentarjev

Microsoft: "Učiti bi se morali iz odprte kode, TODA ..."

Slashdot - Še pred kratkim se je zdelo, da podjetje iz Redmonda počasi spreminja svoj odnos do odprtih rešitev, in nekoliko bolj pazljivo izbira besede, ko govori o otroku interneta. Nek uslužbenec je celo izjavil, da Microsoft nima ničesar proti odprtemu modelu razvoja programske opreme, pač pa se lahko iz nje nauči veliko stvari. Vendar Microsoft pravkar začenja novo kampanijo boja proti Linuxu, operacijskemu sistemu, ki ga tako zelo sovraži, a hkrati tako vneto uporablja na nekaterih svojih ključnih računalnikih. Zdaj trdijo, da Red Hatovo prenehanje prodaje Linuxa za namizja in Novellov nakup SuSE Linuxa pomenita smrt za odprtokodne sisteme. Menda je to potrditev uspešne Microsoftove poslovne strategije. In da bi vse skupaj še podkrepili, monopolisti trdijo, da še niso srečali uporabnika, ki bi uporabljal odprtokodne rešitve, ker bi bile boljše.

A poznate kakšnega uporabnika Mozille, ki se mu zdi Internet Explorer boljši?

44 komentarjev

Proskripcijska lista za hrošče v novem Linuxu

OSNews - Andrew Morton, eden glavnih hekerjev Linuxa, je na dopisni seznam razvijalcev jedra Linux poslal seznam opravil, ki so potrebna preden veja 2.6 nadomesti razvojno vejo Linuxa 2.5. V uvodu je opozoril, da izdaja 2.6.0 še ne pomeni končne različice, ki bi bila takoj primerna za množično uporabo in širjenje, pač pa naj uporabniki pričakujejo možnosti, enakovredne prejšnji stabilni veji, in stabilno delovanje.

Mortonov seznam ne zaobjema že poznanih starih hroščev, težav z gonilniki in želja po novih možnostih, ampak so na najem dolgotrajnejša opravila, ki bodo odpravila velike hrošče. Seznam je razdeljen v tri dele: TakojšnjeOdpravePotrebniHrošči™, dodatne možnosti in pohitritve ter pomembni hrošči gonilnikov. Klik!

0 komentarjev

Linux si izbira partnerke ...

Linux Today - Linux in "odprtokodni" sistemi nasploh so med poznavalci ponavadi sprejeti z dobrodošlico, najdejo pa se tudi zagovorniki ideje o zaprtih sistemih, med katerimi v glavni vlogi nastopa neko podjetje iz Redmonda [:D]. Nekateri so šli celo tako daleč, da idejo o odprtih sistemih enačijo s komunizmom.

Sedaj pa se je na spletni strani O'Reilly Network pojavil članek Kevina Bedella, ki Linux postavi v vlogo nekakšnega turškega sultana -- po nagovoru številnih PretendentkTheImenitnih™ se odloči, da bo ustanovil harem, v katerem bodo veljala njegova pravila. Prijetno branje, ki nazorno kaže trenutni položaj Linuxa med giganti računalniške industrije.

2 komentarja

Hroščetrebci™ za Linux?

DesktopLinux.com - NewsFactor Network je raziskal potrebo po antivirusni programski opremi za Linux. Joe "Zonker" Brockmeier je prodajanje tovrstne programske opreme primerjal s sanjami zavarovalniških hiš -- prodajati zavarovalniške police za nekaj, kar se zgodi s tako majhno verjetnostjo, da bo zavrovalnica na koncu pobrala vsote denarja od premij, izplačila pa sploh ne bodo potrebna. Jože se zgraža tudi nad odločitvijo velecenjenega podjetja Lindows.com, Inc., ki je pred kratkim začelo prodajati antivirusno programje za Linux in zatrdilo, da se število virusov povečuje skupaj s številom novih Linuxovih namizij.

Če se bo Linux močneje uveljavil tudi na namizjih, je po avtorjevem mnenju moč pričakovati povečanje povpraševanja po Hroščetrebcih™ za Linux. Kljub temu, da Linux glede varnosti močno prekaša Windows, nikakor ni popolnoma neranljiv. V tem trenutku pa je prodaja antivirusne programske opreme za Linux povsem nesmiselna.

3 komentarji

Microsoft Media Player za Linux

The inquirer - Microsoft je zadolžil InterVideo za prenos znanega Media Playerja na operacijski sistem GNU/Linux. Intervideo je znan po predvajanliku WinDVD, ki pa je pisan le za Windows operacijske sisteme. Vendar pa Microsoft ne bo prenesel Media Playerja na osebne računalnike z Linux operacijskimi sistemi, ampak le na naprave, na katerih teče Linux (DVD komponente, ...). To je veliko priznanje Microsofta, da Linux obstaja in da se oni tega dobro zavedajo. Verjetno se sprašujete, zakaj se je Microsoft sploh odločil za to potezo. Ozadje tega je DRM (Digital Rights Management), saj bo Microsoft poskušal zaračunati majhno ceno Hollywoodu za vsak film, posnetek, ki bo šel skozi ta sistem overjanja pravic.

Več o tem si preberite tukaj, tukaj, tukaj in še tu [:D].

5 komentarjev

Nekaj novic iz sveta odprte kode

PC Linux Online - Izšla je nova stabilna različica OpenOffice.org 1.0. Različica 1.0.3 vsebuje nove popravke in zelo majhne izboljšave. Novih funkcij ni, zato tisti, ki želite podporo PDF, SWF, RTL (right-to-left) in CTL, namestite OpenOffice.org 1.1beta. Čakamo na poslovenjeno izdajo.

Izšel je Mandrake Linux 9.1 "Bamboo" za procesorje PPC. Nova različica prinaša vse novosti Mandrake 9.1. Klik!

Ne boste verjeli, toda Microsoft se je odločil, da bo proizvajalcem ponudil dostop do skoraj celotne izvorne kode operacijskega sistema Windows CE za PDA in podobne naprave. Klik!

Na voljo je nova razvojna različica namiznega okolja GNOME 2.3.0 "Mighty Atom". Več o tem in Dolteg.

1 komentar

Je piratstvo progresivna obdavčitev?

Slashdot - Direktor znane računalniške založbe O'Reilly je tokrat spisal zanimiv prispevek o tem, kako se lahko na stvari gleda tudi drugače. Njegove teze:
  • Obskurnost in nepoznanost je avtorjem in kreativcem veliko večja grožnja kot piratstvo.
  • Piratstvo je progresivna obdavčitev uspešnih.
  • Kupci naredijo stvari prav, če se jim to omogoči.
  • Kraja iz trgovin(knjigarn) je bolj problematična od piratstva.
  • File-sharing ne ogroža izdajanja filmov, glasbe in knjig temveč le trenutne založnike.
  • Proste stvari se počasi zamenjajo z izpopolnjeno, a plačljivo ponudbo. Obstaja več načinov kako narediti stvari.
Za celoten članek pa Klik!

2 komentarja

Winamp in XMMS odslej še bolj povezana

Slashdot - Tisti, ki vam Linux ni ravno španska vas, ste se gotovo že kdaj seznanili s programčičem, ki se imenuje XMMS. No za tiste, ki nimajo pojma, kaj naj bi ta kratica pomenila, naj povem, da gre za nekakšen Linuxaški Winamp, ki v marsičem celo presega izvirnik. XMMS-ovo zgledovanje po Winampu pa se odraža tudi v številnih priključkih (plug-inih), ki jih uporabniki izdelujejo ali predelujejo ravno za ta Linuxaški predvajalnik zvočnih datotek. Nekateri so s predelavami šli celo tako daleč, da so za XMMS predelali tudi Winampove priključke. Če vas zanima, kako jim je to uspelo, potem klik!

0 komentarjev

Naredite si sami svojo O'Reilly naslovnico

Slo-Tech - Založba O'Reilly je ena izmed najboljših v svojem poslu, saj izdaja zares dobre (in tudi drage) knjige, ki pa niso znane samo po svoji vsebini, ampak tudi po zelo izvirnem dizajnu njihovih naslovnic. Oblikovalci O'Reillyjevih naslovnic k naslovu knjige vedno dodajo kakšno žival. To naredi iz povsem običajnih knjig posebne primerke, ki si jih človek zlahka vtisne v spomin. Če bi si radi izdelali naslovnico po O'Reillyjevo, potem obiščite to stran, na kateri boste skozi preprost vmesnik svoj...

3 komentarji

HP in Apple umaknila podporo plačljivim spletnim standardom

Slashdot - O tem, da je želel W3C na hitro spremeniti pogoje za spletne standarde, tako da bi lahko bili vključene tudi plačljivi patenti, smo že poročali. Zaradi burne reakcije razvijalcev prostega programja in EFF so v W3C podaljšali rok za komentarje na osnutek novega pravilnika. Seveda je bilo večino komentarjev zelo negativnih, hkrati pa se je začel tudi pritisk na podjetja, ki so nov predlog podpirala.
Očitno je bila stvar uspešna, saj sta HP in Apple umaknila podporo novim pravilom. To je zelo pomemben dogodek, saj kaže, da se da tudi na velike multinacionalke pritisniti, jih zlobirati in prepričati, da spremenijo svoje mnenje.
Update: proti novim pravilom se je izrekla tudi založba O'Reilly. Bruce Perens (eden od zagovornikov prostega programja) in Eben Moglen (iz FSF) pa sta bila povabljena v odbor za patente pri W3C. Kar lep uspeh...

0 komentarjev