»

O Doomu 3 in ostalih malenkostih

več strani - Glede na to, da so počitnice in vas kar precej uživa v težko prisluženem prostem času (novopečeni maturantje še posebej, če izvzamem pavzerje [:D]), se bom temu primerno tokrat podal bolj v igričarske vode.

Kot gotovo že veste, je Doom 3 tretjega avgusta z vso naglico treščil med nas. Zanimivo je, da je osrednjo stran Slo-Techa novica o splavitvi tega težko pričakovanega naslova obšla, kar pa ne pomeni, da je ostala neopažena. Na forumu o Doomu 3 že dalj časa teče precej burna razprava, ki postaja zadnje dni, ko se igro da polno preizkusiti, še toliko bolj zanimiva. Če debate ne spremljate, lahko povem le to, da je igra od začetka požela val navdušenja, nato pa se je ozračje malce umirilo in pojavile so se tudi prve kritike. Nekako tako je bilo tudi drugod, kjer so spletne strani sprva veselo podeljevale zelo visoke ocene (tam okoli 94 %). Skoraj tako se je godilo tudi med bralci Gamespota, kjer začetna visoka ocena iz dneva v dan veselo pada in je padla že tudi pod 90 %.

...

57 komentarjev

DOOM3: Carmack s stisnjenimi zobmi sprejel Creativov patent

Ars Technica - John Carmack - glavna bwana ID Softwarea je za DOOM3 uporabil prav poseben algoritem (Carmack's Reverse), ki omogoča preračunavanje senc v enem prehodu. Vendar je le-ta podoben Creativovi "tehniki senčenja". Zato jim je Creative poslal obvestilo, da kršijo njihov (softverski) patent. Zanimivo je, da je Creative svoj postopek (brez omejitev) najprej opisal na svojem razvijalskem forumu, nato pa (precej kasneje) potihem prijavil patent, šele precej časa za tem pa začel z lovom na uporabnike svoje tehnike. Stvar diši po izsiljevanju. Carmack pravi, da je najprej hotel sporni del vrči ven (nadomestiti s slabšim algoritmom), odstraniti podporo za Creativove napredne tehnologije (EAX ...) in svojim kupcem svetovati, da nikoli več ne kupijo Creativovih izdelkov. No - na koncu se je pragmatično pogodil s Creativom (stisni zobe in misli na Anglijo [:(]). Vsekakor pa obstaja dobra možnost, da patent pade, ker so algoritem pred tem opisali že pri Nvidii.

Povezave: Slashdot | ArsTechnica | ...

19 komentarjev

Nič več "When it's done"

Tom's Hardware - Na vprašanje: "Kdaj bo izšel Doom 3?" so pri id Software še pred kratkim odgovarjali z že izrabljeno frazo: "Ko bo končan.". Sedaj so se stvari končno spremenile. Po prvih špekulacijah o izidu v letu 2001, neskončnih prestavljenih datumih, lažnih informacijah in obilu pričakovanja imamo končno uradno najavljen izid. Datuma, ko bi Doom 3 naj ugledal trgovine polic, sta glede na spletni trgovini CompUSA in Game Stop 1. in 3. avgust. Tega id ni uradno potrdil, povedali pa so, da bo igra zagotovo izšla še to poletje. Celotno novico preberite na THGju.

37 komentarjev

Carmack o grafičnih karticah za Doom 3

več strani - V intervjuju, objavljenem na Gamespy, je John Carmack izjavil, da je po njegovem mnenju ATI Radeon 8500 boljša kartica za Doom 3, ker lahko dostopa do več tekstur naenkrat kakor GF4 Ti, čeprav ima nVidia boljše gonilnike. Geforce in Radeon kartice z 64-bitnim ali SDR pomnilnikom naj bi ne bile dovolj hitre za igranje, razen če jo mislite poganjati pri ločljivosti320x240.

V intervjuju na Shacknews pa je dejal, da je demo, ki so ga predstavili na E3 tekel na medium kvaliteti.

5 komentarjev

Doom 3 na E3!

Reactor Critical - Bolj pozorni, ki se kdaj ustavite na Slashdotu, ste lahko že pred kakim dnevom ali dvema brali novico, ki je oznanila, da je Doom 3 tudi uradno napovedan. Po zadnjih podatkih na Reactor Criticalu bo Doom 3 (hehe, kot največji nostalgik sem pred časom še enkrat obrnil Doom II :)) množicam predstavljen na letošnjem E3 v Los Angeles Convention Centre. Predstavitev se bo odvijala od 21. do 24. maja, Id pa obenem dodaja, da bo za razpečevanje igre poskrbel znani založnik Activision.

2 komentarja

Razprodaja

Guru 3D - V12 Engine je ime grafičnemu pogonu, ki poganja Tribes 2. In je naprodaj. Za smešno nizko ceno. Dynamix's, lastniki in ustvarjalci pogona, so propadli. Zato tudi prodajajo svoj grafični pogon. Za koliko? Za pičlih $100! To je enkratna priložnost za vse delam-igre-sam mojstre, da odkupite več kot soliden grafični pogon in naredite svojo uspešnico (zgledujte se po naših južnih sosedih, ki so naredili Serious Sama!). Spodaj: kako izgleda V12 Engine na mojem računalniku (screenshot morate povečati do maksimima, drugače zgleda grda voxel grafika.)

5 komentarjev