»

Windows XP in antipiratska zaščita

ZDNet - Kot verjetno nekateri že veste, bo Microsoft v operacijski sistem Windows XP vgradil posebno antipiratsko zaščito v obliki posebne aktivacijske kode. Microsoft namreč hoče kontrolirat, koliko uporabnikov si instalira operacijski sistem z enega CD-ja, ter želi preprečiti piratstvo na ta način, da omejijo na enega uporabnika en CD. Za vsako instalacijo boste potrebovali posebno aktivacijsko kodo, ki jo boste dobili ali preko interneta, ali pa če pokličete preko telefona Microsoftove pooblaščence.
Ta aktivacija se veže na vaše trenutno stanje hardvera. Tako želi Microsoft vezati eno licenčno kopijo Windows XP na en računalnik; se pravi - nič več posojanja CD-ja. Problem pa se pojavi, ko boste svoj računalnik nadgradili z novim hardverom, kot npr. novo grafično kartico, ali novo mamaplatko. Potem aktivacija ne bo več delovala, in bo treba ali na internet ali preko telefona po novo aktivacijsko kodo.
Več o tem pa v tem članku....

7 komentarjev

Windows XP

The-Ctrl-Alt-Del - Ko sem se malo sprehajal po overclockerskih straneh, sem pri The-Ctrl-Alt-Del zasledil screenshote novega Microsoftovega operacijskega sistema, Windowsov XP, poznanega po kodnem imenu Windows Whistler. Če vas zanima kakšen bo novi operacijski sistem, si te slike le oglejte. Meni osebno so kar všeč, razna okna, kot je recimo Task Manager, pa temeljijo na sistemu Windowsov 2000 Professional.

4 komentarji

Znano ime za Whistler in Office 10

The Register - Bliža se izid Beta2 različice Microsoftovega Whistlerja in pojavila so se prva koliko toliko zanesljiva ugibanja o dejanskem produkcijskem imenu operacijskega imena. Čeprav je meni ime Whistler kar priraslo k srcu moram priznati, da je se Windows XP in Office XP ne sliši tako slabo (XP naj bi pomenilo eXPerienced). Definitivno Microsoftovci niso uničili kulerskega kodnega imena z nečim stupidnim, kot je to uspelo AMDju z Duronom (ki se je prej imenoval Spitfire).

Še nekaj govoric z zvezi z Whistlerjem: v Beta 2 različici še vedno ne bo na voljo novi uporabniški vmesnik s kodnim imenom Luna. Bo pa zato na voljo opcija izbire med "klasičnim" Win2k/WinME Star Menujem in novim, popolnoma predelanim Star Menujem, ki najpogosteje uporabljene aplikacije združuje v lahko dostopen podmeni (ali nekaj podobnega...).

Še nekaj glede zaščite, ki jo namerava M$ vgraditi v Whistler. Zaenkrat nihče točno ne ve, kako za vraga bo ta zaščita sploh delovala, pojavljajo pa se ugibanja, da bo OS takoj po...

7 komentarjev

Novi izgled Whistlerja

ZDNet - Po internetu so začele krožiti govorice, da je Microsoft začel popolnoma spminjati izgled in občutek ob uporabi Whistlerja, njihovega novega operacijskega sistema. Presenetljiva je predvsem resnost, s katero Microsoft poskuša zagotoviti, da javnost sprememb ne bo opazila vsaj do izida Beta2 različice Whistlerja, ki bo predvidoma na voljo 12. februarja. Ravno zaradi tega ni mogoče točneje povedati, kaj te spremembe so, toda govori se o "extensible shell" uporabniškem vmesniku ter o novih namiznih temah s kodnim imenom Luna. No ja, bomo pač morali počakati na izzid, kajne, Andrej ?

Še malce splošnih informacij o Whistlerju. Gre za najbolj pomemben Microsoftov operacijski sistem po WInsih 95, predvidoma pa bomo Personal in Professional različici ugledali koncem tega leta. Par mesecev po izzidu teh dveh bomo ugledali še 32 in 64 bitni Server različici. Po prvih informacijah naj bi v Whistlerju prvič predstavili tudi Internet Explorer 6, sedaj pa kaže, da bo novi brskalnik na voljo tudi...

3 komentarji

M$ novičke

ZDNet - No, to soboto bo na Consumer Electronics Showu tudi uradno predstavljen XBox, v obliki, ki bo po vsej verjetnosti ugledala proizvodnjo. Mi (in milijoni drugih ) smo si slikice ogledali že nekaj dni vnaprej, kar verjetno ni pogodu Billyu, ki bo konzolo osebno predstavil. Verjetno ne rabim še enkrat navajati njene tehnične specifikacije, saj smo vas z njimi bombardirali dovolj dolgo... Konzola bo po pričakovanjih vseh velik uspeh, ena večjih nevarnosti pa ji grozi na področju izdelave in dobave, saj je možno, da M$ ne bo sposoben pokriti povpraševanja.

Druga novica se tiče Whistlerja. Včeraj zvečer so beta testerji dobili build 2410 različico, ki je prva nova po Beti 1 s poznega oktobra. Novi Whistler naj bi že imel vdelano posebno antipiratsko zaščito v obliki osebne identifikacijske kode, ki bo shranjevala kar na računalniku, na katerem je OS inštaliran. Upajmo, da bodo pirati kaj hitro našli pot okoli .

Več tukaj!...

5 komentarjev

Whistler benchmarki

Overclockedcafe - Na Overclocked Cafeju so objavili drugi del njihovega predogleda Whistlerja. Kot vas večina že ve, je Whistler naslednja generacija MSjevih operacijskih sistemov in naj bi končno združil Win9x in WinNT okolje. Na OC Cafeju so tako opravili kopico hitrostnih testov in Whistler s te plati primerjali z Win2k. Čeprav je potrebno poudariti, da gre za beta različico Whistlerja, so rezultati kar pozitivni, saj velikih odstopanj ni bilo. Ali se je MS končno naučil delati spodobne operacijske sisteme? Bomo videli [>:D].

4 komentarji

Predogled Whistlerja

Overclockedcafe - Čeprav Microsoft po vsej verjetnosti ne bo ravno navdušen nad tem, so na Overclockedcafeju objavili nekakšen "predogled" MSjevega prihajajočega operacijskega sistema, Whistlerja. Če vas te stvari zanimajo, potem kar pojdite sem. Moram reči, da zadeva res izgleda precej drugače od dosedanjih OSjev, toda upajmo, da ne bo šlo le za Win2k z drugačnim skinom ( saj ne, da bi bilo s slednjim kaj narobe... ).

19 komentarjev