»

Registracija .eu domene

Slashdot - Včeraj je organizacija EURid odprla registracijo domen .eu. V prvem petmesečju (obdobje sončnega vzhoda, kot imenuje EURid) bodo lahko svojo domeno registrirali le tisti, ki so na prednostnem seznamu, torej javne organizacije in lastniki blagovnih znamk. Če bo prišlo več zahtev za isto domeno, bo komisija odločila, komu pripada. Po 7. aprilu 2006 bo novo domeno lahko registriral vsak, veljal pa bo zakon prvega. EURid je v tem kratkem času zabeležil že več kot 100.000 zahtevkov, med najbolj pogostimi je pa domena sex.eu, ki je bila dosedaj zahtevana že kar 204x.

Navodila za pridobitev domene .eu.

18 komentarjev

Linux je dvigoval Kursk

Linux Today - Dvigovanje podmornice Kursk ni bilo niti slučajno lahko delo. Zaradi razgibanega morja je bilo treba posebej natančno skrbeti, da je podvodna klada ostala v stabilni poziciji, kljub temu, da je ladjo na površju kar močno premetavalo.
Za zagotavljanje stabilnosti je skrbelo 26 kablov, ki so bili pod nadzorom motorjev in so sproti kompenzirali gibanje ladje. Kable je nadzrirala Delphi aplikacija v Windows2000. Povezana je bila z kontrolnim centrom kjer je na 5 računalnikih tekel Linux in na njem simulacija gibanja morja, s katero so napovedovali kako je treba 'zategvat' kable. Podatke so posredoval preko navadnega TCP protokola kontrolnemu računalniku. To naj bi bil dober primer, da je lahko tudi sodelovanje med Polkni in Linuxom kar dobro. Pri SuSe Linux so kar pošteno ponosni, saj je bila uporabljena njihova distribucija.

6 komentarjev

Neonke

Dan's DATA - Računalničarji so že od nekdaj radi vtikali razno razne neonke v računalnik. Te stvarce so nadvse primerne za olepšanje povprečno dolgočasnega računalnika. Tako pravi tudi Dan, ki se je malce poigral z raznobarvnimi neonkami. Njegov članek najdete tukaj.

0 komentarjev

Izboljšava hlajenja v ohišju

Overclockers Australia - Bližajo se nam vroči poletni časi, ko bodo procesorji in vse, kar diši po siliciju še bolj vroči, kot ponavadi. Zaradi tega se na internetu vsak dan pojavljajo novi članki na temo hlajenja. Eden izmed bolj zanimivih govori o hlajenju ohišja. Ta članek je nekaj posebnega, ker se ne ravna po stokrat preizkušenih metodah, ampak uporablja nekatere alternative (primer: namesto, da bi bil glavni dotok zraka v ohišje na sprednji strani, ga ima testni sistem na zadnji strani). Skratka zanimivo branje. Članek najdete tukaj.

6 komentarjev

Dual Athloni pod linuxom

News Forge - Fantje z News Forga so se imeli priložnost poigrati z enim izmed redkih AMDjevih dvoprocesorskih mašin na svetu. Šlo je za Dual 1.2GHz mašino na predprodukcijski Tyanovi AMD760MP plošči z 256MB PC2100 DDR DRAMa, na žalost pa se s pošastjo niso mogli igrati dalj časa, saj je šlo za sejemski primerek. Na stroju je tekel linux in tako je edini benchmark, ki so ga lahko pognali v tem kratkem času bilo compilanje kernela. Vseeno gre za dokaj natančen test hitrosti procesorjev in sistema in moram priznati, da so rezultati, ki so jih dobili precej impresivni. Z enim procesorjem je postopek trajal 4.51 minute, z dvema pa okrogli dve minuti, kar je 147% pospešek. Whoa! Celoten članek najdete tukaj.

1 komentar

Transmeta strežniki??

2CPU - Na 2cpu sem zasledil zelo "redko" razmišljanje. Rekel je, da je pri dvoprocesorskih strežnikih zelo velika poraba energije. Za primer je navedel dual AMD Thunderbird 1.2 GHz, ki v resnici porabita veliko. Rekel je tudi, da se velika poraba energije odraža v veliko oddane toplote. Za rešitev je navedel nekaj, kar se mi (vsaj trenutno) zdi malo nesmiselno: Transmetine Crusoeje v strežnike. Navedel je, da se Crusoeji zelo malo grejejo, ampak da še niso sposobni dvoprocesorskega delovanja. Rekel je, da je zanj smiselna rešitev dve osnovni plošči s Crusoeji v enem big server ohišju. Torej dva računalnika v enem. Če vprašate mene, bi bili Crusoe procesorji zadnji, pri katerih bi sploh pomislil na strežnike. Raje bi naredil spodobno hlajenje za dual 1.2 GHz... Kaj pa vi menite? Jaz sem že komentiral...

Moje mišljenje na 2cpu:
I for one, think this is just a big no-no. For (less costly) SERVER cases I would definetely go and buy Intel p3e or an AMD TBird. Even though it consumes more power...

0 komentarjev