»

Stojedrni procesor iz Tilere

Slashdot - Tilera je včeraj objavila razvoj nove generacije procesorjev, ki bodo imeli do 100 jeder, s čimer želijo na strežniškem trgu konkurirati AMD-ju in Intelu. Šlo bo za serijo čipov Tile-GX, ki bodo specialno namenjeni izvajanju storitev za spletne strani, kot je indeksiranje, spletno iskanje, video iskanje, je povedal Anant Agarwal, soustanovitelj Tilere. Proizvajalci procesorjev so sprva tekmovali v višanju frekvence, ki se je iz prgišča megahercev povzpela v gigaherčni razred, potem pa so se preusmerili na povečevanje števila jeder. Današnji čipi tako serijsko prihajajo s štirimi ali šestimi čipi, prihajajo pa že verzije z osmimi in celo dvanajstimi. Zakaj jih torej ne bi na eno rezino stlačili kakšnih sto?

Napovedani čip Gx100 bo imel bojda sto jeder in porabo 55 vatov, medtem ko naj bi za pogon šestnajstjedrnika zadoščalo borih pet vatov. V Tileri pravijo, da povprečni uporabnik res ne bo tekel v trgovino po nov procesor, zato čipe usmerjajo k specifičnim aplikacijam, ki lahko...

8 komentarjev

Prihod Socket 939 Athlon 64 procesorjev

X-Bit Labs - Na X-bit labs so si med prvimi ogledali nove Socket 939 Athlon 64 procesorje z oznakami 3800+ (2.4 GHz) in 3500+ (2.2GHz). 64 bitne verzije AMD-jevih procesorjev imajo burno zgodovino, saj so zamenjali že 3 vrste socketov (najprej 754 pinski in 940-pinski zdaj pa so se ustavili pri 939-pinski verziji) in imajo že 3. vrsto jedra (najprej ClawHammer in NewCastle, zdaj pa imajo 64 bitni procesorji jedra SledgeHammer). Od 'zgoraj' se različni procesorji skoraj ne razlikujejo, toda če si pogledamo kaj se skriva 'spodaj': Levi procesor je Socket 939, srednji Socket 940, desni pa Socket 754. Enako je pri obeh slikah, tako pri zgornji, kot spodnji. Ti procesorji imajo tudi vgrajeno podporo dvokonalnemu pomnilniku. Zdajšnji podpirajo do 4 module dvostranskega pomnilnika, medtem ko prejšnje verzije podpirale le 2 modula, ker...

32 komentarjev

Ko kladivo udari...

The inquirer - O AMD-jevih Hammerjih se že kar nekaj časa govori, tokrat pa so na The Inquirerju objavili rezultat AMD-jevega Athlon64 procesorja (kodno ime ClawHammer) ki je tekel pri 1,8 Ghz, družbo pa mu je delal Radeon9700. V 3DMarku2001SE je dosegel skoraj 16.000 točk, kar bo verjetno delalo konkurenco tudi novim Pentiumom na 800 MHz zunanjem vodilu, ki jih pričakujemo v kratkem. Klik!

12 komentarjev

Windows za AMD x86-64 procesorje

X-Bit Labs -

Microsoft je danes uradno potrdil, da razvijajo posebni različici Windows XP in 2003 Server operacijskih sistemov, ki bosta prirejeni za AMD-jeve 64-bitne procesorje, tako da bosta izkoriščali vse prednosti, ki jih bo prinesla 64-bitna obdelava podatkov. Prav tako je Microsoft samovšečno izjavil, da sedaj AMD lahko pričakuje povečano prodajo dotičnih procesorjev, zakaj ljudje naj bi sedaj dobili garancijo, da bo obstajalo tudi programje zanje.

Prve beta inačice pričakujemo sredi letošnjega leta (junij?), poudariti pa velja, da bodo imele nove različice Windows tudi sposobnost poganjanja 'starih' 32-bitnih programov, tako da bodo delovali tudi vsi sedanji programi. Končnega datuma, kdaj bodo Windows na voljo še ni, Microsoft je le objavil, da bodo v zadnjem četrtletju izdali dokumentacijo in orodja za razvoj programov s podporo 64-bitnim Windows. Več o tem.

16 komentarjev

Novi AMD Athlon-64-Benchmark

Chip Online - Na CeBit-u, ki se - mimogrede - danes končuje, se je pojavil test prihajajočega AMD-jevega procesorja Athlona 64. Test so izvedli na sistemu, ki je vseboval VIA K8HT8 nabor čipovja, 256MB DDR333 pomnilnika in seveda Athlon-64 z 1,6 GHz in 1 MB L2 predpomnilnika. Sistem so stestirali s SiSoft Systemanalyse-Tool Sandra (32-bitna različica) in dobili sledeče rezultate:
  • Dhrystone ALU 6.459 MIPS
  • Whetsrone FPU/ISSE2 2.414/2.721 MIPS
Več so preberite na: Chip.de.

1 komentar

AMDjeva pota v prihodnosti

X-Bit Labs - Pojavili so se neuradni podatki, kaj bo AMD izdal v prihodnjih 12 do 16 mesecih. Luč sveta tako kanijo ugledati naslednji procesorji. Najprej bo prišel ClawHammer in sicer z naslednjimi hitrostmi:
  • Athlon 64 3400+ 2,00 GHz (ClawHammer)
  • Athlon 64 3600+ 2,20 GHz (ClawHammer)
  • Athlon 64 3800+ 2,40 GHz (ClawHammer)
  • Athlon 64 4000+ 2,60 GHz (ClawHammer)
  • Athlon 64 4200+ 2,80 GHz (ClawHammer)
  • Athlon 64 4400+ 3,00 GHz (ClawHammer)
Tista 64-ka v imenu pomeni to, da bodo ti procesorji iz x86-64 družine, se pravi da bodo sposobni izvajati 64 bitne operacije. Kasneje, čez kako leto bo iz AMDjevih tovarn prišel procesor, kodno poimenovan San Diego. Pričakujte naslednje izvedenke:
  • Athlon 64 4000+ 2,60 GHz (San Diego)
  • Athlon 64 4200+ 2,80 GHz (San Diego)
  • Athlon 64 4400+ 3,00 GHz (San Diego)
  • Athlon 64 4600+ 3,20 GHz (San Diego)
  • Athlon 64 4800+ 3,40 GHz (San Diego)
Na koncu naj še enkrat poudarim, da so to neuradne informacije. Upajmo pa, da so točne in se bo AMD spet pobral, saj ni nič boljšega za...

4 komentarji

Pentium z 800 MHz vodilom

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit Labs namerava Intel v letošnjem aprilu izdati Pentium 4 procesorje z 800 MHz Quad Pumped vodilom. Po neuradnih informacijah bodo za začetek izdali pet modelov s tem vodilom: Pentium4 2,40, 2,60, 2,80, 3,0 in 3,20 GHz različice. Procesor, kodno poimenovan Northwood, ki bo tiktakal pri 3,40 GHz bo izdan kasneje, predstavljal pa bo tudi konec Northwood družine, saj Intel hitrejših procesorjev na tem jedru ne misli več izdajati. Še o čipovjih; potrebovali boste bodisi i875P bodisi i865PE ali pa i865G čipovje, če boste želeli izkoristiti prednosti 800 MHz vodila. Novica.

3 komentarji

Plošče za Athlone 64 so nared

X-Bit Labs - Pred nedavnim smo poročali, da je AMD končno uradno napovedal ter predstavil svoj nov procesor ClawHammer, ki se uradno imenuje Athlon 64. Proizvajalci osnovnih plošč jasno niso čakali in pred nami so že prve plošče za te procesorje. Albatron, Gigabyte, Soyo, Soltek, Aopen ter MSI so namreč že pripravili svoje nove Socket754 osnovne plošče, ki so jih na kratko opisali na X-Bit Labs. Sedaj počakamo samo še na procesorje ... [:D] Klik!

8 komentarjev

Benchmark Clawhammerja

The inquirer - Nek bralec The Inquirerja je v centru Moscone "srečal" mašino s procesorjem Clawhammer in ker nikogar od pristojnih ni bilo v bližini je pognal benchmark, ki je vgrajen v Linux sistem. Procesor se je identificiral s 797,7MHz in 256k predpomnilnika, poganjal pa je sistem Mandrake Linux (kernel 2.4.18-24mdk).

Nedobudni računalničar je zadevo pognal in si hitro zapisal rezultate, nato pa jih je primerjal s Celeronom pri 400 megahercih. Če vas zanimajo rezultati si le oglejte tole.

0 komentarjev

Hammerja ne bo - prihaja Opteron

Tom's Hardware - AMD je oznanil nov roadmap - v katerem ni Hammer procesorjev. Dobili so namreč nova imena. ClawHammer se bo imenoval kar Athlon in bo namenjen domačim sistemom, medtem ko je strežnikom namenjeni SledgeHammer dobil novi super-duper naziv: Opteron. Osebno sumim, da AMD mogoče le ne bo nehal izdelovati Duron serije kot se je govorilo, ampak bodo to ime dobili Athloni na Thoroughbred jedru in prihajajoči Barton. Si predstavljate kakšna konkurenca bi bili novemu P4 Celeronu? Klik!

2 komentarja

AMDjevi Hammerji

The Register - V pogovoru z AMD so The Registerjevci izbrskali, sicer neuradno, nekaj okvirnih datumov izdaje. Clawhammer naj bi najverjetneje prišel na prodajne police proti koncu tega leta, dočim nas bo Sledgehammer, ki bo sposoben obdelave podatkov v štiriprocesorskem načinu, razveselil sredi prihodnjega leta. Ugibajo tudi, da bo AMDjev prvi partner za Hammerje Fujitsu Siemens, njihov največji evropski odjemalec. Kot vedno - bili živeli pa videli.

0 komentarjev

Novi podatki o Hammerjih

Ace's Hardware - Izgleda, da nam AMD pripravlja zares slastne procesorje Hammer, ki bodo med nas udarili od sredine, pa do konca letošnjega leta. Na Ace's Hardware so objavili analizo ClawHammerja, ki so jo naredili na podlagi članka na Golem.de in ugotovili, da naj bi bil ClawHammer v 32 bitnih aplikacijah pri isti frekvenci 20 do 25 % hitrejši od Athlona XP. Ugotovili so tudi, da naj bi ClawHammer pridobil še dodatnih 15 % na hitrosti, če bi kodo 64 bitnega programa posebej prevedli za ukaze x86-64 (hehe, Linux je kot nalašč za take stvari :)). Seveda pa ima ClawHammer nekaj prednosti pred Athlonom XP, saj bo narejen v 0.13 mikronski tehnologiji in tehnološko močneje izpopolnjen.
Kot manjši privesek naj dodam še to, da naj bi SledgeHammer vseboval 1 MB L2 predpomnilnika in 128 bitni DDR SDRAM pomnilniški vmesnik. AMD med drugimi tudi zanika, da bi razvijal večjedrne različice SledgeHammerja.
Za več informacij si preberite ta članek, ki je v nemščini. Če pa nemščine ne obvladate, pa se ne...

4 komentarji

Eksteremen overclock

PC Factory - Tudi Korejci znajo navijati, hehe. Tako so na PC Factory, eni od korejskih OC strani objavili rezultate ekstremnega overclocka, doseženega s pomočjo vodnega hlajenja, kombiniranega z beštijalnim 156W peltier elementom. Rezultat? AMD Thunderbird, švicajoč se pri 1.6 GHz. To, gospa in gospodje, je pa poseben dosežek. Klik, če hočete biti malo zavistni. Še zanimivost: Navitje je bilo, za razliko od ostalih običnih overclockov TBirda, doseženo s povečanjem zunanje frekvence. Tako je 1.2 GHz Athlon dobil krila pri 133 MHz. Pomnoževalnik je ostal nespremenjen.

0 komentarjev