»

Odkrili zanesljive biomarkerje za odkrivanje Alzheimerjeve bolezni

New York Times - Kot poroča New York Times, so raziskovalci odkrili zanesljiv test za ugotavljanje, ali oseba je oziroma bo zbolela za Alzheimerjevo boleznijo. Kot opisujejo v članku Diagnosis-Independent Alzheimer Disease Biomarker Signature in Cognitively Normal Elderly People, objavljenem v Archives of Neurology, je to mogoče z razmeroma preprostim testom možgansko-hrbtenjačne tekočine (cerebrospinalnega likvorja), ki je dostopnejši in cenejši od pozitronske tomografije.

V raziskavi, v kateri je sodelovalo nekaj več kot 300 posameznikov, starejših od 70 let, so jim pregledali cerebrospinalni likvor in v njem iskali protein beta amiloid (natančneje, Aβ42 oz. njegovo izoformo z 42 aminokislinskimi ostanki, ki ima najbolj izraženo težnjo po tvorbi vlaknastih struktur, ki se pri Alzheimerjevi bolezni nalagajo v možganih in tvorijo lehe), protein tau in na treoninskem ostanku 181 fosforilirani protein tau (τ181P, hiperfosforilirana oblika proteina tau se začne spontano agregirati v večje skupke,...

20 komentarjev

Mobilni telefoni zdravijo Alzheimerjevo bolezen v miših

Ars Technica - Z vseh koncev nas prepričujejo, da dolgotrajna uporaba mobilnih telefonov škoduje možganom, za kar naj bi bili prvenstveno odgovorno elektromagnetno valovanje, ki ga telefoni oddajajo. V znanstveni reviji Journal of Alzheimer's Disease pa beremo o eksperimentu na miših, ki utegne to prepričanje krepko zamajati.

Za študijo so uporabljali transgene miši, ki so imele v genom zapisan genetski kod za mutirano obliko proteina, ki je prekurzor proteina amiloid beta. Slednji je glavna sestavina amiloidnih agregatov v možganih bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo. Ali je to razlog ali posledica bolezni, še ni povsem znano. Poenostavljeno pa lahko...

1 komentar

Folding@home klinet za ATi-jeve Radeone X1900 je zunaj

Slo-Tech - Kot smo v avgustu že poročali, so na Stanfordski univerzi obljubili, da bo v kratkem na voljo Folding@home klient za GPU, če je ta iz družine X1900.

Beta različico si lahko snamete tukaj. Pri uporabi morate biti pozorni na različico Ati-jevih gonilikov Catalyst, saj klient deluje le, če imate nameščeno različico 6.5 oziroma 6.10 grafičnega gonilnika. Priporočljivo je tudi branje pogostih vprašanj in odgovorov. Nekaj branja na to temo je na voljo tudi na Anandtechu.



Bomo v končni fazi, če in ko se bo uporabniku plačevalo za uporabo njegove računske moči, zapregli tudi zvočno kartico in procesor za izračun fizike (PPU)? Verjetno ne, ker se vse računanje počasi seli na...

13 komentarjev

Slo-Techova Folding ekipa med prvimi stotimi!

Folding@Home -

Pa smo le dočakali. Naša skupinica, ki šteje že 135 članov, in vsak dan bolj pridno sodeluje pri projektu Folding@Home, je z uvrstitvijo med prvih sto ekip sveta dosegla želen in težko pričakovan cilj. S skupno 161 procesorji je naša ekipa po 2.637 obdelanih paketkih in 67.334 zbranih točkah pristala na zavidljivem 99. mestu. Vsi, ki se želite ekipi priključiti, bodite pozorni, da boste vnesli zaporedno številko ekipe (10.824), podrobnejše informacije pa najdete na uradni strani naše Folding ekipe. Še statistika.

Debata v forumu, kamor lahko vpišete svoja vprašanja in komentarje.

9 komentarjev

Folding in Seti nista edina

Sars

Overclockers Australia - Zadnje čase postaja deljenje procesorskega časa zelo popularno, kar ste uporabniki Slo-techa verjetno že opazili. To, da sta v ospredju predvsem dva projekta, in sicer Folding@Home in Seti@Home, vam je tudi verjetno znano. Danes pa sem na Overclockers Australia zasledil, da lahko svoje procesorske cikle podarite tudi v D2OL, ki ima kot glavno nalogo iskanje cepiva za trenutno aktualni SARS. Več podatkov najdete na tem naslovu, klient pa se nahaja tukaj.

Če imate občutek, da vaš procesor lahko dela kaj koristnega, Folding@Slo-tech,...

8 komentarjev

Vabilo k projektu Folding@home

Slo-Tech - Dolgo časa že lahko spremljate projekt SETI, v katerem je udeleženih veliko Slo-Tech uporabnikov. Dejstvo je, da je projekt SETI prerasel iz znanstvene potrditve (ne)obstoja izvenzemeljske inteligence v dvoboj uporabnikov v številu obdelanih paketkov, kar je pravzaprav dobro, saj je moj namen te novice obvestiti vse, ki ste pripravljeni neizkoriščeno moč svojega (pre)hitrega procesorja izrabiti za drugo (še znatno pomembnejšo) znanstveno raziskavo.

Namreč, pod okriljem Stanfordske univerze je nedolgo nazaj zaživel projekt Folding@home (F@H), ki temelji na enakem principu kot SETI. S prenesenim programom obdelujete paketke, program pa nato rezultate pošlje v bazo podatkov.

Za kaj pravzaprav gre? Cilj dotičnega projekta je, da preko internetnih uporabnikov po celem svetu (izjemno velika računska moč) končno odgovorimo še na zadnja velika vprašanja v kemiji. Izračunavanje dobljenih podatkov je primarno orientirano na spajanje posameznih proteinov, česar trenutno še ne razumemo tako,...

39 komentarjev

Kitajska - internetna država?

The inquirer - Dejstvo je, da je internet eden izmed najboljših izumov, kar so se jih znanstveniki kdaj izmislili. Dejstvo je, da internet kljub ogromnemu številu ljudi, ki vsakodnevno ali občasno brodijo po internetu in iščejo podatke še vedno ni dosegel svojega viška uporabnikov, ampak le-te še vedno vztrajno pridobiva. Dejstvo je, da nekatere velike države internet šele spoznavajo. Ena izmed takih držav je Kitajska, ki ima trenutno 26.5 milijona internetnih uporabnikov, do leta 2005 pa naj bi ta številka narasla do neverjetnih 200 milijonov. To je vsekakor ogromna številka in ravno zaradi obetavnih napovedi, se lahko zgodi, da bo Kitajska postala še kako zanimiva država za razna "internetna" podjetja.

0 komentarjev

Plemeniti nameni ali biznis?

Slashdot - Zadnje čase je mogoče opaziti, da se na mreži pojavlja vse več (distributed) programov z raznimi plemenitimi nameni, kot je raziskovanje zdravila za rak ali AIDS. Po pravici povedano osnovni namen SETIja, torej iskanje vesoljčkov ob teh srceparajočih programih kar izgubi na pomenu, in opaziti je, da se tudi Slo-Techerji navdušujejo nad njimi. No, izkazalo se je, da program univerze na Oxfordu le ni tako plemenit, kot se zdi. Za vsem skupaj namreč stoji popolnoma komercialno podjetje iz Austina, ki moč vaših procesorjev prodaja najboljšem ponudniku ali pa vaše računalnike izkorišča za testiranje/nabijanje obiska določenim stranem. Kako plemenito, kajne? Pa da ne boste mislili, da gre za nekakšne govorice... Člankom s Slashdota pa menda gre verjeti?
Jaz bom kar ostal pri SETIju .

17 komentarjev

Quadro mod

TweakHardware - Da je Nvidiine GeForce/2 mogoče brez večjih težav modificirati v precej dražje Quadro kartice, ki so namenjene resnemu delu, je znano že nekaj časa. Vseeno pa vam bom posredoval povezavo na Tweakhardwarov članek, saj je še najbolj jasen od vseh, ki so se do sedaj pojavili. Naj vas opozorim, da z modifikacijo ne boste deležni zelo opaznih pohitritev v igrah, toda vsi, ki se ukvarjate z resnim delom (CAD, 3D Studio...) pa boste pohitritev še kako opazili!

1 komentar