»

ZDA širijo črno listo kitajskih podjetij, težave za SMIC

Slo-Tech - ZDA so na črno listo kitajskih podjetij, proti katerim veljajo sankcije, dodala več deset podjetij, med katerimi je tudi največji kitajskih proizvajalec čipov SMIC. Ameriško ministrstvo za trgovino je potrdilo, da seznam širijo, ker na Kitajskem vlada doktrina zlivanja vojaških in civilnih interesov. Konkretno za SMIC naj bi imeli dokaze, da tesno sodeluje s kitajskim vojaškim konglomeratom.

Minister za trgovino Wilbur Ross je dejal, da ZDA ne bodo dopustile, da se njihova visoka tehnologija uporablja za oboroževanje čedalje nasilnejšega nasprotnika. SMIC tako ne bo dobil licenc za uporabo ameriške tehnologije za proizvodnjo polprevodniških čipov v 10-nm litografiji ali manjši. Na seznam so sicer uvrstili 77 podjetij, večinoma iz Kitajske.

Peking se je že odzval, rekoč, da gre za še en dokaz ameriškega zatiranja kitajskih podjetij, na kar se bodo odzvali s potrebnimi ukrepi. ZDA so pozvali k prenehanju šikaniranja tujih podjetij. Iz SMIC-a se niso odzvali, so pa že večkrat...

40 komentarjev

Podkupovanje pri Infineonu

Frankfurter Allgemeine Zeitung - Nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung poroča, da smo v škandalu o podkupovanju v Infineonu dočakali prve obsodbe. Ralf Udo Schneider, čigar podjetje BF Consulting je za Infineon do leta 2004 urejalo sponzorstvo v avtošportu, je bil obsojen na štiri leta zapora.

Obtoženi je priznal, da je del pogodbenega denarja porabil zase, s preostankom pa financiral udejstvovanje nekdanjega Infineonovega direktorja Ulricha Schumacherja in nadzornika Andreasa von Zitzewitza v avtomobilskih dirkah. Schumacherju je tako v letu 2002 predal okrog 60.000, leto kasneje pa kar 300.000 dolarjev. Za zdaj je von Zitzewitz podkupovanje priznal, medtem ko je Schumacher nečedne posle prek odvetnika že zanikal, in se bo po vrnitvi s službene poti sestal z državnim tožilstvom.

1 komentar

Infineon in SMIC sodelujeta

X-Bit Labs -

Infineon Technology AG in Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) so danes uradno objavili, da so podpisali pogodbo, ki bo njihovo sodelovanje še poglobila in razširila.

V pogodbi so se namreč dogovorili, da bo Infineon svojo proizvodnjo DRAM čipov v 0,11-mikronski tehnologiji nekako predal SMIC, medtem ko so se le-ti zavezali, da bodo odslej proizvajali DRAM čipe te tehnologije eksluzivno le še za Infineon. To je že drugi dogovor med tema podjetjema, po dogovoru v lanskem decembru, ko se je SMIC zavezal, da bo v svoji pekinški tovarni proizvajal le še 0,14-mikronske čipe Infineona. Več o tem.

0 komentarjev

Infineon se seli

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit Labs namerava pomnilniški gigant Infineon premestiti sedež svojega podjetja z Nemškega. Glavni razlog naj bi bile previsoke dajatve, ki jih morajo plačevati državi. Zazdaj so ostale v igri Švica, Združene države in jugovzhodna Azija, kjer so davki precej nižji. Njihov CEO poroča, da bo podjetje končalo vsa pogajanja z oblastmi v Nemčiji v roku šestih mesecev, tako da bo podjetje pripravljeno na premestitev sedeža še letos. Podjetje namerava s to potezo privarčevati več milijonov evrov; kaj se bo zgodilo z delovnimi mesti okrog 300 nemških menedžerjev, še ni jasno. Klik!

6 komentarjev

Koliko v resnici stane RAM?

Kiberpipa - Odgovor na vprašanje v naslovu vam dam kar takoj: 16 megabajten DRAM čip, ki tehta pičla 2 grama, stane -- 32 litrov vode, 1,6 kilograma fosilnih goriv, 700 gramov elementarnih plinov (največ dušika), 72 gramov kemikalij (čez 100 različnih, med temi veliko smrtonosnih).

To verjetno ni ravno odgovor, ki ste ga pričakovali, toda uničevanja okolja se pač ne da izmeriti v dolarjih, funtih, jenih in tolarjih.

Kljub temu, da se računalništvo zdi hi-tech in čisto, se okoli njega dogaja veliko takšnih in drugačnih umazanij. To so ugotovili raziskovalci na Tokijski univerzi Združenih narodov. Omenjeno raziskavo bomo med nakupom svojega naslednjega mlinčka verjetno raje poskušali odmisliti.

Kam vse to pelje pa prepuščam vaši domišljiji ali še verjetneje, nočnim moram ...

33 komentarjev

Trident intervju

Hardware Accelerated - Se še spomnite, ko smo poročali o novem grafičnem čipu podjetja Trident, ki bo zasul ljudske množice z dostopnostjo, nizko ceno ter uporabnostjo? 5. avgusta so uradno objavili, da bo XP4 - kot se čip imenuje - sigurno prišel na trg. Ta 0,13 mikronska, 4 cevovodna, 128bit DDR široka ter DirectX 8.1 podpirajoča se plast tranzistorjev bo tako poceni, da bomo za ceno enega Radeona 9700 dobili kar 4 Tridentove SUVje, medtem ko bo ena kartica imela kar 70% moči Radeona.
Celotni intervju, ki razkrije nekaj novih podatkov o tem prihajajočem GPUju najdete na Hardware Accelerated.

13 komentarjev

Hynix v težavah

100si - DRAM trg še vedno ostaja eden izmed najbolj kritičnih področij, saj nič ne kaže, da bi cene DRAM čipov pričele rasti. Pred kratkim smo bili priča dogodku, ko je Hynix, upajoč na izboljšanje razmer, enostavno ugasnil proizvodnjo. Isto podjetje pa se je znašlo v težavah, saj se pritok denarja kar noče in noče povečati. Kljub izključitvi proizvodnje pa je le-ta poseg imel zelo malo učinka na celoten trg. Po nekaterih poročilih, bo moral Hynix prodati svoj LCD oddelek, da bo rešil finančne probleme. Proizvajalcev DRAM čipov se res ne obetajo dobri časi. Mimogrede: čeprav naj bi bilo po vseh pravilih povpraševanje po DRAM čipih zelo slabo, se po nekaterih podatkih Micron oz. njegova veja Cruical trenutno ubadata z blaznim pomanjkanjem DDR SDRAM čipov. Res čuden tale DRAM trg: nekje se ubadajo s slabo prodajo, medtem ko se nekje spopadajo s pomanjkanjem modulov. Mogoče pa nam le Digitimes s svojo godljo govoric na krožnik servira zavajajoče podatke. Kdo ve... ...

0 komentarjev