»

Nobelova nagrada za fiziko 2014

Nobelove nagrade - Švedska kraljeva akademija znanosti je razglasila prejemnike letošnje Nobelove nagrade za fiziko. Isamu Akasaki, Hiroshi Amano in Shuji Nakamuro prejmejo nagrado za odkritje učinkovitih modrih LED-diod, ki omogočajo svetle in varčne vire bele svetlobe.

Diode, ki oddajajo svetlobo, niso nov izum, a so šele v zadnjem desetletju spremenile način osvetljave prostorov in omogočile velikanske prihranke pri porabi energije. Že v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja so odkrili, da lahko diode oddajajo vidno svetlobo. Prva patentirana dioda iz leta 1962 je oddajala infrardečo svetlobo, kmalu pa so izdelali diode, ki so svetile rdeče in zeleno. Zaradi nizke porabe energije je bil tudi omejen barvni spekter dovolj za nišne uporabe, medtem ko je bilo...

23 komentarjev

Windows XP box

mini-itx.com - Biti prvi z neko odlično idejo, ki se je ni še nihče spomnil, in jo tudi uresničiti je zagotovo eden od znakov velikega uma. Zatakne se le pri definiciji odlične ideje. Tako je Andy France iskal idealni dom za njegovo matično ploščo Mini-ITX, na kateri je nameraval poganjati Windows XP. Kakor vemo vsi, ki imamo doma gore legalnih programov, znajo biti škatle kar nadležna stvar za shranjevanje, saj imamo kaj kmalu polne vse police. Tako se je rodila ideja, da bi spravil celoten računalnik kar v škatlo Windows XP. Zelo lepo prikazan potek izdelave te modifikacije si lahko ogledate tukaj.

Če je končni izdelek produkt genialnega uma ali le osebe s preveč prostega časa, pa presodite sami.

11 komentarjev

Modifikacije ohišij

Slashdot - Na ta počasen petkov večer vam ponujamo še nekaj navdušujočih modifikacij, ki potrjujejo, da modificiranje računalniških ohišij ni več zgolj zanesenjaštvo, temveč se že podaja v vode umetnosti.

Na osebni strani Johanna Grundstroma, ki je znan tudi pod bojnim imenom Mashie, si lahko ogledate njegovo kolekcijo kreacij. Vsaka zase je posebna zgodba, ki jo je natančno opisal po korakih, dodal nasvete in tako ustvari bogat spletni vir informacij in namigov. Ogled obvezen, pa čeprav samo zaradi slinjenja.

6 komentarjev

Mravlje v računalniku

vir: TechTV
TechTV - Gotovo ste že opazili te majhne živalice, ki prenekaterim vrtičkarjem povzročajo "preglavice". No, čez Lužo pa so mravlje priljubljene pri otrocih, ki kupujejo posebne farme, v katerih gojijo mravlje. Kevin Rose je imel rad te živali že kot otrok odločil se jih je spet vzgajati. Ker spada med zagrizene modifikatorje je mravljo farmo vgradil kar v računalnik. Vzel je pleksi stranico in med dve stekli naselil mravlje. Vsekakor zanimiva modifkacija.

18 komentarjev

Malo drugačna modifikacija ohišja

HL-Atlas - Na tržišču je že veliko dodelanih ohišij, ki kar kličejo, da jih kupimo. A lepota seveda stane in ni čudno, če proizvajalci za tako ohišje zahtevajo 50 tisočakov in več. Ohišje pa lahko zgradimo tudi skoraj brez stroškov, kar so dokazali tukaj. Nek fanatik je za ohišje uporabil kar staro kartonasto škatlo. Stvar je vzel v roke, jo malo obdelal in dodal nekaj lukenj, skozi katere je napeljal kable in priključke. Za procesor je uporabil Pentiuma, ki tiktaka pri 233 MHz, s katerim lahko dandanes igramo tetris in urejamo besedila. Kaj pa temperatura in gorljivost papirja? [:D]

8 komentarjev

Osvetljeni molexi

Metku.net - V današnjih časih, ko skoraj ni več računalnika brez pleksi stekla in modro neonko, so na Metku Mods pripravili eno izmed najbolj inovativnih modifikacij v zadnjem času. Vzeli so en uporček, 3 mm modro LED diodo in moški molex konektor, ter z malo spajkanja naredili zelo lepo modifikacijo - molex konektor je namreč obdala modra svetloba, ki je pri modificiranju postala že kar zvezda stalnica.

4 komentarji

Okno v notranjost

Voided Warranty - Da, res je, tovrstne modifikacije so postale izjemno razširjene. Vsi režejo svoje diskovne pogone in ohišja ter v nastale luknje tlačijo raznovrstna pleksi stekla, nanje rišejo ter pišejo in se igrajo z LED diodami. A tale modifikacija diska se mi vseeno zdi vredna omembe. Tip je v sicer kratkem, a slikovno obsežnem članku opisal kako je namesto zgornje zaščitne ploskve na trdi disk namestil pleksi steklo z lepim (in zelo pomenljivim [:D] ) logotipom njegove strani in vse skupaj osvetlil z zelenimi svetilnimi diodami. Zanima me, kdaj se bo našel kakšen junak, ki bo podobno modifikacijo posvetil Slo-Techu.

7 komentarjev

UV risanje

Metku.net - Dandanes ni nič posebnega, če prebarvamo tisto dolgočasno belo ohišje in nanj narišemo svoj vzorec. Nekateri so šli malo dlje in začeli barvati stvari kot so modemi, grafične kartice, zvočne kartice.... Na Metku Mods pa so stvar popeljali en nivo više in začeli ustvarjati z UV kemičnim svinčnikom. Lotili so se polepšati Albatronovega GF4 Ti4200. Vzeli so ga iz ohišja in začeli barvati povezave na vezju kartice. Po težavnem opravilu so stvar namestili nazaj v ohišje in prižgali UV katodo. Učinek je bil izjemen, saj se je kartica spremenila v občudovanja vredno umetnino. Vsekakor zanimiva modifikacija.

7 komentarjev

Ime na sprednji strani ohišja

Twisted Mods - Zanimiva modifikacija se je pojavila na Twisted Mods. Fantje so se odločili, da malce poživijo in dodajo osebno noto sprednji starni računala. Vzeli so navadno plastično tablico, s kakršno prekrijemo prazna 5,25" mesta na ohišju, vanj vrezali ime, na zadnjo stran pritrdili še svetlobni difuzor in hladno katodo ter zadevo pritrdili v ohišje.

Morem rečt, da je stvar izpadla precej dobro - z modro osvetlitvijo pač ne moreš zgrešit[:D]. Celoten članek, če se bo komu zahotelo, da bi z sprednje strani ohišja hladno sijalo njegovo ime, najdete tukaj.

2 komentarja

Ledena kocka

Viren - Zopet ena lepa modifikacija. No ja, če temu sploh lahko rečemo modifikacija, saj je v bistvu ta ljud sestavil popolnoma svoje ohišje iz aluminija in pleksi stekla. Zelo lepo ter natančno sestavljeno (logotipi so rezani celo z laserjem). Modra svetloba tudi zelo dobro paše k srebrni, tako da lahko zadevo samo pohvalim. Oglejte si sami: Več slik najdete pa še na Vieren.

7 komentarjev

Test napajalnika

The Cold Shop - Napajalnik je na prvi pogled zelo nepomemben del računalnika, vendar pa vam kljub zmotnemu prepričanju ravno ta tako "nepomemben" del lahko prepreči nadgradnjo računalnika s kakšno malce bolj potratno grafično kartico, večjo količino pomnilnika (velike količine pomnilnika prav tako zahtevajo svoj delež energije), da o energijsko potratnih procesorjih kot sta Petnium4 in Athlon (Thunderbird in XP) ne govorimo. Ravno zato je pametno, da pri kupovanju računalnika vzamete čimbolj zmogljiv napajalnik. Vendar pa zmogljivost ni vse, saj morate gledati še na število molex konektorjev, ki jih kot po Murphyju "zmanjka" ravno takrat, ko je to najmanj potrebno. In katero podjetje izdeluje napajalnik, ki bi vseboval vse te lastnosti...

2 komentarja