»

Na Cr-48 tečeta tudi Mac OS X in Windows

engadget - Google ni nikoli poizkušal preprečiti namestitev drugih operacijskih sistemov na prihajajoči prenosnik Cr-48, ki je sicer prvenstveno namenjen poganjanju Chrome OS, tako da ni presenetljivo, da nanj nameščajo vse mogoče. Posebej aktivno izvirnosti Google ni reklamiral, a to ni zmedlo nadebudnih računalničarjev, da ne bi poizkusili in uspeli na Cr-48 namestiti različne sisteme.

Najprej so nanj uspeli namestiti Ubuntu, sedaj pa še Windows in Mac OS X. Vse skupaj je nekolikanj bolj zamotano kakor namestitev Ubuntuja, a je mogoča. Potrebno bo posodobiti BIOS, tako da postopek ni priporočljiv za začetnike, a ti se za tovrstne akrobacije tako ali tako ne zanimajo.

19 komentarjev

Apple iztožil Psystar

CNet - Psystar je šel Applu kar precej v nos, saj je izdal orodje, ki je omogočalo namestitev Mac OS X na navadne računalnike. Apple je Psystar zaradi tega tožil in po 17 mesecih pravdanja svoje tudi dosegel. Ameriško sodišče v Kaliforniji je odobrilo Applovo zahtevo in Psystarju prepovedalo:
  • kopiranje, prodajanje in distribucijo izvedenih izdelkov iz Mac OS X brez Applove odobritve;
  • namerno vzpodbujanje ali pomaganje tretjim osebam kršiti Applove patente;
  • obhajanje tehnoloških sredstev, ki jih Apple uporablja za preprečevanje poganjanja Mac OS X na drugih računalnikih
  • igranje kakršnekoli vloge pri pripravi izdelkov, ki so namenjeni obitju Applovih metod za nadzor Mac OS X
  • početje česarkoli, kar bi skušalo obiti pravice, ki jih ima Apple na Mac OS X.
Psystar ima sedaj do konca koledarskega leta časa, da stori zahtevano, pri čemer sodišče od njega pričakuje, da to opravi v najkrajšem možnem času.

To pa še ne pomeni, da je Psystar dokončno odžvižgal svoje. Prepoved se namreč ne nanaša na...

30 komentarjev

Izšel TrueCrypt 6.3

Slo-Tech - Danes je izšel TrueCrypt 6.3, ki prinaša polno podporo za Windows 7 in Mac OS X 10.6 Snow Leopard. Med pomembnejšimi novostmi je tudi možnost, da nekatere šifrirne kontejnerje nastavimo za tim. sistemsko priljubljene (ang. system favorite volumes), ki se priklopijo preden se zaženejo aplikacijski servisi in preden se uporabnik prijavi v sistem (npr. omrežna deljena mesta, ki se nahajajo na šifrirnem kontejnerju).

Izdaja prinaša še nekaj manjših popravkov za Linux, Windows in Mac OS X različice, sicer pa gre za zrel in program, ki ima razmeroma stabilen razvoj.

Zlobne sobarice pa so še vedno poredne.

3 komentarji

Izšel Safari 3.2

Apple - Apple je včeraj izdal novo različico svojega spletnega brskalnika, Safari 3.2. V njej je zakrpal ducat varnostnih pomanjkljivosti, zato Apple svetuje, da novo verzijo obravnavajo kot kritični varnostni popravek in namestijo vsi uporabniki Safarija. Na voljo je za operacijske sisteme Windows XP, Vista, Mac OS X 10.5 Leopard in Mac OS X 10.4 Tiger. Seznam popravkov in izboljšav je na Applovih straneh. Klik!

8 komentarjev

Nova ranljivost v Mac OS X

Slashdot - Kot poročajo na Slashdotu, je mogoče v Mac OS X 10.4 Tiger in Mac OS X 10.5 Leopard z zagonom preprostega AppleScript skripta administratorske privilegije.

Ukaz (dokaz ranljivosti), ki to omogoča je naslednji: osascript -e 'tell app "ARDAgent" to do shell script "whoami"';

Ukaz deluje za navadne uporabnike (razen, če so prijavljeni preko hitrega preklapljanja uporabnikov) in administratorje, potreben pa je fizični dostop do računalnika. Ker gre za izkoriščanje Apple Remote Desktop, so nekateri uporabniki že predlagali odstranitev tega programskega paketa.

Na novico nas je opozoril InExtremis.

18 komentarjev

Nagrada za pisca virusa za Mac OS X

Slashdot - Skupina izkušenih poznavalcev in razvijalcev sistema Mac OS je ponudila 25 tisoč ameriških dolarjev nagrade prvi osebi, ki bo z virusom uspešno okužila dva računalnika z Mac OS X in izključno Applovo programsko opremo, priključena na internet. Če bo pisec uslužbenec podjetja Symantec, bo dobil dvojno plačilo, saj so iz podjetja nedavno sporočili, da za Mac OS X ni virusov, ker je veliko manjša tarča kot Windows.

Vendar počasi. Natečaj je bil preklican. Vas zanima zakaj?

43 komentarjev

Mac OS X vs. Windows XP

XvsXP - Je Mac uporabniku prijaznejši od PCja? Je WindowseXP končno dohitel (in mogoče tudi prehitel) Mac OS X v smislu funkcionalnosti? Je Mac OS X le lep ali pa tudi dejansko uporaben operacijski sistem?

Da bi malce razjasnil potencialne negotovosti na to temo, se je Dan Pouliot odločil soočiti dotična operacijska sistema. Njegova obsežna primerjava je razčlenjena na mnoga področja, kot so uporabnost sistemskih orodij, mreženje, tipkovnica in njene bližnjice, 'the Dock vs. the Taskbar', iskalnik, pomoč in podpora ter še marsikaj.

Mogoče vas zanima, kateri je potemtakem boljši - presodite sami. [:)]

26 komentarjev

OS death mach

Slashdot - Na CNETu so opravili primerjavo med Mac OS X in Microsoft Windows 2000 (beseda "death mach" je tukaj povsem na mestu). Skratka v tem testu so obdelali oba operacijska sistema od inštalacije, preko vmesnika, do podpore za internet. Zmagovalec testa: testerji so izbrali Mac OS X. Zakaj, si preberite v testu. Za naše razmere pa je zmagovalec testa Windows 2000 (predvsem zaradi tega, ker pri nas Appli niso ravno množično razširjeni).

3 komentarji