»

Sony pokazal kontroler za Playstation 5

Slo-Tech - Družina gamepadov DualShock se očitno poslavlja, kajti pri Sonyju so predstavili prvega naslednika, DualSense. Malce drugačen dizajn kljub vsemu vsebuje večino preteklih funkcij, žal pa se o podrobnostih novitet še niso kaj prida razpisali.

Podobno kot Microsoft, nam tudi Sony podrobnosti naslednjega Playstationa dostavlja v majhnih odmerkih. Prejšnji mesec smo lahko slišali nekaj konkretnih reči o njegovi notranjosti, tokrat pa so pokazali zunanjost ... ne same konzole, temveč njenega kontrolerja. Po štirih generacijah bodo DualShocki mesto odstopili DualSensu, katerega razvoj je sedaj zaključen in je že v igričarskih studijih. Sprememba imena naj bi sovpadala s poudarjeno pozornostjo finejšemu povratnemu odzivu - kjer so nam poprej roko "grobo" stresali z rumblom, naj bi bil sedaj novi haptični odziv natančnejši. Žal dlje od marketinške govorice še niso šli, zato ne vemo niti, ali gre za stereo stresanje, kar bi se gotovo spodobilo. Odziv je obenem vdelan tudi v oba petelina.

...

19 komentarjev

Komunikacija z računalniki prek krmiljenja ventilatorja

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze Ben-Gurion v Izraelu so predstavili nov način pridobivanja podatkov z računalnikov, ki niso povezani v nobeno omrežje (air-gapped systems). Pokazali so, kako lahko virus računalnik prisili v komunikacijo z regulacijo vrtenja ventilatorjev, kar se odrazi kot zvočni odtis, ki ga je mogoče spremljati in zapisovati.

Lani so na isti univerzi pokazali, da je mogoče s tovrstnimi sistemi komunicirati s spremljanjem proizvedene toplote. Prav tako so že raziskovali tudi prenos podatkov z elektromagnetnim valovanjem.

To pot so izdelali delujoč koncept virusa, ki so ga domiselno poimenovali Fansmitter (fan + transmitter). Virus...

14 komentarjev

Cremax Icy Dock Bodyguard 525 MB228

Overclocker's Club - Na Overclocker's Club.com so si ogledali zanimivo napravo za hlajenje vedno hitrejših (in vedno bolj vročih) trdih diskov. Za prepih skrbita dva 40mm ventilatorja na gumijastih nosilcih, temeperaturo odčitavajo trije senzorji, vsi podatki pa se prikazujejo na zeleno obarvanem LCDju. Pograjali so le ceno, ki se giblje od 60 do 70 ameriških zelencev. Če imate prosto 5,25" režo in želite vašemu diskovju znižati telesno temperaturo, si napravo oglejte.

6 komentarjev

Nadzor ventilatorjev s PC Mods 3.5 kontrolerjem

I Am Not A Geek - Ti nadzorovalniki hitrosti vrtenja ventilatorjev so izdelani iz aluminija, imajo 4 aluminijaste gumbe in se s svojo obliko in barvo lepo prilegajo marsikateremu računalniku. Njihova glavna naloga je da s potenciometri uravnavajo hitrost vrtenja ventilatorjev. Ob straneh ima še tri luknje, kar omogoča dodatno gibljivost med prenašanjem, na povezavah pa ni električnih komponent, kar naj bi stvari poenostavilo. Na njihovem testu so to napravo zaradi njenega izgleda,trdnosti in uporabnosti odlikovali s štirimi zvezdicami. Kliknite tukaj za originalni članek.

0 komentarjev

Nadzorovanje ventilatorjev

Tweak Town -

Vsi imate v ohišju dva ventilatorja, kajne -- enega v napajalniku in enega na procesorskem hladilniku. Vsaj. Če vgradimo še nekaj dodatnih ventilatorjev, se hrup grozovito poveča in gledanje DVD-jev postane muka. Ravno zaradi problema s hrupom obstajajo "kontrolerji", s katerimi uravnavamo hitrost vrtenja ventilatorjev. Ponavadi je to ploščica, katero vstavimo v prazno 5.25 ali 3.5 mesto. V bistvu je princip teh regulatorjev hitrosti potenciometer, ki je vezan pred ventilatorjem in kateremu se uporanost po želji spreminja.

V test je bilo vključenih pet različnih izdelkov, med katerimi sta bili tudi Vantecova in Thermaltakeova umetnini. Najbolje se je odrezal Vantec Nexus Fan controller,...

0 komentarjev

Thermaltake Volcano 9

več strani - Izšel je naslednik Thermaltakeovega procesorskega hladilnika, Volcana 7. Ponaša se z enako (le drugače obarvano) izmenjevalno površino, malo sposobnejšim ventilatorjem, ter popolnoma spremenjenim principom tihega hlajenja. Medtem ko je imel Volcano 7 temperaturno sondo, pritrjeno na rob hladilnika, s katero je uravnaval hitrost vrtenja ventilatorja (spomnimo se, da je bila ta funcija bolj ali manj popolnoma neuporabna), prinaša Volcano 9 na tem področju kar veliko prenov. Če se ne motim, je le-ta hladilnik sploh prvi na trgu, ki ima na sebi pritrjen mostiček (jumper). Če je stik narejen, se Volcano vrti s polno močjo pri 4.800 obratih v minuti ter kriči s kar 48 dBA. Druga rešitev je...

2 komentarja

Nadzor ventilatorjev

Overclockers Australia - Takšnih in drugačnih napravic za nadzorovanje hitrosti vrtenja ventilatorjev je zelo veliko, od navadnih stikal, preko raznih potenciometrov, pa vse do avtomatskih regulatorjev, ki hitrost vrtenja uravnavajo glede na temperaturo zraka v ohišju ali pa glede na temperaturo določene kompomnente. A vse te napravice imajo manjšo pomankljivost. Le redko katera od njih je sposobna regulirati zelo močne ventilatorje, ki porabijo tudi več kot 1 amper toka. Za take ventilatorje je manj znano japonsko podjetje System technology naredilo regulator vrtljajev in s tem tudi hrupa. To napravico so si pri avstralskih overclockerjih ogledali in jo primerjali z Lian-Lijevem in z Swiftechovim regulatorjem. Odrezala se je zelo dobro, ima to pomankljivost, da omogoča nadzor samo enega ventilatorja ter seveda tudi to, da se je v Sloveniji pač ne dobi... kot tudi veliko drugih zelo uporabnih napravic. Testek najdete tukaj.

0 komentarjev

Thermaltake Volcano7

X-Bit Labs - Thermaltake, pred dvema letoma dokaj nepoznano podjetje, se je uveljavil z izvrstnimi hladilniki Golden Orb, ki so kar naenkrat preplavili računalniski trg. Od takrat naprej se Thermaltake dobro drži in zelo pogosto nas presenti s kakšnim novim hladilnikom, novim dizajnom in podobnim. Tokrat sem na X-Bit Labsu nasel novico o novem Volcanu7. Hladilnik ima zelo dober dizajn in je naslednik zelo dobrega Volcana 6Cu+. Od svojega predhodnika se razlikuje po zmanjšani hitrosti ventilatorja in po regulaciji hitrosti vrtenja ventilatorja. Zaradi tega je hladilnik tišji, da pa to ne vpliva na hlajenje samo, je hladilnik malo večji. Novico si obvezno poglejte, če ne zaradi drugega, pa zaradi izgleda hladilnika.

3 komentarji