»

Statični test motorjev rakete SLS v drugo uspešen

Ars Technica - Nasi je v četrtek v drugem poskusu uspelo motorje rakete SLS, ki je pritrjena na podstavek v bazi Stennis, poganjati poln delovni čas, skoraj petsto sekund. Sedaj lahko stečejo priprave na prvi polet.

Gromozanska raketa SLS (space launch system), najmočnejša v obstoju, je že od samih začetkov močno obremenjena z zamudami in prekoračenimi stroški. Američani so v razvoj pognali med 17 in 20 milijardami dolarjev - odvisno, kam štejemo gradnjo namestitvenih kapacitet - poleteti pa bi morala že sredi preteklega desetletja. To je problem, ker gre za nosilno raketo, na kateri sloni ameriški program vrnitve človeka na Mesec, Artemis. Zato je januarski neuspeh pri statičnem testiranju njenih ogromnih motorjev zelo bolel, saj je v praksi pokopal upe, da bi se astronavti na Luno zares vrnili v letu 2024, kakor je bilo sprva predvideno. Motorji bi morali delovati osem minut, a je že po dobri minuti prišlo do izključitve. Dobra novica pa je pozneje bila, da vendarle ni šlo za resnejšo strojno...

3 komentarji

V Veliki Britaniji odobrili izredno uporabo Pfizerjevega cepiva proti covidu-19

Slo-Tech - Britanska agencija za zdravila MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) je danes odobrila Pfizerjevo cepivo proti covidu-19. Cepivo, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški BioNTech, je MHRA potrdila prva na svetu, za zdaj za izredno rabo. Velika Britanija je bila naročila 40 milijonov odmerkov cepiva (en človek potrebuje dva), Evropska unija pa 300 milijonov. V Evropi mora EMA, v ZDA pa FDA cepivo še odobriti. Postopek že teče. Odkar je Velika Britanija izstopila iz EU, MHRA samostojno potrjuje zdravila za izredno uporabo, po koncu prehodnega obdobja (torej konec leta 2020) pa bo samostojno potrjeval vse.

MHRA je pregled dokumentacije o cepivu, kjer so ključne varnostne študije, izvajala po načelu rolling review. To pomeni, da se sproti pregledujejo novi podatki, ko so ti na voljo. Tak postopek se uporabi v primeru velikih zdravstvenih kriz, kot je trenutna epidemija. Pri odločitvi so pregledali rezultate predkliničnih študij, kliničnih preizkusov ter...

90 komentarjev

Danes in jutri na nebu meteorski roj perzeidov

Slo-Tech - Bliža se tisti čas v letu, ko so noči dovolj tople, da si lahko sproščeno ogledamo meteorski roj. Sredi avgusta naše nebo vsako leto razsvetljujejo utrinki iz meteorskega roja perzeidov, ki bodo letos vrh dosegli v noči s torka na sredo, sicer pa so vidni med 17. julijem in 24. avgustom. Meteorskih rojev je več, a so perzeidi pomembni zato, ker gre za enega najbolj predvidljivih dogodkov, hkrati pa je pri nas tedaj poletje in običajno dobre razmere za opazovanje. Kot kažejo vremenske napovedi, bo tako tudi letos.

Utrinki, ki jih bo v najboljšem primeru tudi do 100 na uro, so posledica ostankov kometa Swift-Tuttle, ki kroži okrog Sonca z obhodnim časom 133 let. Sicer se je na zadnje v naši bližini zadrževal leta 1992, a je za seboj pustil dovolj smeti, da te razsvetljujejo naše nebo. Komet je sicer največje telo, ki redno leti mimo Zemlje - meri 26 kilometrov. Medtem ko nas je lani jezil ščip, je letos luna v zadnjem krajcu. To pomeni, da je manj svetla in predvsem, da ni na nebu...

29 komentarjev

Microsoft ukinja pretočni servis Mixer

Slo-Tech - Iz Microsofta je prišla nenadna novica, da je pred Mixerjem, njihovo storitvijo za streamanje igričarskih dogodivščin, samo še mesec dni življenja, saj jo bodo z 22. julijem zaprli, medtem ko obstoječe partnerje usmerjajo proti servisu Facebook Gaming. Odločitev je še posebej presenetljiva v luči dejstva, da so v preteklem letu z odmevnimi prestopi s Twitcha k sebi pripeljali več vidnih ustvarjalcev.

Ob prenosih igričarjenja mnogi danes že preživijo več časa kot ob igranju iger samem, zato ni bil nihče presenečen, ko je pred štirimi leti Microsoft prevzel mlado platformo za pretočni video Beam. Leto zatem so jo preimenovali v Mixer in jo tesno integrirali v Xboxov ekosistem. Čeprav je možno video igranja na Microsoftovih konzolah izvažati tudi na druge tovrstne servise, pa je raba Mixerja daleč najenostavnejša in videti je bilo, da bo eden temeljev ponudbe tudi v prihodnji generaciji ŠkatelX. Podjetje je v lanskem letu vrglo milijone dolarjev v ekskluzivne pogodbe, s katerimi so k...

8 komentarjev

Ameriški predpisi se začenjajo prilagajati avtonomnim vozilom

Slo-Tech - Ameriški Zvezni urad za prometno varnost je v zgodovinski odločitvi za avtonomno dostavno vozilce Nuro R2 prvič dovolil delno izjemo pri izpolnjevanju zveznih standardov prometne varnosti. S tem se začenja uvajanje predpisov, posebej prilagojenih samovoznim avtomobilom.

Kljub visokoletečim napovedim Uberja in Wayma ter vztrajnemu napredku v preizkušanju avtonomnega potniškega prometa, pa bomo navadni smrtniki prave samovozne stroje bržkone najprej izkoriščali v tovornem transportu, torej dostavi tako na debelo kot drobno. V ZDA pri slednjem prednjači firma Nuro, ki je na prelomu v leto 2019 z vozilom Nuro R1 dostavljala špecerijo v Phoenixu, nato pa sredi lanskega leta še v Houstonu. Zdaj je družba predstavila naslednjo generacijo vozilca, Nuro R2, ki ima pri podobni velikosti kot predhodnik kar za polovico večjo delovno prostornino, pa vgrajeno hlajenje in še kaj.

Mnogo teh karakteristik so snovalci lahko dodali, ker se jim ni bilo treba več ubadati z avtomobilskimi elementi, ki...

4 komentarji

Danova pisma

Dan's DATA - Dan's data pisemca so super zadevica, saj v njih dobite podano marsikaj glede splošne razgledanosti, vsakdanji problemi, povezani s tehniko, so s pomočjo Dana rešeni v nekaj minutah in vprašanja, ki imajo karkšnokoli zvezo z elektriko, so pri njem vedno dobrodošla.

Tokrat v svojih pismih z zaporedno številko 75 odgovarja na vprašanja o diamantih kot polprevodnikih in procesorjih, ki bodo nekoč narejeni iz sintetičnih diamantov; domačem razdiranju in servisiranju daljinskih upravljalcev, ki nimajo vijakov; "okuženosti" električnega omrežja z raznovrstnimi elektromagnetnimi valovanji; ozemljitev napeljave v vašem avtomobilu doda nekaj konjskih moči in o majhnih darilcih za novo leto. Tukaj.

2 komentarja

Year 2003 Bug?

The Register -

Po svetovnih e-mail nabiralnikih menda že lep čas kroži pisemce, ki vas opozarja na računalniški hrošč leta 2003, ki naj bi ugonobil naše abake pojutrišnjem. Hrošč naj bi bil odkrit 23. februarja, nastopil pa naj bi zaradi okroglega (khm, khm) datuma v računalniškem zapisu -- 03/03/03. Pismo še pravi, da čas nedelovanja računalniških sistemov ostaja neznan, medtem ko strokovnjaki menijo, da bo zagotovo daljši od 24 ur.

V pismu seveda ni niti drobca resnice, saj nam v bližnji prihodnosti ne grozi nobena časovno tempirana e-bomba. Kljub očitnemu nesmislu pisma, je mnogo ljudi nasedlo. Kako izgleda pismo, si lahko preberete tu. Še novica.

14 komentarjev

Strežniki so molčali

več strani - Tole je bolj neuradna novica, saj nisem nikjer zasledil kakšnega sporočila o ugašanju strežnikov v spomin žrtvam terorističnega napada na Pentagon in World Trade Center (WTC), vendar se mi zdi, da so nekatere znane strani po svetu v znak solidarnosti sledile Slo-Techu in za nekaj časa odklopile strežnike. Tako včeraj nisem mogel nekaj časa dostopati do Yahoo! Maila, Overclockers Australia, Slashdota, X-bit labsov in delno tudi The Registerja. Do strani sem poizkušal priti tako iz Linuxa, kot iz Windowsev, vendar je bila povsod enaka pesem. Kaj je bil vzrok nedostopnosti? Da bi po naključju izpadlo 5 strežnikov zveni malce čudno, čeprav tudi to ni nemogoče. Morda znak solidarnosti? Bo že držalo. Vsekakor presodite sami, vendar vas opozarjam, da je novica še vedno neuradna.

Update by slycer: izgleda, da s to novico le nisem tako zgrešil, saj je HardOCP uradno najavil, da je v znak solidarnosti izklopil strežnik....

6 komentarjev

Raztaljotka!

Jaz - Yeah, to je tisto presenečenje, o katerem sem govoril v torek . Gre za Slo-Techovo "nagradno igro". Ker pa ne postavljamo nobenih st00pidnih vprašanj, se zadeva jasno in glasno imenuje Raztaljotka. S pomočjo dobrosrčnih sponzorjev smo zbrali nekaj slastnih nagrad in vam jih podarjamo. Prijavi se lahko vsak registriran uporabnik Slo-Techa, obenem pa vas opozarjamo, da bodo upoštevan le en account na en e-mail naslov. V primeru, da pri registraciji niste vnesli osebnih podatkov (naslova...) in vam je sedaj žal vas obveščamo, da lahko svoje uporabniške nastavitve kadarkoli popravite (kliknite na svoje ime v desnem zgornjem imenu in odprl se vam bo vaš profil). Ta Raztaljotka bo trajala točno en mesec, za naslednje pa še ne vemo. Ko se bo kaj nabralo, bomo pošenkali, pa bo . Uživajte pa veliko sreče!

5 komentarjev