»

Z vzpostavljenim stikom posijal žarek upanja za misijo Fobos-Grant

Zemeljska postaja v Perthu

ESA - Ruska misija Fobos-Grunt proti Marsu, v okviru katere bi morala raziskovalna sonda pristati na Marsovi luni Fobos, je bila po izstrelitvi 8. novembra že odpisana, sedaj pa je posijal žarek upanja. Pri izstrelitvi je namreč pravilno delovala le prva stopnja nosilne rakete Zenit-2SB, medtem ko se druga stopnja iz neznanih razlogov Fregat MDU (glavna pogonska enota, angl. main propulsion unit) ni sprožila, zato je plovil ostalo ujeto v nizki nestablni Zemljini orbiti. Plovilo je bilo gluho za ukaze z Zemlje, prav tako ni posredovalo nobenih podatkov...

16 komentarjev

Danes (17. marca) utirjanje Messengerja v orbito Merkurja

vir: Space
Space - Danes bo/je izvedeno utirjanje sonde Messenger v merkurjevo orbito. Sonda je bila izstreljena leta 2004. Manever je predstavljal poseben izziv zaradi dveh faktorjev: bližina Sonca in njegov gravitacijski vpliv ter odsotnost atmosfere, ki onemogoča uporabo metode zaviranja imenovano aerobraking. Zato je kar 55% prvotne teže vesoljske sonde predstavljalo gorivo, potrebno za zaviranje. Sonda Messenger bo tako prva sonda, ki se bo utirila v merkurjevo orbito. Ta planet je sicer daljnega leta obiskala sonda Mariner 10, vendar je med misijo opravila zgolj 3 mimolete. In ravno zato ostaja 55% površja Merkurja do sedaj zgolj uganka.

Namen sonde je v dveh merkurjevih dnevih (cca 1 zemeljsko...

11 komentarjev

Trk ob 13:30

LCROSS

vir: NASA
NASA - LCROSS, oziroma Lunar CRater Observation and Sensing Satellite, je Nasin projekt katerega cilj je iskanje vode na površju, oziroma tik pod površjem Meseca. Naš edini naravni satelit naj bi namreč skrival vodo, najveretneje v trdi obliki. Ob 13:30 po lokalnem času, bo na Lunino površje treščila raketa, ki je satelit ponesla v vesolje. Ob trku bo napravila velik krater, obenem pa v "nebo" pognala ogromne količine prahu. 6 minut kasneje bo na Lunino površje na isto mesto treščila še sonda, ki bo v času padanja opravila analize tega prahu, oziroma delcev, zbrala vse podatke in jih poslala na Zemljo pred uničenjem. Najbolj zanimivo pri tem poskusu je to, da bo ves ta prah, ki bo nastal ob...

66 komentarjev

Prve slike LROC

ScienceDaily - Danes so uradno objavljeni prvi posnetki nasine sonde Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC), ki je utirjena okoli Meseca. V sondo sta vgrajena 2 senzorja za snemanje površja od blizu z ločljivostjo do 1 metra in senzor za snemanje večjih površin Lune v šestih frekvenčnih območjih. Utiritev sonde je začetek nasinega programa vrnitve na mesec, ki v končni fazi planira.... Hmm... Niso še čisto točno povedali, vsekakor pa je želja Nase stalna človeška postojanka na Luni.

Sonda je narejena z dvema namenoma:
- določiti kraje pristanka prihodnjih lunarnih misij;
- posneti pola tokom...

13 komentarjev

Huygens začel potovati proti Titanovi površini

Sci Tech Today - Huygens, sonda, ki je zadnjih sedem let potovala pritrjena na sondi Cassini, se je končno ločila od svojega "transporta" in začela potovati proti površini lune Titan.

Ločevanje sond je, za razliko od nekaterih nedavnih projektov, potekalo vzorno, so povedali zadovoljni znanstveniki. Sonda evropske izdelave bo sedaj začela opravljati svojo nalogo, tj. zbiranje čim več podatkov o atmosferi največje Saturnove lune Titan, ki bi naj imela ozračje podobno takšnemu, kot je bilo v času razvoja življenja na Zemlji. Zaenkrat bo med prostim padom proti površini ostala izključena razen za kratek čas, ko bodo testirali delovanje sistemov, dokočno pa se bodo vsi sistemi aktivirali 14. januarja, ko bo končno dosegla atmosfero.

Brez dvoma je to občudovanja vreden dosežek, saj bo to prva sonda, ki bo dosegla površino lune, ki ne kroži okoli našega planeta.

Več informacij.

12 komentarjev

Mars za vsakogar

Slashdot - So vas ob zadnjih uspehih Spirita na rdečem planetu kaj zasrbeli prsti, da bi se tudi sami malo poigrali s sondo in si z njo ogledali vaš najljubši marsovski kotiček? Navadni smrtniki zaenkrat še ne moremo upravljati pravega Spirita, zato pa lahko z brezplačnim programom Maestro krmarite svojega lastnega Duhca™ v vašem stroju, ki pa mora biti za to početje, milo rečeno, najmanj precej spodoben (minimalno 500 MHz, 256 MB pomnilnika, 500 prostih MB na disku ter 3D grafični pospeševalnik). Program naj bi po navedbah avtorjev bil javno dostopna različica JPL-ovega programa za vodenje Spirita.

Dolpoteg za vse pomembnejše operacijske sisteme z Maestrove domače strani, od tam pa si dolpotegnite tudi Nasine sveže posnetke. Kot obljubljajo, bodo stran redno posodabljali z novimi slikami takoj, ko bodo na voljo javnosti. Originalna novica.

3 komentarji

Pioneer 10 obmolknil

vir: CNN.com
CNN.com -

Še ena vesoljska novička za danes -- Pioneer 10, prva sonda, ki je zapustila sončni sistem, je po skoraj 31 letih delovanja oddala svoj zadnji 'beep'. S sondo, ki ji je sedaj pošla zaloga jedrskega goriva, so nazadnje poskušali vzpostaviti kontakt 7. februarja letos, ko je bila oddaljena 7,6 milijarde milj od Zemlje. Za primerjavo, signal s svetlobno hitrostjo je za to pot potreboval dobrih enajst ur.

Sedaj sonda tiho nadaljuje pot proti zvezdi Aldebaran, kamor bo prispela čez dva milijona let. Izvirno novico si lahko preberete na CNN.com.

29 komentarjev