»

Sony in IBM na tračno enoto stlačila 330 TB podatkov

The Verge - IBM-ovi in Sonyjevi raziskovalci so postavili rekord v hranjenju podatkov, saj so na magnetni trak v majhni kaseti zapisali 330 TB podatkov. S tem so dosegli gostoto zapisa 201 gigabita na kvadratni palec. To je precej več od trenutno komercialno dostopnih tračnih enot, ki shranijo do 15 TB, ali diskov, ki gredo do 60 TB v primeru SSD-jev in 12 TB pri klasičnih. Za dosego rekorda sta si Sony in IBM delo razdelila - Sony je izdelal enoto z magnetnim trakom zadostne ločljivosti, IBM pa je bi zadolžen za pripravo bralnih glav in tehnologije za obdelavo signala. Rezultat je impresiven.

Tračne enote so ene najstarejših nosilcev podatkov, saj so z nami že več kot 60 let. Začele so se s takrat gromozansko kapaciteto 2 MB, danes pa rutinsko shranjujejo milijonkrat več...

12 komentarjev

Tračne enote kmalu prek 200 TB

Slo-Tech - Čeprav se danes večinoma pogovarjamo o diskih, SSD-jih, flashu in optičnih medijih, so za dolgoročno shranjevanje velikih količin arhivskih podatkov še vedno zelo uporabne tračne enote. To je daleč najcenejši način za shranjevanje podatkov, slaba lastnost pa so zelo zelo dolgi dostopni časi, zaradi česar so uporabne zlasti v arhivarske namene. Razvoj teh enot ne počiva, in IBM in Fujifilm sta razvila tehnologijo, ki skorajda postoteri količino podatkov, ki jih lahko zapišemo na posamezno kaseto.

LTO-6 danes shrani do 2,5 TB podatkov, IBM in Fujifilm pa sta pokazala, kako lahko na enako velike kasete,...

12 komentarjev

Gmail spet deluje brez motenj

ComputerWorld - Štiri dni po neljubem pripetljaju, zaradi katerega so nekateri uporabniki Gmaila začasno izgubili elektronsko pošto, je težava sanirana. Včeraj je Google iz varnostnih kopij obnovil še zadnja sporočila za uporabnike, ki so bili zaradi hrošča prizadeti. Hkrati je jasno, da je bilo prizadetih le okoli 40.000 računov in ne pol milijona, kot so kazale prvotne grobe ocene. Med izpadom ni bila dostavljena pošta, ki je prispela na prizadete naslove 28. februarja. Pošiljatelji so dobili obvestila o neuspeli dostavi.

Google je pojasnil, da je težavo povzročil hrošč v nadgradnji programske opreme. Ta je v realnem času vplival tudi na varnostne kopije, ki se izdelujejo on-the-fly, tako da so bile...

6 komentarjev

IBM in Fujifilm spravila 35 TB na tračno kaseto

vir: IBM
X-Bit Labs - IBM-ovi raziskovalci so dosegli nov rekord v ploščinski gostoti zapisa na linearni magnetni trak, ki velja za eno izmed najbolj zanesljivih in dostopnih tehnologij hranjenja podatkov. To je pomembno, ker je shranjevanje podatkov na njih cenejše in energetsko učinkovitejše kot uporaba trdih diskov, tako da v velikih podatkovnih knjižnicah še vedno najdemo kilometre teh trakov.

V IBM Research v Zürichu so v sodelovanju s Fujifilmom iz Japonske dosegli gostoto zapisa 29,5 milijarde bitov na kvadratni palec, kar je približno 39-krat več od danes uporabljanih magnetnih trakov. Nova tehnologija bi lahko omogočila izdelavo kaset, ki sprejmejo 35 terabajtov nestisnjenih podatkov. V IBM-u...

10 komentarjev

Western Digital Raptor 150GB?

Western Digital Raptor 150GB

Slo-Tech - Bralci naše strani dobro poznajo hitre WD-jeve diske iz serije Raptor. Kljub hitrosti, še posebej večjega brata (74GB), smo vedno pogrešali večje kapacitete, saj so danes diski velikosti 160 GB nekaj najbolj običajnega pod soncem.

To se utegne spremeniti. Na iskalcu cen Geizhals lahko zasledimo ponudbo za novega Raptor-ja, velikosti 150 GB. Dostopni čas diska je 4.5 ms, podpira tehnologijo NCQ, uporablja SATA II vmesnik, predpomnilnik je povečan na 16 MB, 10.000 obratov na minuto seveda ostaja. Vse našteto naj bi pripomoglo k naslovu najhitrejšega trdega diska s SATA vmesnikom. Cene se zaenkrat gibljejo okrog 320 Evrov.

Če je...

50 komentarjev

Vedno več podatkov

vir: BBC
BBC -

Dejstva, da ljudje proizvajamo iz dneva v dan več podatkov, ni potrebno posebej poudarjati. A vendar, ste se kdaj vprašali, koliko? To so se vprašali raziskovalci na kalifornijski univerzi (University of California, Berkeley) in produkcijo podatkov po svetu temeljiteje raziskali.

Raziskovalci zdaj trdijo, da vsako leto vsak Zemljan proizvede 800 megabajtov podatkov, torej za dobršen CD. Tako danes hranimo na papirju, filmu, optičnih in magnetnih enotah dvakrat več podatkov, kot smo jih pred štirimi...

12 komentarjev

70 Terabajtni RAID

Tom's Hardware - Tračne enote so že lep čas "zastarele", a so se obdržale -- predvsem zaradi preprostosti, kapacitet in cen. A na univerzi v Tubinegnu so odločili za alternativo; za shranjevanje so uporabili kar trde diske. Nakupili so 576 Maxtorjevih diskov s kapaciteto 160 GB in tako dobili 70 TB prostora. Da bi se izognili dolgotrajnemu shranjevanju, so za prenos podatkov uporabili SATA-sistem. Na matičnih ploščah, ki skrbijo za delovanje, tiktajo AMD Athlon MP 1500+ procesorji -- na vsaki po dva. Impresivno, kaj.

14 komentarjev

USB "ključi"

Tom's Hardware -

CD je sicer res postal glavni medij za prenašanje podatkov, saj na njem sloni večina računalniške industrije, a obstajajo tudi drugi načini, kot so tračne enote, USB ohišja in DVDji, medtem ko se diskete dandanes uporabljajo zelo redko.

Na Tom's Hardware so si ogledali t.i. USB "ključe", ki so v bistvu zelo majhni diski, ki delujejo podobno kot pomnilnik, saj nimajo gibljivih delov. Na njih se lahko navadno spravimo od 8 do 1.000 MB podatkov. Posebnost teh diskov je v tem, da jih priključimo v prazen USB vtič in preprosto z njim upravljamo kot z običajnim diskom. V novejših operacijskih sistemih ne potrebujete niti gonilnikov.

1 komentar

Tračne enote

Tom's Hardware - V današnjih je glavni medij za prenašanje podatkov zagotovo CD -- vsaj domačih uporabnikov. Tudi kadar moramo vpisati format c:, nam za varnostno kopijo kar dobro služijo že prej omenjeni mediji. A pri velikih podjetjih bi bil tak način shranjevanja neuporaben, zavzel bi preveč časa in prostora ... V te namene se uporabljajo že skoraj zastarele tračne enote. Izgledajo kot malo večje videokasete, saj je v njih magnetni trak, na katerega se shranjujejo podatki. Največja prednost so kapacitete, saj na eno enoto lahko spravimo tudi do 50 GB podatkov. Hitrost je tu sekundarnega pomena.

8 komentarjev

Zapisovalnik CIS Technology "Arrgo 52/24/52"

Hardware Zone - CD zapisovalniki so dandanes nekaj povsem običajnega, saj si velika večina gotovo lasti enega izmed njih. Cene enot sicer ostajajo podobno nizke, vendar pa se hitrosti in kvaliteta občutno povečujejo. Trenutno je največja hitrost zapisovanja enaka hitrosti branja - 52x. Enega izmed najnovejših pa so vzeli pod drobnogled pri Hardware Zone. Testirali so enoto podjetja CIS Technology, ki je uporabnikom bolj kot ne neznano. Ugotovili so, da je Arrgo 52x24x52x...

0 komentarjev

Zgoščenkomati na kupu

X-Bit Labs -

Na vsem dobro strani ruski strani X-Bit Labs so danes objavili nov test računalniške opreme. Tokrat so si ogledali CD-bralnike, katerim v sodobnih računalnikih vse pogosteje posvečamo premalo podrobnosti. Tokrat so vrgli pod buden vpogled osem CD enot. Dve Asusovi, LG-jevo, Mistumijevo, Samsungovo, Sonyjevo, Panasonicovo ter Teacovo. In kaj so ugotovili? Med CD-ji se razlike manjšajo oz. jih povprečni uporabniki sploh ne opazijo več. Če spadate mednje, so boste odločili sami. Naj vam samo namignem, da če posedujete resnično spraskane CD-je, se vam morda splača omisliti Sonyjev pogon. Dovolj besedi, tukaj je povezava na test.

...

6 komentarjev

Samsung SM-348 CD-RW/DVD

I Am Not A Geek - Vse tiste, ki vas muči pogled na kopico CD, CD-RW ter DVD-enot v vašem računalniku, bo razveselila novica, da je podjetje Samsung izdalo CD-zapisovalec, ki zmore pisati z 48x hitrostjo, prepisovanje pa opravlja dvakrat počasneje, kar seveda ni nič posebnega, razveseljiva pa je vsekakor tudi zmožnost branja DVD-zgoščenk. Na I Am Not A Geek so spisali test tega pekača, ki si ga lahko ogledate na tem naslovu.

0 komentarjev