»

Pomnilnik DDR3 se draži

X-Bit Labs - Pri X-Bit Labs poročajo, da se je cena pomnilnika tipa DDR-3, praktično edinega v uporabi v osebnih računalnikih ta trenutek, v vsega dveh tednih povišala za vsaj 15 %. Povišanje cene velja za 4 GB module z delovno frekvenco 1600 MHz, medtem ko se je manjšim, 2 GB modulom cena povišala za kar 25 %. Vzrok za to naj bi se skrival predvsem v kitajskih proizvajalcih mobilnih naprav (tablice, mobiteli), ki namesto namenskega, LPDDR2 oz. LPDDR3 pomnilnika (LP pomeni low power, torej še varčnejše izvedenke) uporabljajo kar običajen DDR3 pomnilnik. Poraba naprave se s tem poviša, avtonomija jasno pade, a pade tudi cena naprave, kar je v tem segmentu trga zelo pomembno. Večji potrebi po...

51 komentarjev

Micron v hudih škripcih

CNet - Micron je v poslovnih rezultatih za fiskalno četrtletje, ki se je končalo 4. decembra, spet zabeležil visoko izgubo. Pri prihodkih, ki so znašali 1,4 milijarde dolarjev oz. 8,7 odstotka manj kot lani, so nabrali 706 milijonov dolarjev izgube, kar je dvakrat več, kot so pričakovali analitiki glede na slabe rezultate v predpreteklem kvartalu. V enakem obdobju lani so pridelali četrt milijarde dobička. Za izgube v Micronu krivijo nižanje cen pomnilnika, ki so se v zadnjem četrtletju spustile za tretjino, in nizko potrošnjo. Že prej je Micron napovedal, da bo odpustil 15 odstotkov zaposlenih zaradi varčevanja in krčenja stroškov. Namesto 1 do 1,3 milijarde dolarjev želijo v novem četrtletju zapraviti le 650 do 750 milijonov.

7 komentarjev

Samsungu ne dišijo nizke cene

DigiTimes - Cene pomnilnika v zadnjem času vztrajno padajo, sestavljalci računalnikov plačujejo za pomnilniške module s kapaciteto 1024 MB vsega 28 ameriških dolarjev. Vendar vsi ne gledajo na nizke cene s takšnim navdušenjem kot OEM proizvajalci in kupci. Samsung je namreč v protest proti nizkim cenam pomnilnikov prenehal dobavljati pomnilniške module svojim poslovnim partnerjem. V kolikšni meri utegne Samsungova poteza vplivati na cene pomnilnikov na trgu, zaenkrat še ni znano, vendar si njegovi konurenti s Hynix-om na čelu že manejo roke v upanju na povečanje svojega deleža prodanih izdelkov.

Več o tem na DigiTimes.

24 komentarjev

France Telecom bo odpustil 22.000 zaposlenih

The Register - France Telecom (FT), za Deutsche Telekom drugi največji operater fiksne telefonije v Evropi, bo odpustil med 8 in 10 odstotki svoje delovne sile, kar znaša približno 22.000 zaposlenih, poroča The Register. Razlog za odpust naj bi bili nizki prihodki, katerih vzrok so nizke cene fiksne telefonije in malo fiksnih klicev. V zadnjem četrtletju lanskega leta naj bi bil francoski velikan še pod dodatnim pritiskom zaradi vse večje priljubljenosti internetne telefonije (VoIP).

Kljub ukinitvi 22.000 delovnih mest – večinoma v Franciji – pa naj bi France Telecom do leta 2008 zaposlil 6000 novih delavcev, 10.000 delovnih mest pa reorganiziral. Kot poroča International Herald Tribune, si Didier Lombard, predsednik uprave FT, želi predvsem mlajših ljudi, ki bodo pomladili delovno silo. Lombard je še napovedal, da se bo 40 odstotkov francoskih uporabnikov fiksne telefonije preselilo na VoIP.

France Telecom, bivši državni monopolist, ki ima v lasti mobilnega operaterja Orange in je za China...

12 komentarjev

Micron se pobira

The Register - Verjetno veste, pa tudi poročali smo že, da je Micron, eden vodilnih izdelovalcev pomnilnika, v razburkanih finančnih vodah (sicer, roko na srce, kdo pa ni?). Vendar se tudi temu velikanu obetajo mirnejše vode, saj so po treh letih zabeležili prvi četrtino, kjer so imeli dobiček.

Tako so zadnjo letno četrtino, kjer je sicer tudi promet najvišji, zabeležili ob 1,1 milijardah dolarjev prometa 1,1 milijonov dobička. Ta podatek pa menda ni pomembnen samo za podjetje samo, ampak je tudi dober znak, da se trg pomnilnika obrača na bolje. Kot pravijo pri Registru, ki se sklicuje na IDC, bo prodaja na svetovni ravni ostala visoka nadaljni dve leti, ko naj bi spet prišlo do prenasičenosti trga.

Kako je k dobrim rezultatom pripomogel Intel, in kaj je Micron pestilo pred časi, pa poglejte tukaj.

0 komentarjev

Micron v rdečih številkah

X-Bit Labs - Pomnilniški gigant Micron Technology je objavil poslovne rezultate četrtega fiskalnega kvartala in celotnega fiskalnega leta, ki se je končalo konec avgusta. Rezultati kažejo, da je Micron že tretje leto zapored posloval negativno, saj je v zadnjem z 889 milijoni dolarjev kar 132 milijonov izgube, v celotnem letu pa je izguba znašala 1,2 milijarde, prihodki od prodaje pa dobre tri. Več o tem.

0 komentarjev

Nuklearne baterije

New Scientist - Zadnje čase je povpraševanje po trajnih baterijah kar precejšnje, kar sploh ni zelo čudno. Ena zanimiva alternativa so baterije, temelječe na radioaktivnem beta razpadu izotopa niklja 63. Taka baterija daje približno milivat na kubični milimeter kakšno stoletje dolgo. Kocka z robom 10 metrov bi torej krila trenutne slovenske potrebe. Radioaktivnost pri tem je zanemarljiva, zato je to dober pogon nanorobotov. Klik ter klik!

18 komentarjev

Pomnilniški moduli visokih kapacitet

AnandTech - Domači računalniki in strežniki so se že od nekdaj malce razlikovali med sabo. Če že ne po tehnologiji, pa po različnih zahtevah po pomnilniku. Če za zahtevnejše uporabnike domačih mlinčkov zadošča kakih 512 MB pomnilnika, v zmogljivejših strežnikih najdemo tudi do več gigabajtov pomnilnika vseh vrst.

In kako pridemo do tako visoke številke? Preprosto: da bi proizvajalci pomnilniških modulov le-te naredili bolj zmogljive (beri: večje kapacitete), na tiskano vezje poizkušajo stlačiti kar se da veliko pomnilniških čipov.

Tukaj se neredko poslužujejo tudi manjših trikov, kot so cinjenje pomnilniških čipov enega nad drugim, kar jim uspeva z uporabo različnih tehnologij. Ravno teh tehnologij pa so se lotili v članku na strani Anandtech. Kakšna je razlika med TCP, EPOC in FEMMA, si lahko preberete tukaj.

1 komentar

Micron bo kupil Hynix

CNN - Micron in Hynix sta podpisala predpogodbo, ki naj bi stopila v veljavo tridesetega aprila, po kateri naj bi Micron kupil Hynixov oddelek pomnilniških ćipov za 3.4 milijarde amerikanerjev in s tem vzel zastavico podjetju Samsung kot največjemu proizvajalcu pomnilniških modulov, kar za nas pomeni samo eno stvar - Micron si bo lahko sam postavljal cene. Klik! Pa ravno so začele padati cene...

2 komentarja

Nova podražitev pomnilnika na vidiku

Korea Times - Na žalost vam moram sporočiti, da se obdobje, ko smo lahko za dokaj majhen denar kupili ogromne zaloge pomnilnika, počasi končuje. Sodeč po tej novici, se Samsung in Hynix dogovarjata, da "popravita" prvotne cene pomnilnika za okrog 15-20 %. Si predstavljate 20 % povišanje cen pomnilnika? Izgleda, da se nam počasi spet bližajo časi, ko se nam bodo velika podjetja smejala in navijala cene do nezavesti. Nekateri tuji mediji zato navajajo, da kupite RAM sedaj, ko so cene še dokaj znosne. Lahko pa tudi bojkotirate poziv in ustvarite ponoven spust cen zaradi premajhnega povpraševanja, hehe :P .

6 komentarjev

Micron kupuje Hynix?

EETimes - Micron, eden največjih proizvajalcev pomnilniških modulov, ki ima pod kapo več kot eno milijardo ameriških dolarjev sredstev za nakup konkurentov, se pogovarja s podjetjem Hynix o poslovnem sodelovanju. Hynix je podjetje (njihove pomnilniške module boste našli na ATIjevih produktih), ki se ponaša z zelo neprofitnim delovanjem, saj svoje izdelke prodaja dobesedno po dumpinških cenah. Medtem ko podjetje druge proizvajalce prisiljuje v nižanje cen, se podjetje ukvarja z ogromnimi izgubami (okoli sedem milijard dolarjev jih že ima). Micron se pogovarja o nakupu Hynixa, a problem je, da čisto noben od borznih analitikov ne vidi večje koristi v tem početju. Je to odgovor na grožnje, da se bosta združila Infineon ter Toshiba? Sicer ima pa najbrž Micron nekaj drugega v načrtu: Nakup podjetja Hynix dobesedno za drobiž, s čimer si posledično zagotovi višje cene ter posledično večji profit na trgu, ker Hynix ne bo več imel pogojev nižanja cen. Micron nato samo še razproda ter zapre podjetje....

0 komentarjev

Cena DDR SDRAM-a

več strani - Danes sem na različnih straneh opazil novico, da DDR SDRAM-u cena pada (jupi!). Namreč Micron, eden največjih proizvajalcev pomnilniških modulov, se je odločil, da bo povečal proizvodnjo. Do sedaj se je (kot tudi drugi veliki proizvajalci) skeptično izmikal masovni proizvodnji. Ne samo to, načrtuje celo, da bo v zadnji četrtini leta (Q4) DDR SDRAM predstavljal 30% njegove celotne DRAM proizvodnje. Micron se očitno trudi, da bi ceno DDR-ja čimbolj približal ceni SDRAM-a. Šel je celo tako daleč, da na cruical.com prodaja 128MB DDR SDRAM za okrog 40%-50% višjo ceno, kot stane 128MB PC133 SDRAM-a. Ampak v bodoče bo cena še padla!

2 komentarja

DDR proizvajalci in njih načrti

X-Bit Labs - Fantje pri XBit Labs so se potrudili in zbrali mnenja, načrte in pričakovanja nekaterih največjih proizvajalcev pomnilnika. Gre se seveda za vprašanje DDR DRAMa:
  • Hyundai: Hyundai, eden izmed največjih proizvajalcev pomnilniških modulov, je res pozitivno nastrojen glede DDR DRAMa, v katerem vidijo veliko prihodnost. Po njihovem bo ta pomnilniški standard popolnoma prevladal v letu 2001 in seveda ne mislijo sedeti križen rok. Proizvodnjo DDRja bodo drastično dvignili, na kar 20% vse njihove pomnilniške proizvodnje, oziroma okoli 627 milijonov kosov.
  • Micron: Tudi Micron je eden izmed velikih podpornikov DDRja in tudi oni bodo v bližnji prihodnosti precej povečali proizvodnjo. 64MB čipe že masovno proizvajajo, medtem ko proizvodnja 128MB modulov še ne poteka...
  • Infineon: To podjetje DDR smatra za definitivno prihodnost pomnilniškega standarda, toda trenutno ne vidijo velikega povpraševanja in so zato zelo previdni v proizvodnji, ki trenutno dosega le 5% njihove celotne.
  • Samsung:...

0 komentarjev

O cenah RAMa

Jaz - Po e-mailu sem prejel nekaj informacij v zvezi s cenami RAMa v prihodnje. Zavedajte se, da takim podatkom nikoli ni 100% za verjeti, toda baje je info zanesljiv. Torej, po novem letu naj bi se cene pomnilnika pri nas še dodatno znižale in to ne za malo! 128MB moduli naj bi se prodajali tudi po cenah okoli 15.000 SIT, 64MB moduli pa naj bi kar izginili iz prodaje. No, bomo videli koliko od tega je res, vi pa le pazite pri nakupih!

5 komentarjev