»

"Skriti" podatki v avtomobilih

Dnevnik - Včerajšnji Dnevnik poroča o sumu krive ovadbe in sumu zavarovalniške goljufije s strani Domena Zavrla.

Zgodba ima sicer politično konotacijo, saj je bil Zavrl v preteklosti blizu nekaterim politikom, a po poročanju Dnevnika naj bi Zavrl 3. januarja 2007 ob 21.20 policiji prijavil krajo svojega avtomobila, od zavarovalnice Triglav pa zahteval izplačilo 50.000 EUR zavarovanja. Na policiji naj bi izjavil, da je bil v tujini, ko pa se je vrnil, pa je bilo vozilo ukradeno. Zavarovalnici naj bi predložil tudi dva ključa, ki naj bi ju imel s seboj v tujini.

Kasneje naj bi policija vozilo našla v Kopru, v njem pa parkirni listek iz dne 3. januarja 2007 ob 17.51. V preiskavi je potem po poročanju Dnevnika policija ugotovila, da je bil eden izmed ključev, ki naj bi jih lastnik imel pri sebi v tujini, v vozilu uporabljen 3. januarja 2007 ob 17.41.

Vsekakor je dejstvo, da je s podatki o tim. kodnem vžigu iz diagnostičnega računalnika v nekaterih vozilih mogoče dobiti številne podatke. Tako...

143 komentarjev

Tatu izdale varnostne kopije

Slashdot - Proizvajalci računalnikov se trudijo v prenosnike vgraditi čim več funkcij, ki bi tatovom čim bolj otežile uporabo ukradenih in jih po možnosti omogočile locirati, a se ti včasih izdajo kar sami. Slashdot poroča o nespretnem dolgoprstnežu, ki je na Berkleyju iz zaklenjenega avtomobila ukradel prenosnik za osebno uporabo. Očitno ga je potreboval tako nujno, da ni našel niti časa formatiranje.

Oškodovanec je imel na prenosniku naložen program za izdelavo varnostnih kopij, ki je vsebino trdega diska periodično pošiljal v internetni oblak. Ker se je ropar slikal z vgrajeno kamero, so te slike naposled prispele do nesrečnega lastnika, ki jih je predal policiji. Ta je ugotovila, kdo je tat, nato pa se lotila razvozlavanja lokacije. Očitno je bilo, da so slike nastale v motelu, in policija je začela pridobivati podatke o IP-naslovu, s katerega je dostopal do spleta. Na rezultate ni bilo potrebno počakati, saj so ga zalotili pri izstopanju iz enega motela.

15 komentarjev

ThePirateBay se je vrnil

Slo-Tech - The Pirate/Phoenix Bay, eden največjih torrent trackerjev na svetu, je po dolgih tednih razprave spet online. Kot je znano, je švedska policija ThePirateBay zaprla v sredo, 31. maja 2006.

Kot poroča angleški The Register, so ZDA pritiskale na švedsko vlado, češ da je The Pirate Bay eden največjih virov neavtoriziranih kopij filmov in glasbe. Nekaj dni po tem je švedska policija vstopila v zgradbo, kjer so bili strežniki in jih zaplenila, administratorje omenjene strani pa "povabila" na zagovor.

A situacija ni bila "rešena": lastniki ThePirateBay-a in mnogi drugi, so zagovarjali zakonitost omenjenega trackerja, sledile so mnoge debate in celo demonstracije, najbolj vsiljiv pa je bil vdor v spletno stran švedske vlade, za katerega domnevajo, da je bil odgovor nekaterih "hekerjev" na omenjen dogodek. Med drugim je policija pri akciji zaplenila tudi strežnike, ki niso last The Pirate Bay-a in z njim niso povezani, kar je sprožilo tožbe nekaterih podjetij proti švedski vladi.

...

32 komentarjev

Škotska policija se vrača k Microsoftu

Slashdot - Škotska policija se odločila za migracijo s StarOffica na Microsoftov Office na svojih približno štiristotih računalnikih, ker so pregovorno varčni Škoti izračunali, da je njegovo vzdrževanje cenejše, integracija z ostalimi računalniki, ki poganjajo Windows, pa večja. Škotska policija je prešla na Sunovo pisarniško opreme v začetku leta 2000 zaradi finančnih razlogov, ko so napovedovali prihranke do četrt milijona funtov.

David Stirling, vodja informacijskega oddelka pri policiji, je dejal, da ta odločitev ni ideološko obarvana, ampak gre za povsem poslovno odločitev. Kakorkoli že, k odločitvi je gotovo prispevalo tudi sodelovanje z Microsoftom pri razvijanju programske opreme za urejanje in evidenco elektronskih dokumentov in njihovo skupno rabo na policiji. Več.

43 komentarjev

Ali policija sestankuje na temo prestrezanja internetnega prometa?

Slo-Tech - V zvezi z zakonitim prestrezanjem internetnega prometa je ministrstvo za informacijsko družbo 1. 6. 2004 sklicalo sestanek med nekaterimi operaterji in policijo. Na tistem sestanku ni bilo Siola, vendar pa smo dobili informacijo, da naj bi se policija na to temo že pred tem sestala s Siolom, vsebina sestanka pa ni podrobneje znana.
Zadevo smo preverili na MID-u, kjer so nam 4. 6. odgovorili, da tega predhodnega sestanka pri njih ni bilo, da pa je bil po njihovih informacijah predhodni sestanek med policijo in večjimi operaterji.

Na vprašanje o tem sestanku pa nam je predstavnik policije za stike z javnostjo 11. 6. odgovoril, da "je za pripravo podzakonskih predpisov zadolženo Ministrstvo za informacijsko družbo, ki tudi sklicuje in vodi sestanke na to temo", ter nas prosil, da se za vse informacije obrnemo na to ministrstvo. Zato smo se pač ponovno obrnili na MID, od koder so nam 15. 6. odgovorili, da posebnega sestanka s Siolom pri njih ni bilo, uradni sestanek na temo priprave...

23 komentarjev

Veliki Brat gleda

The Register - Predstavljajte si situacijo, da vam ukradejo nov prenosnik za slabih 700 tisočakov. Ko že mislite, da je situacija brezupna, se obrnete na policijo in prijavite krajo. Policija vam čez nekaj ur sporoči, da lahko pridete po računalnik.

Ta situacija je namreč zelo možna, vsaj kar se tiče zadnjega dela. Tako je policija v Berkshiru lastniku vrnila ukraden Tablet PC, poroča Register. Prenosnik, ki so ga podjetju Eurotechnix decembra lani ukradli (ne več) neznanci, je imel nameščen Computrace. Program, ki se za stalno namesti na disk, in ga mimogrede tudi formatiranje ne odstrani, ob povezavi na internet bazi sporoči IP številko in pa številko, s katere je potencialno vzpostavljena klicna povezava. Od tu naprej je delo rutina, pravijo v tej novici.

Kakor še pravijo v Eurotechnixu, ki je razvilo Computrace, so v zadnjem letu, odkar program kot opcijo ponujajo ob nakupu, izsledili in vrnili že med 40 in 50 prenosnikov, nekaj uporabnikom ukradenih prenosnikov pa so zagrenili življenje z...

26 komentarjev