»

Samsung preizkuša mobilno tehnologijo 5G

Slo-Tech - Medtem ko se pri nas mobilno omrežje četrte generacije (4G LTE) šele dobro uveljavlja, Samsung že preizkuša njegovega naslednika. Tehnologijo, ki še nima uradnega imena niti podpore telesa za standardizacijo, so kakopak poimenovali 5G. Prvi testi so več kot vzpodbudni.

Da bi povečali hitrost prenosa podatkov, so uporabili spodnji del pasu Ka z valovi frekvence 28 GHz (valovna dolžina 10,7 mm). Znano je, da valovi visokih frekvenc omogočajo prenos večje količine podatkov, a imajo slabši doseg in odpornost na ovire. Samsung je uspel zagotoviti delovanje v omenjenem pasu v razdalji dveh kilometrov od bazne postaje (uporabili so 64 elementov v AAT - adaptive array transceiver), kar je sicer slabše manj od trenutnih omrežij, a...

12 komentarjev

Standard SATA 3.0 končno dorečen

X-Bit Labs - Serial ATA International Organization (SATA-IO) je včeraj oznanila, da so sprejeli specifikacije za SATA 3.0, ki v primerjavi s starejšo verzijo podvojuje prepustnost. Tako bo največja dosegljiva hitrost 6 Gb/s, dodane pa so še funkcije NCQ (Native Command Queuing) za hkratni prenos podatkov požrešnim aplikacijam za avdio in video, boljše upravljanje z energijo in skladnost s standardom INCITS ATA8-ACS. Standardizirali so tudi nove priključke LIF za priklop 1,8-palčnih naprav na vedno manjše prenosnike. SATA 3.0 je seveda v celoti združljiva s prejšnjimi inačicami, tako da bo delovala tudi stara strojna oprema.

17 komentarjev

IBM z najhitrejšim optičnim čipom

Sci Tech Today - IBM je predstavil najhitrejši optični čip do sedaj, ki omogoča do osemkrat večje hitrosti prenosov od obstoječih (do 160 Gbps). Pri tem informacije potujejo v obliki svetlobe in ne električnih signalov. Zadevica meri zgolj 3.25 mm v širino ter 5.25 mm v dolžino, zato so jo ustvarjalci proglasili za rekorderja na področju hitrosti prenosa podatkov na enoto prostora. Obenem so še optimistično dodali, da bo čip pripravljen na prodajo in uporabo v domačih sistemih do leta 2010.

10 komentarjev

Novi Intelovi omrežni izdelki

Slo-Tech - Intel je predstavil nove Ethernet izdelke, ki povečujejo hitrost prenosa podatkov med osebnimi računalniki in strežniki prek poslovnih omrežij. Novosti podjetja Intel nudijo pospeševanje uporabe gigabitnih Ethernet povezav (GbE) na namizjih in prehod na 10-gigabitni Ethernet (10 GbE) v podatkovnih centrih podjetij. Novi izdelki vključujejo GbE-krmilnik, ki vsebuje prvo implementacijo nove komunikacijske arhitekture Communications Streaming Architecture (CSA) podjetja Intel ter prvo industrijsko 10 GbE-strežniško omrežno kartico za poslovna omrežja. Intel je predstavil tudi izredno majhen XFP-optični sprejemnik/oddajnik s hitrostjo prenosa do 10 Gb/s, ki omogoča različne hitrosti prenosa podatkov, prvo industrijsko štirivhodno GbE-strežniško omrežno kartico ter kontrolnik za odjemalce na osnovi PCI. Več...

3 komentarji

Pregled AMD plošč

Tom's Hardware - AMD je eno izmed najuspešnješih podjetij na področju izdelovanja procesorjev. Njihov največji rival je Intel, ki trenutno prevladuje na vrhu s 3.06 GGz mlinčkom, a AMD je v tem poslu že kar nekaj časa, zato ni čudno, da današnje dni obstaja kar nekaj čipovij, na katerih so in še vedno tiktakajo procesorji prej omenjenega podjetja. Če bi radi videli celotno zgodovino teh matičnih plošč, odklikajte na Tom's Hardware kjer so spisali skoraj prekratek članek. V testu boste našli vsa čipovja, od KT133A, pa do trenutno popularnega nForce II.

12 komentarjev

SATA krmilniki

Tom's Hardware -

Niti ne tako dolgo nazaj so se po medmrežju začele širiti govorice o nasledniku ATA 133. Nov način prenosa so poimenovali Serial ATA oz. ATA150. Prednosti, ki ju ponuja, sta dve -- večja hitrost prenosa podatkov ter ožji in tanjši kabli, ki ne ovirajo zračnega pretoka v ohišju, pa še lepše izgledajo. Za to novo tehnologijo so morali še izumiti krmilnike, ki skrbijo za pravilno delovanje trdih diskov.

Najnovejših pet so si ogledali na Tom's Hardware, kjer so spisali tudi obsežen članek na to temo. Za testiranje so uporabili Seagatov Baracuda ATA V, ki ima 8 MB predpomnilnika in je na voljo v kapacitetah 80 in pa 120 GB. Nad hitrostjo prenosa podatkov so bili malo...

1 komentar

Ponovno Serial ATA

Tom's Hardware - Ta novi način prenosa podatkov s trdega diska do matične plošče se počasi vedno bolj uveljavlja, saj tudi diski počasi že kapljajo na trg. Jasno je ta način prenosa hitrejši odATA 100 oz. ATA133 (kar že vsi veste) in tako kažejo tudi rezultati, ki jih izpljunijo testni programi. Zasluge za trdi disk si lasti že uveljavljeno podjetje Fujitsu, ogledali pa so si ga na Tom's Hardware. A v nasprotju z ostalimi SATA diski, je le-ta grajen za prenosnike. Če je hitrost del vašega vsakdanjika (in velike količine denarja v denarnici) si članek le oglejte.

0 komentarjev

Serial ATA diskovje

PC World - Nekaj novih stvari o tem prihajajočem standardu. Seagate je izdelal prototipni SerialATA disk s hitrostjo prenosa podatkov 150 MBps, toda s potencialom, da bo nekoč deloval pri kar 600 MBps. Disk namesto 5V za delovanje potrebuje 3V in je s kontorlerjem povezan z 0,25 inčnim kablom namesto s standardnim 2 inčnim, kar bo razveselilo vse overklokerje. Prav tako disku ni potrebno določiti ali je šefe ali suženj (master/slave).

Seagate napoveduje prve SerialATA diske že jeseni, Maxtor in Western Digital pa mu bosta sledila konec leta, ko bo VIA že začela vdelovati podporo v njene čipsete. Prav tako bodo večje tudi kapacitete. Seagateova Barracuda ATA V bo, kot že vemo, držala 120GB podatkov. Western Digitalov novi Caviar (zanimivo ime) pa naj bi dosegel kar 200GB. Tukaj.

3 komentarji