»

Podcasting patentiran

Ars Technica - Podcasting je Applova skovanka iz besed iPod in broadcasting, ki označuje skupek tehnologij za prenos avdio ali video vsebin z interneta po naročilu. Z uporabo posebnega odjemalca se te takoj, ko so na voljo na spletu, prenesejo na računalnik, uporabnik pa jih lahko nato posluša kadarkoli želi. Tehnologija je začela privržence pridobivati leta 2004, nato pa je postajala vsako leto bolj priljubljena.

Podjetje VoloMedia sedaj trdi, da so pridobili patent, ki pokriva tudi podcasting. V patentu, za katerega so zahtevek vložili leta 2003, je opisana "metoda za dobavo epizodne medijske vsebine", ki po njihovih besedah med drugim zajema podcasting. Danes praktično ves podcasting temelji na RSS, a patent ni omejen le nanj. Še več, celo če bi npr. Hulu začel ponujati oddaje in nanizanke za prenos na domače računalnike, bi se moral sporazumeti s podjetjem VoloMedia.

V podjetju sicer zagotavljajo, da s pridobljenim patentom ne nameravajo izsiljevati, temveč želijo "generirati prihodke s...

6 komentarjev

Kitajci odblokirali BBC

BBC - BBC poroča, da je Ljudska republika Kitajska po letih blokade strani BBC v angleščini končno prenehala s tem nesmiselnim početjem. Uradnega sporočila kitajske oblasti niso posredovale, kakor tudi niso nikoli objavile, da bi karkoli blokirale, vendar BBC-jevi novinarji na terenu opažajo, da lahko dostopajo do strani, ki so bile prej nedostopne.

Bralci so od navdušenja planili po BBC-jevih strežnikov, ki so namesto običajnih nekaj sto v torek zabeležili 16.000 obiskovalcev s Kitajskega. Oblasti so v pričakovanju olimpijskih iger obljubile, da bodo novinarjem omogočile več svobode pri delu. Verzija novic v kitajskem jeziku ostaja nedostopna. Klik!

16 komentarjev

Namestitevena delavnica Linuxa

Slo-Tech - V Kiberpipi se bo v soboto 29. januarja od 10 ure zjutraj pa do 22 ure zvečer odvijala brezplačna namestitvena delavnica Linuxa.

Udeleženci s seboj prinesejo računalnike in pod vodstvom strokovnjakov se jim nanje pomaga namestiti operacijski sistem Linux - Pingo 3.1, hkrati pa so deležni še nekaj zanimivih in koristnih predavanj iz uporabe Linuxa. Mimogrede, predavateljska zasedba je ena najboljših, ki jih lahko vidite v Sloveniji. Da pa bi bil dan popoln se za sprostitev odigra še nekaj mrežnih prostih iger.

Delavnica poteka v sodelovanju z društvom uporabnikov Linuxa in je seveda brezplačna, vendar se je zaradi omejenega števila udeležencev nanjo potrebno prijaviti na naslovu if11@lugos.si.

Urnik in seznam predavanj ki bodo na na delavnici pa si lahko preberete na tej strani.

7 komentarjev

Pregrevanje računalnika

vir: Debian
Debian - Malo starejša novica, a vseeno: Hugh Saunders je na Debianovo stran poslal zanimivo sporočilo z naslovom Vonj po ognju. Opazil je namreč, da se eden izmed računalnikov močno pregreva. Stvar je vzel pod drobnogled in opazil da je v napajalniku ujeta značka kačjega pastirja, ki je zaustavila delovanje ventilatorja. Stvar bi lahko postala zelo neprijetna, saj je računalnik deloval neprestano že 2 tedna.

3 komentarji

BBC: British Virus Broadcasting Corporation

The Register - Vsake toliko časa se zgodi, da za razširjanje virusev ali podobnih hecnosti poskrbijo svetu dobro znana imena -- podjetja. Da je bera polna, se vsega skupaj včasih drži še kanček ironije.

Tokrat so za virusno osveščenost poskrbeli pri BBCju, kjer so na naslove ljubiteljev radijske žajfnice The Archers 29. januarja razposlali virus Sobig. Ta kot naslov pošiljatelja esporočila navaja big@boss.com. Mimogrede, incident se je zgodil le nekaj tednov po tem, ko so se z virusom bojevali sami administratorji BBC-jevega informacijskega sistema.

p.s.: sporočila iz naslova big@boss.com prejemam tudi sam. Brez sprevrženih idej, prosim!

0 komentarjev

Malo lahkega branja

BBC - Komet Ikeya-Zhang se je vrnil po 341 letih blodenj po vesolju, vsaj tako trdijo na BBCju. Komet so prvi opazili japonski opazovalci. Sicer ni viden s prostimi očmi, vendar že ob pomoči daljnogleda postane viden za opazovalce na severni polobli. Za več informacij kar klinite! Posebnost je, da so po dolgem času odkrili en komet s prostimi očmi. Če ne gre drugače, pa kar daljnogled v roke :D.

0 komentarjev