»

HP pravi: Nič več Rambusa.

X-Bit Labs - Hewlett-Packard, vodilni proizvajalec delovnih postaj je objavil, da bodo prenahali dobavljati in izdelovati delovne postaje za Penitum4 z i850 čipovjem, ki je eno izmed redkih, ki še podpira RDRAM. Namesto teh bodo uvedli več modelov, ki bodo temeljili bodisi na i845 (DDR) bodisi i860 (SDR). Poteza je vsekakor razumljiva, saj je RDRAM predrag in premalo doprinese h končni hitrosti, še posebej v časih dvokanalnega DDR pomnilnika. Omeniti velja še, da je bil trži delež računalnikov z RDRAM pomnilnikom v lanskem novembru 3,4 %. In pada. Več o tem.

0 komentarjev

SIS povečal izgubo v 2002

X-Bit Labs - SIS je v preteklem letu nedvomno vložil veliko truda in sredstev v širitev na trgu s čipovjem, kar mu je navsezadnje tudi dokaj dobro uspelo, saj podjetje trenutno dobavlja svoja čipovja mnogim računalniškim podjetjem v Aziji in širom sveta nasploh. Toda vse ni tako zlato, kot kaže na prvi pogled. Nakljub izjemnemu povečanju dohodkov iz prodaje napram letu 2001 (50 % povečanje), je SIS lani pridelal približno $17.5 mio izgube. Dodatne informacije lahko najdete na tem naslovu.

0 komentarjev

Novo čipovje od SiS

X-Bit Labs -

Tajvanski gigant, ki se ukvarja predvsem z izdelovanjem čipovij za matične plošče, podjetje SiS, je najavil novo čipovje. Nova stvaritev se tokrat imenuje SiSR659, namenjena pa je Penitum 4 procesorjem v navezi z RDRAM pomnilnikom. Kaj nam novega prinaša to čipovje?

Na začetku velja omeniti že standardne dobrote, kot so USB 2.0 priključki, AGP 8x ter Serial ATA tehnologije, posebej pa gre poudarit tudi štirikanalni RDRAM pomnilnik, ki nam tako omogoča celih 9.6 GB/s pasovne širine z uporabo PC1200 pomnilnika. O ceni in dobavljivosti ni podatkov. Ostale informacije lahko najdete tukaj.

0 komentarjev

Springdale prihaja

DigiTimes - Kot kaže, bo Intelovo čipovje z imenom Springdale prišlo na trg kot prvo čipovje za Penitume 4 s podporo 800 MHz FSB. Konkurenčni podjetji VIA Technologies ter SiS sicer pripravljata protiudarec s čipovjema PT600 ter 655FX, a jima, po napovedih, ne bo uspelo le-teh spraviti na tržišče v prvi četrtini prihodnjega leta. Še cena; za čipovje Springdale se bo gibala med 33 ter 50 dolarji, odvisno od različice. Klik!

2 komentarja

Dvokanalni DDR je tu!

X-Bit Labs - Poročali smo že o novih čipovjih s strani SiSa in Vie, ki bodo podpirala tudi dvokanalni DDR pomnilnik. No, dočakali smo že prvo ploščo, ki to namero dejansko uresničuje. Asus je namreč izdal svojo ASUS P4SDX, ki temelji na SiS655 čipovju in je tako prva plošča za Penitume 4, ki uradno podpira dvokanalni DDR pomnilnik. Vse tehnične podrobnosti, uradne specifikacije in podobne litanije najdete, kje drugje, kot na X-Bit Labs.

7 komentarjev

Asus P4T533-C

Tech Dreams - Kljub vse večji prodaji ter uporabljanosti DDR pomnilnika, se RIMM ter njemu namenjene osnovne plošče še vedno dobro držijo, kar daje vedeti, da se RDRAM še ne bo poslovil tako hitro. Na Tehničnih Sanjah™ (ali pa morda Sanjah Tehnikov[:D]) so si ogledali Asusovo osnovno ploščo namenjeno Pentium 4 procesorjem, ki podpira zgoraj omenjeni RDRAM pomnilnik in bili z njo sorazmerno zadovoljni, imeli pa so kar nekaj pripomb na samo stabilnost plošče, saj jim recimo ni uspelo dokončati namestitve na tovarniških nastavitvah, tako da so morali odviti procesor. Vsekakor nevredno hvale Asusovi kvaliteti. Klik!

0 komentarjev

Srebrna osnovna plošča

SubZero Tech - Poročali smo že, o naznanitvi srebrne matične plošče podjetja Albatron, ki bo magnet za vse, ki radi razkazujejo svoja ohišja in njih notranjost. Na SubZero Tech so omenjeno ploščo dobili v svoje roke ter jo dodobra izmučili in spisali zanimiv test. Preverili so stabilnost, navijaški potencial, praktičnost razporeditve elementov na njej ... Če vas zanima srebrna matična plošča, klik!

0 komentarjev

SiS R658 z PC1066 RDRAM

Ace's Hardware - SiS je izdal novo čipovje z imenom R658. Namenjen je Intel Pentium 4 procesorjem, podpira do 4 GB 800 megaherčnega RDRAM (neuradno tudi PC1200 RDRAM) pomnilnika ter uvaja podporo AGP 8x standardu. Skupaj z novim južnim mostom SiS963 pospešuje podatke med jugom in severom do 533MHz (povezava s hitrostjo 1066MB/s) in omogoča podporo ATA133, 3 x IEE1394 in šestim USB 2.0 vhodom.

1 komentar

AMD Athlon MP pod Linuxom

GamePC - Minmax vam je že podal povezavo do testov Intelovega Pentiuma4 pod Linuxom, sedaj pa je čas, da si ogledamo, kako se pod tem OS-om odrežejo tudi Athlon MP procesorji v dvojni navezi. Kot gotovo že veste, je Linux sistem, ki se je rodil iz Unixa. Unix je bil že od nekdaj znan po svoji podpori večprocesorskim sistemom, zato so se razvijalci Linux kernela odločili, da to zelo uporabno lastnost prenesejo tudi na Linux. Razultat: po svetu je kar nekaj delovnih postaj osnovanih na Linuxu, ki poganjajo precej pomembne (in astronomsko drage programe) ter ogromno število večprocesorskih strežnikov.
Pod Linuxom so testirali 1.2 GHz Athlon MP (samostojno, ter v navezi s še enim procesorjem), Pentium III 1.0 GHz (spet samostojno, ter v navezi s še enim procesorjem) in Pentium4 na 1.7 GHz. Za test pa so uporabili igro Quake 3: Arena, prevajanje Linux kernela (jedra), MySQL, Blender (zahteven program za renderiranje) ter mongo.pl za I/O benchmarking (kako hitro so podatki zapisani na trdi disk...

0 komentarjev

Rambus spet načrtuje

Extremetech - Nekaj časa nazaj smo objavili Rambusove načrte za bližnjo prihodnost, podjetje pa se je nedavno izjasnilo tudi glede naslednjih petih let. V teh letih bodo postopoma povečevali prepustnost svojega pomnilnika. Leta 2002 bodo tako na voljo PC1066 moduli (1066MHz), leta 2005 pa PC1200 (1200MHz). RDRAM pomnilnik bo tedaj dosegel prepustnost ogromnih 9.6GB/s. Do leta 2005 bodo prav tako na voljo 16, 32 in 64 bitni RIMM moduli, namenjeni drugačnim tržiščem. Da pa bo RDRAMu precej padla cena (tako pravijo oni), pa bodo poskrbeli trije veliki pomnilniški proizvajalci: Samsung, Toshiba in Elpida.
Ti načrti vsekakor izgledajo precej logični in jim gre kar verjeti, glede znižanja cen pa bomo še videli. Glede na trenutno neverjetno nizke cene DDR in SDR pomnilnika jih namreč čaka težko delo. Več tukaj.

0 komentarjev

VIA bo izdala P4 čipovje

X-Bit Labs - V kratkem bo VIA izdala novo čipovje za Intel Pentium 4 procesor, s podporo DDR SDRAM-u. Kot sem vam že omenil, je bilo P4X266 čipovje pripravljeno že konec marca. Problem je bil samo, ker Intel ni dal VII licence za prodajo. VIA se je takrat odločila, da bo počakala. Kar je bila takrat zelo pametna odločitev. Pentium 4 procesorji so bili še vedno dragi in strašansko nepriljubljeni. Sedaj, ko je Intel znižal cene svojim lepotcem, je situacija drugačna. Zato se je VIA odločila, da bo vseeno izdala čipovje. Po njenem mnenju naj bi imela pravico za to, ker je, po tem ko je ta podpisal pogodbo o sodelovanju in izmenjavi tehnologij z Intelom, prevzela S3. Ker je ta s prevzemom postal del nje, lahko VIA uporablja vse dogovore, ki jih je S3 sklenil.
Še vedno se mi pa zdi čudno, zakaj izdati čipovje za P4 procesor na DDR pomnilniku. P4 upraviči svojo ceno le po RDRAM pomnilnikom; z DDR SDRAM je enako, kot če bi uporabljal SDRAM. Mogoče pa je VIA našla kakšno inovativno rešitev tega...

2 komentarja