»

Indija razvija svoj operacijski sistem iz varnostnih razlogov

V. K. Saraswat

Slo-Tech - Indijska Organizacija za obrambne raziskave in razvoj (DRDO), ki deluje pod okriljem indijske vojske, je objavila, da bodo razvili svoj operacijski sistem. Predsednik DRDO V.K. Saraswat je novinarjem pojasnil, da bodo na razvojnih mestih v Bangaloreju in New Delhiju začeli razvijati sistem, ki bo podoben že napisanim, le da bosta izvorna koda in arhitektura v ekskluzivni lasti indijske vojske. Na ta način se želijo obvarovati pred zunanjimi grožnjami in kibernapadi iz tujine, saj jih sila moti, da so vsi operacijski sistemi razviti v tujini. Na projektu za zdaj deluje 50 najpametnejših znanstvenikov iz različnih laboratorijev (Indian Institute of Science, Indian Institute of Technology) in zasebnih podjetij.

Ideja...

26 komentarjev

Windows XP in AVI datoteke

Adrian's Rojak Pot - Se vam kdaj zgodi, da se vam Windowsi XP upočasnijo oziroma celo ubijejo explorerja, če odprete določene večje AVI datoteke? Brez ponovnega zagona pa teh datotek niti ni moč izbrisati in tako skoraj vedno sledi vnovični zagon. Vzrok je v iskanju kazala (indexa) za datoteko in če je sistem ne najde jo začne iskati po celotni datoteki, kar pa zaradi same velikosti le-te lahko traja zelo dolgo in še popolnoma obremeni procesor. Popravek sicer lahko najdemo na samih Microsoftovih straneh, a za njega dolpoteg boste morali Microsoft celo poklicati in se z njimi nekaj časa pogovarjati. Avtor kratkega članka na Adrian's Rojak Pot pa je našel enostavnejšo rešitev. Potrebnih je le nekaj sekund brskanja po registru in problema se boste rešili. Za navodila odklikajte semle.

18 komentarjev

Bartoni in ABIT plošče

Adrian's Rojak Pot - Kot vsi vemo, bo AMD maja splavil procesorje z jedrom Barton, ki bodo delovali pri zunanji frekvenci 400 MHz. Na Adrian's Rojak Pot so spisali kratek, a zanimiv članek o podpori 400 MHz prednjega vodila na Abit matičnih ploščah. V članku boste našli razpredelnici, ki prikazujeta podporo 333 ter 400 MHz FSB na nekaterih Abitovih matičnih ploščah. Vsi, ki si lastite Abitko in vas zanimajo novi Bartoni si le preberite članek.

1 komentar

Prenovljena sekcija "Povezave"

Slo-Tech - Kot vidite, smo vsebinsko zadnji teden bolj lenarili kot ne. Sicer imamo za to dober razlog (heh), in sicer uživanje prednovoletnega vzdušja ter podpiranje Primoža pri prenavljanju njegovih skript (moralna podpora, saj veste ). Od danes naprej pa lahko na tem naslovu, oziroma z direktnim klikom v levi meni na postavko "Povezave", vidite novo, prenovljeno, sekcijo, v kateri je več sto zanimivih strani, ki jih uporabljamo pri dnevnem iskanju novic. Tako da ne recite, da ne delamo nič . Zahvala za prenovljene Povezave gre MadManMatu, ker je samo in le on ročno obiskal vse strani ter zraven naslovov napisal komentarje. Slava mu!

10 komentarjev

Ena za umetnike

BoomGames - Čeprav so zagonske slike, ki jih prilagaja Microsoft svojim operacijskim sistemom dokaj "originalne", se jih marsikateri uporabnik hitro naveliča, saj gledanje vedno iste slike ni prav nič zabavno. Ravno zato se na internetu pojavljajo razni pripomočki/programi s katerimi lahko spreminjamo zagonsko sliko svojega priljubljenega Microsoftovega operacijskega sistema. Ker pa starejši Micrososftovi operacijski sistemi trenutno zamirajo, so najbolj popularni članki o zamenjavi zagonske slike v najnovejših WinXP. Če bi se tudi vi podali na posodabljanje zagonske slike, oddeskajte na to stran in sledite navodilom. Sicer postopek ni ravno med najlažjimi, vendar pa tudi ni nemogoč.

0 komentarjev

Test prenosnika z Geforce Go

Adrian's Rojak Pot - Zaradi mojega stanja zaspanosti v tesni kombinaciji s kronično boleznijo Lenoritis Magnus Montenegris je to moja današnja zadnja novica. Kastracija dotičnega osebka (mene namreč) bo potekala jutri ob 20:00 na #slo-tech. Bes me plentaj. No, karkoli. Na Adrian's Rojak Pot so vzeli pod drobnogled beštijalni notebook, tiktakajoč pri 900 MHz s 256 MB pomnilnika ter 20GB diskovja, ki je za nameček imel v sebi vgrajen še grafični pospeševalnik nVidia Geforce Go. Naj povzamem: Geforce Go je odgovor na Atijevo absolutno dominacijo na trgu grafičnih procesorjev za prenosnike. Kot je razvidno, je nVidia naredila dobro delo, saj je hitrostna razlika v primerjavi z namiznim računalom enakih zmogljivosti samo 25%. Klik za ogled, a pozor: stran se nalaga obupno počasi... Ne vem, zakaj.

4 komentarji