»

OpenDocument pretvornik za MS Office

Ars Technica - Pod pritiskom vse večjega števila uporabnikov, ki uporabljajo odprt zapis dokumentov, pa verjetno tudi zaradi groženj številnih protimonopolnih tožb, se je Microsoft odločil, da bo sponzoriral izdelavo vtičnika (plugina) za svoj pisarniški paket Office, tako da bo Wordove dokumente možno brati in shranjevati v ODT zapisu.

Vtičnik bo nared že do konca tega leta, podpora za Excel in PowerPoint pa naj bi prišla sredi prihodnjega leta. Za nameček bodo pretvorniki na voljo tudi za starejše verzije MS Office.

Še izvorna novica na ArsTechnici.

31 komentarjev

Service Pack 2 za Windows XP tudi za rožice

ComputerTimes - V nasprotju s svojo politiko ob izdaji prvega servisnega paketa za Windows XP, se je Microsoft odločil, da bo drugega ponudil vsem, da torej vanj ne bo vgradil zaščite, ki bi preprečevala njegovo namestitev na nelegalne verzije Windows XP. Še več, mogoče bo celo naročiti brezplačen CD s popravki, za katerega boste plačali zgolj stroške poštnine.

Microsoft je zatrdil, da so táko odločitev sprejeli, ker menijo, da je v tem trenutku pomembneje, da so uporabniki njihovih operacijskih sistemov zaščiteni, čeprav ne uporabljajo legalne kopije. Očitno se v Redmondu zavedajo problematike črvov, kakršen je (bil) Sasser, ki pustošijo prav zaradi in po nezaščitenih računalnikih. Več o tem.

42 komentarjev

Prosto programje kot svetovna kulturna dediščina

Slo-Tech - Francoska podružnica fundacije za prosto programje (FSF) se je odločila, da bo poskušala prosto programje uvrstiti v program zaščitene svetovne kulturne dediščine pri UNESCO.

Trdijo, da prosto programje ne le pomaga računalniški panogi, temveč promovira svobodo, bratstvo in enakost ter zato koristi celotnemu človeštvu. Tako bo prosto programje trajno zaščiteno pred nevarnimi grožnjami, predvsem pa proti nevarnim napadom kot so patenti, DMCA, Palladium in podobni.

Ustanovitelj fundacije Richard M. Stallman je dejal :"To serve humanity with software, software should be free, because software belongs to human knowledge. Proprietary software does not belong to human knowledge." Več informacij.

30 komentarjev

Palladium: Mrtev.

The Register - Kreh -- ne ravno. So se pa (marketingarji?) pri Microsoftu odločili za manj pomenljivo ime: Next Generation Secure Computing Base.

Pri tem gre za že drugo rošado imen v zadnjem času, upoštevajoč preimenovanje strežniške serije izdelkov Windows .Net 2003, saj naj bi bil ".net" zavajujoč ter vzbujal nezaželene asociacije. Pri Palladiumu pa gre za dva dejavnika: prvi je vsekakor ta, da namreč že obstaja podjetje s takim imenom; drugi pa je bolj marketinški -- ideja o Palladiumu je požela kar nekaj negativnih kritik, nekatere od njih pa so po mnenju Microsoftovcev neosnovane ter posledica napačnega razumevanja izdelka. Klik!

Microsoft oznani novo verzijo operacijskega sistema za množice: DomačaKrava .KačjiPastir

0 komentarjev

Microsoftova rošada imen

The Register - Prihajajoče Windowse.NET Server 2003 verjetno vsaj po imenu poznate vsi. Ali pa tudi ne, kakor kaže sledeča novica na Registru.

Gigant iz Redmonda oziroma njegovi vodilni so se odločili, da je končnica .NET preveč zavajajoča, ker njihov naslednji izdelek ne bo popolnoma podpiral .NET tehnologije in spremenili ime v Microsoft Windows Server 2003. Ker ima Microsoft menda vsaj to področje pod nadzorom pri sebi, so .NET prihranili za vse aplikacije s to podporo, kljub temu pa se bo na škatli novih Oken bohotil znak Microsoft .NET Connected.

Bolj za šalo kot za res pa si poglejte še prvi odgovor iz priloženega FAQ-ja (ta se je nanašal na spremembo imena, da ne bo pomote):
A) No -- we remain on track for a worldwide launch of Windows Server 2003 in April 2003

6 komentarjev

Microsoft se zavzema za Palladium

InfoWorld - Po tem, ko so številni uporabniki po svetu skritizirali varnost operacijskih sistemov Windows in našli kupe varnostnih lukenj, so se Microsoftovci očitno odločili, da se bodo izboljševanja varnosti prihodnjih operacijskih sistemov Windows lotili na povsem drugačen način. Zavzeli so se za uveljavitev tako imenovanega projekta Palladium, ki zagovarja vgraditev posebnih varnostnih čipov v PC-je prihodnosti. Čip ki bi bil vgrajen v računalnik pa naj bi nato skrbel za varnost sistema in onemogočal dostope virusom ter drugim nevšečnostim do pomembnih podatkov. Po podatkih iz Infoworlda se je Microsoft že spustil v razgovore s podjetjema AMD in Intel glede izdelave teh čipov.
Palladium sicer na prvi pogled obeta, vendar pa je vprašanje kako ga bodo sprejeli drugi. Vseeno bi bilo namreč bolje, če bi Microsoft svoje prihodnje sisteme uspel narediti dovolj varne s klasičnim načinom - z dobrim pisanjem programske kode. ...

0 komentarjev