»

Okna XP: kako iz njih iztisniti kar največ

Tweak Town - Okna XP so, predvsem na starejših računalnikih, lahko prav nesramno počasna. In če se tudi vam zdi, da traja celo večnost, preden kaj naredite v "XP-jih", si le oglejte članek, ki so ga spisali na Tweak Townu. V njem boste izvedeli, kako kar najbolje nastaviti namizje, okenskega raziskovalca, Internet Explorer, skratka kako kar najbolje 'sfrizirati' okna, da bodo delovala hitreje. Vredno ogleda!

3 komentarji

Epox EP-4BDA2+

Epox - Epoxova osnovna plošča EP-4BDA2+ podpira procesorje Intel Pentium 4. Vsebuje Intel 845 AGPset, ima dva integrirana USB priključka, podpira pa jih štiri. Ima integrirano zvočno kartico AC '97, kar je pri Epoxovih ploščah že stalnica. Drži tudi podporo standardu ATA133, na plošči na me manjka tudi RAID. Na njej sta dve DIMM reži za DDR PC2100 pomnilnik. Najdemo tudi šest PCI rež, eno CNR in eno AGP režo.

0 komentarjev

Prva

OC Workbench - Pred nekaj tedni smo objavili novico o prihajajočem SiS735 čipovju, ki da obeta veliko. No, sedaj je tu. Prva plošča, ki bazira na njem je ECS Elitegroup K7S5A. Ima dve DDR in dve SDRAM reži, vgrajeno mrežno in zvočno kartico in črn PCB. Ima tudi 5 PCI, eno AGP in eno AMR režo.
Tukaj imate test te plošče. Njihova ugotovitev je, da je plošča zelo dobra in hitra ter da izpolni vsa pričakovanja.

0 komentarjev

MSI-jeva Dual Athlon osnovna plošča

uebertakten.de - Japonska Akiba poroča o predstavitvi MSI-jeve dual Athlon osnovne plošče. Govor je o MSI K7D Master-LR, ki bazira na AMD-jevem čipsetu AMD-760MP. Seveda naj bi podpirala plošča poleg AMD-jevih MP (Multiprocesing) procesorjev tudi navadne Athlone in Durone. Plošča na sebi ponuja 4 DDR pomnilniške reže, dve 64 in tri 32bit-ne PCI reže, eno AGP Pro in eno CNR režo. Plošča pa ima na sebi tudi RAID kontroler (Promise PD20265R). Predvsem pa je zanimivo to, da lahko osnovna plošča uporablja napajalnike po standardu ATX 2.01, ki so bili do sedaj potrebni le za P4 sisteme. Sama plošča bo na voljo avgusta.

0 komentarjev

i815EP B na ASUS-ki

X-Bit Labs - Tako. Eksterci so mino in spet sem tu, da vam postrežem z najnovejšimi novicami iz računalniške scene. O tem, kako sem pisal, vam raje ne bom razlagal. Primeren bi bil izraz, da je moj rezultat potonil kot Titanik.
ASUS bo kmalu izdal novo matično ploščo na i815EP B čipovju. i815EP B je i815EP čipovje, le da ima nekaj izbolšav. Plošči bo ime ASUS TUSL2-C in bo podpirala Pentium III (Tualatin) procesorje in Intel Pentium III (Coppermine) ter Celerone. Na njej bodo 3 reže za do 512MB PC100/PC133 SDRAM-a, AGP 4x reža, 6 PCI in 1 AMR reža. Dobiti se bo dalo tudi različico z audio kontrolerjem in/ali z ATA100 diskovnim kontrolerjem. Procesorju se bo dalo spreminjati frekvenco v korakih po 1MHz in nastavljati napetost procesorja in/ali pomnilnika. Oh, kako (ne)razburljivo!

5 komentarjev

Test osovne plošče Asus CUSL2-C

Adrian's Rojak Pot - Adrian's Rojak Pot je testiral osnovno ploščo Asus CUSL2-C, ki temelji na Intelovem čipovju i815EP, čipovju, ki se je izkazalo za nekakšnega naslednika legendarnega ter neponovljivega i440BX. Plošča ima 6 PCI, 1 AGP ter 1 CNR režo. Plošča se je, vsaj na tem testu, izkazala za zelo solidno. Ne vem pa, če bi se splačala menjava BX plošče za i815EP mamaplatko, navkljub AGP4x podpori. Tisti, ki pa za udobno delo potrebujete več kot pol gigabajta pomnilnika, pa to ploščo kar odmislite, saj ima i815 (ter vsi njegovi kastrati) to nečedno lastnost, da podpira samo 512MB pomnilnika. No, nazaj k testu. Le-ta je spisan zelo na obširno ter je informativen, tako da ogled priporočam.

0 komentarjev

Epox EP-3SPA3

AnandTech - Pri Anandetchu so pod drobnogled dobili novo Epoxovo matično ploščo, EP-3SPA3. Plošča temelji na Intelovem i815EP čipovju. Omogoča nastavljanje FSBja od 66 pa vse do 250 megahercov po 1 MHz korakih. Voltažo procesorja lahko dvignete za 0.3 volta. Ima 3 reže za pomnilnik, 5 PCI rež ter eno CNR režo.
V testih se je obnesla dokaj dobro, povprečno malo nad povprečjem plošč z i815E ali EP čipovji. Celoten test si lahko ogledate tukaj.

0 komentarjev

Intel favorizira i815EP

X-Bit Labs - Iz "zanesljivih neuradnih virov" so fantje na X-Bit Labs izvedeli, da je Intel začel postopoma zmanjševati število i815E veznih čipovij, ki jih dobavljajo proizvajalcem matičnih plošč. Namesto i815E sedaj potiskajo v ospredje cenejši in atraktivnejši i815EP (i815E brez integrirane grafike), svoja prizadevanja pa so še dodatno podprli s povečanjem razlike v ceni med čipovjima: i815E je tako sedaj za kar $4 dražji od i815EP, ki stane $30.
Tako je precej jasno, da se je Intel zavedal napake, ki jo je naredil z i815E čipovjem. Moderno in zmogljivo čipovje je zaradi obremenitve s popolnoma neuporabno integrirano grafiko stalo precej več, kot bi moralo, in tako je VIA dobila še dodatne priložnosti za uspeh...

0 komentarjev

DDR plate ko gobe po dežju

2CPU - Kaj pa ta kombinacija: SMP dual plošča z DDR podporo? Sliši se jako ekstravagantno, a plošče s tema dvema funkcijama že curljajo na trg. Počasi, a zanesljivo, a vselej. Tako bodo na naš trg pricurljale tri plošče treh različnih proizvajalcev: Supermicro, Iwill ter Gigabyte. Najnovejša od vseh treh, Gigabytova, bo nosila laskavi naziv GA6RXDW (a se geniji ne bi mogli spomniti imena "DualMonster" ali kaj takega, to bo meni ostalo večno vprašanje) ter bo polna raznoraznih priboljškov. Poleg že omenjene podpore SMP ter DDR, bo ta plošča imela 4 reže za pomnilnik, 5 PCI ter eno CNR režo, ter BIOS, ki bo prava Meka za vse, željne navijanja. Police naj bi ta mamaplata ugledala sredi letošnjega leta. Če bo le res tista govorica o izenačitvi DDR ter SDR cen pomnilnika (to je nekaj časa nazaj zagrozil Micron), se bo kombinacija DDR + dual Athlon izkazala za beštijalno hitro ter relativno poceni. A kdo sem jaz, da bi napovedoval prihodnost. Počakajmo in videli bomo. Upam ....

1 komentar

Test Gigabyte 60XE i815EP platke

Tweak Town - Tweak Town je dobil v roke osnovno ploščo največjega proizvajalca motherboardov na svetu, Gigabytea. Platka temelji na Intelovem (malo bolj) obetavnem čipovju i815EP. Kaj je EP, porečete? Eh, isto kot i815, samo da ima en velik plus - inženirji so se končno zavedli ter odstranili grafični čip iz plošče. Torej, en čip poln hroščev manj je en velik plus za ploščo več . MB res zgleda impresivno, saj ima 6 PCI rež, eno AGP ter eno CNR režo, kar je za moje pojme pesek v oči. Test si le oglejte, saj mislim da ta plošča obeta veliko. Klik!

0 komentarjev

Iwilll napovedal i815EP ploščo

X-Bit Labs - Temelni kamen (oz. čip) te plošče bo, kot ste najbrž že ugotovili, čipovje i815EP, kar pomeni uradno podporo 133 Mhz FSB - ju in ATA - 100, na plošči pa bo še šest PCI - jev, trije DIMM sloti, AGP in CNR, na njej pa bo še integriran C-media CMI8378 4.1 zvok. Upajmo, da bo zvok za kaj. Kar se pa navijaških zmožnosti te plošče tiče, bo imela možnost nastavljanja FSB - ja (normalno) in pa nastavljivo VIO/core voltažo.

1 komentar

Gigabyte GA-6OXE

Hardware Central - No, končno se je pojavila ena plošča za Intelove procesorje, ki bo pospravila z starim, a coolskim BX naborom čipovja, ki je po mnenju mnogih še vedno najboljše čipovje za Intela (overclockano, seveda ). Ta plošča je tako zgrajena okrog i815EP (to kar bi mogel biti že i815E - brez integrirane grafike). Kaj je še zanimivega:
  • 4 dimm reže (512MB max)
  • 6 PCI rež, AGP 4x, CNR reža
  • Dva biosa (če vam virus enega povozi, ali če vam prvega ne uspe flesh-at)
  • 153MHz maksimalna frekvenca vodila
Slin, slin...

8 komentarjev