»

Samsung se odpoveduje proizvodnji trdih diskov

X-Bit Labs - Čeprav ne kaže, da bi v doglednem času pogoni SSD na vseh področjih prehiteli klasične mehanske trde diske (ti so še vedno neprimerno prostornejši ter obenem več desetkrat cenejši na gigabajt), se Samsung izdelovanju teh diskov kot kaže želi odpovedati. Razlogi so sicer popolnoma poslovni, saj naj ta oddelek znotraj Samsunga ne bi bil dobičkonosen, medtem ko so močno prisotni na drugih področji, npr. pri izdelavi tako delovnega kot pri bliskovnega pomnilnika. Samsung naj bi glede na neuradne informacije, ki so jih uspeli izbrskati pri Wall Street Journal, za svoj oddelek, patente in tehnologijo želel milijardo in pol dolarjev, po istih neuradnih...

23 komentarjev

SOI zmanjša porabo

Shema SOI tranzistorja

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - ARM, znan po svojih varčnih procesorjih, ki se nahajajo predvsem v prenosnih napravah, bo očitno postal še mnogo bolj varčen. Dogovori z GlobalFoundries pomenijo, da bodo procesorji ARM lahko zdaj izdelani s postopkom SOI (Silicon On Insulator), katerega najbolj znan uporabnik je AMD. Zanimivo je, da testni primerki procesorjev ARM, izdelanih na SOI postopku, niso delo tovarn GlobalFoundries, temveč so jih pripravili v francoski družbi Soitec, ki skrbi tudi za okrožnico o SOI industriji.

Za neposredno primerjavo so pripravili dve identični jedri, osnovani na ARM11 procesorju, ki ga je moč najti v iPhoneu. Eno je bilo seveda izdelano s SOI postopkom, medtem ko so drugo izdelali v običajnem, t.i. bulk CMOS postopku. Pri enaki hitrosti je SOI jedro porabilo kar 40% manj...

27 komentarjev

Power Mac G5

vir: Apple
Apple - Včeraj se nam je izmuznila novica o izidu novega Applovega sistema Power Mac G5. Po Applovih besedah naj bi bil to najhitrejši osebni računalnik, ki je trenutno na voljo, pojavljajo pa se že špekulacije, če niso česa "priredili". (O tem berite v novici nižje.)

Osnova Power Maca G5 je IBM-ov 64-bitni PowerPC 970 procesor, ki prav tako poganja tudi 32-bitne aplikacije. 58 milionov tranzistorjev pri 0,13 mikronih s SOI (silicon-on-insulator) tehnologijo lahko naslovi 8 GB pomnilnika, teoretično pa celo 4 TB fizičnega pomnilnika, kar mu dovoli veliko manevrirnega prostora za prihodnost. Trenutno so zunaj dvo-gigaherčni modeli, naslednje leto pa lahko pričakujemo tudi tro GHz. Ker pa samo hitri procesor ni dovolj, je tu gigaherčni FSB za...

15 komentarjev

Radeoni 9600 bodo zamudili

X-Bit Labs - Pri ATI Technologies so ob uradni predstavitvi družine Radeon 9600 zagotovili, da bodo v prodaji še marca, a trenutno stvari kažejo na zamudo. Po nekaterih podatkih bosta Radeon 9800 in Radeon 9800 Pro naprodaj v drugem tednu aprila, medtem ko bodo zamude pri dobavi Radeon 9600 kartic resnejše. Po neuradnih informacijah jih lahko namreč pričakujemo šele v drugi polovici maja, kar je dosti kasneje, kot je ATI sprva napovedoval. Več o tem in specifikacije.

0 komentarjev

Intel striže krilca navijalcem

The inquirer -

Navijalski sceni, vsaj Intelovi, se očitno obetajo črni dnevi. The Inquirer poroča, da je Intel bojda izumil in patentiral metodo, ki bo navijalcem resnično zagrenila življenje. Dotični sistem naj bi bil namreč sposoben zaznati navitje procesorja, nakar naj bi, kako izvirno, frekvenco nižal nazaj na prednastavljeno.

Intel trdi, da skuša s tem ukrepom le stopiti na parkeljce ZlimProdajalcem™, ki menda 'na veliko' kupujejo cenejše in počasnejše variante procesorjev, jih nato frizirajo in nazadnje dražje prodajajo. Zaščita neukih potrošnikov pač. Poročilo sicer ne navaja podatkov, kolikšen delež med prodajalci predstavlja omenjeni ceh ZlihProdajalcev™. Izgovori? Izvirna novica.

9 komentarjev

Nič več tyank?

X-Bit Labs - Po neuradnih informacijah, ki so jih prejeli na X-Bit Labs, naj bi se AMD-jev največji partner pri izdelavi dvoprocesorskih osnovnih plošč prenehal ukvarjati s to dejavnostjo. Jasno, govor je Tyanu. Informacije so zaenkrat, poudarjam, še neuradne, a izgledajo dokaj verjetne, saj se AMD760 MPX čipovje počasi poslavja, na trg pa prihajajo Opetroni. Kako se bodo stvari razpletale, boste obveščeni. Originalna novica.

4 komentarji

SOI namesto MOS

Deviant PC - Pred dnevi smo pisali o novemu AMDjevemu procesorju, Barton imenovanemu. Zadeva naj bi imela kar pol megabajta predpomnilnika ter bila grajena v 0.13 mikronski tehnologiji, kar se naj bi odražalo v večji hitrosti matematičnih operacij ter nižjo emisijo toplote. Zakaj se je AMD sploh odločil za 512 KB predpomnilnika? Težava je v tem, da sedaj vsi proizvajalci procesorjev na veliko grabijo SOI (Silicon on Insulator) produkcijski proces ter opuščajo MOS (Metal Oxide Semiconductor). Ker so pri AMDju ugotovili, da potrebujejo malenkost več časa kakor štiri mesece za masovno produkcijo čipov s SOI vezjem, so ubrali drugo pot. Kaj ponuja SOI? Sodeč po tem članku se lahko nadejamo povišanih hitrosti ter močno zmanjšanega oddajanja toplote. Bo Hammer res šele prvi AMDjev procesor, ki bo uporabljal to obetavno tehnologijo?

2 komentarja

NEC odpušča delavce

The inquirer - The Inquirer poroča, da NEC namerava v svoji škotski tovarni polprevodnikov odpustiti kar lepo število delavcev. Po zadnjih podatkih naj bi šlo za polovico od 1600-ih delavcev (torej 800 delavcev). NEC dogodka noče komentirati, vendar lahko sami sklepamo kaj je temu vzrok. Ker tovarna večinoma dela DRAM čipe in druge proizvode, lahko vidimo, da NEC z odpuščanjem delavcev poizkuša zmanjšati stroške proizvodnje.

0 komentarjev

Futurizem

Sillicon Strategies - IBM je objavil, da bo začel s proizvodnjo procesorjev, narejenih s SOI tehnologijo, z bakrenimi kontakti. SOI (silicon-on-insulator) tehnologija naj bi, v povezavi z bakrenimi kontakti, izredno pospešila delovanje strežniških procesorjev.
Serija, ki naj bi uporabljala to novo tehnologijo, se imenuje pSeries 680. Gre za 64bit-ne strežnike, ki naj bi bili (zahvaljujoč tej novi tehnoligiji in še nekaj drugim izboljšavam) za kar 63% hitrejši od sedanjih S80 sistemov.
Če se bo ta odločitev IBM-u obrestovala, bomo še videli. Če se mu bo, se bo še bolj zasidral kot vodilni proizvajalec velikih strežnikov. Drugim bo mogoče pustil pojesti drobtinice na trgu. Ali pa tudi ne?

2 komentarja