»

Samočistilni materiali zmanjšujejo uporabo detergentov

TG Daily - Uporaba močnih detergentov je danes za čiščenje raznovrstnih maščob praktično nujna, a tudi zelo obremenilna za okolje. Na srečo je na obzorju rešitev za te težave, saj so znanstveniki z Univerze Purdue v ameriški Indiani pod vodstvom Dr. Jeffreya Youngblooda odkrili posebne polimerne premaze, ki so uporabni na večini današnjih materialov (steklo, plastika, kovine, beton, itd.) in ki za čiščenje maščob oz. olj zahtevajo le vodo. Polimer je sestavljen iz dveh plasti, zgornje, podobne teflonu in spodnje iz polietilenglikola. Slednja nase veže vodo, ki tako tvori tanko plast, teflonska plast pa preprečuje prehod večjim maščobnim molekulam.

Posledično je odstranjevanje oljnih oz. maščobnih madežev trivialno opravilo, saj se jih enostavno odplakne z nekaj vode. Uporaba detergentov je popolnoma nepotrebna, kar je dobra novica tako za domače uporabnike kot za industrijska okolja. V slednjih, npr. avtomehaničnih delavnicah, bi lahko premazali tla in stene, uporaba pa bi bila mogoča tudi v...

9 komentarjev

"Zanimiv" poskus filmske in glasbene industrije

RTV Slovenija - Spletni portal rtvslo.si poroča, da bosta filmska in glasbena industrija na trg poslali brezplačen program, ki bo z računalnika odstranil programe za izmenjavo nelegalnih avdio in video datotek.

Program naj bi deloval tako, da na računalniku poišče programe za izmenjavo datotek, lahko pa tudi izbriše avtorsko zaščitene avdio in/ali video datoteke.

Za razvoj programa z imenom Digital File Check so se pri Mednarodni zvezi fonografske industrije odločili zaradi želje po zmanjšanju izmenjave piratskih multimedijskih vsebin. Zainteresiranim uporabnikom bo na spletu na voljo brezplačno. Predstavniki filmske in glasbene industrije upajo, da bo program uporabilo čim več ljudi, ciljajo pa zlasti na delodajalce in starše.

Več o programu lahko preberete tukaj.

Brez komentarja.

63 komentarjev

DRM v boju s širšo populacijo

Slashdot - BBC poroča, da so britanci vedno bolj razočarani nad zapleti, ki jih doživljajo ob nakupu glasbe prek spleta. Od različnih formatov, ki so na voljo, je tu še zmešnjava s podporo DRM. Nekdo je tako zapravil 40 funtov, da je ugotovil, da njegov prenosni predvajalnik ne zmore predvajati WMA datotek z vključeno DRM zaščito. Oglejte si še novico in debato na Slashdotu.

V Franciji pa je sodišče razsodilo, da morajo proizvajalci omogočiti možnost izdelave rezervne kopije oz. onemogočiti zaščito pred kopiranjem, potem ko je želel en kupec vsebino DVDja posneti na videokaseto, ker si je želel film ogledati pri materi doma, kjer pa ni DVD predvajalnika. Ta odločitev pa naj bi bila deloma v nasprotju z evropsko direktivo o avtorski pravici. Studio Canal pa se utegne še pritožiti.

9 komentarjev

Microsoft vam legalizira piratske Windows

Slashdot - Pri Microsoftu so se odločili, da začnejo z novo vrsto boja proti piratstvu. Tokrat njihov glavni cilj ni več končni uporabnik, ampak OEM sektor, saj se ravno tam pojavi največ kopij njihovih produktov.

Kako pa bo to izvedel? Ponudili so, da bodo vsem uporabnikom, ki so kupili računalnik pred 1. novembrom in so na njem dobili nelegalno različico operacijskega sistema Windows XP, le-tega brezplačno zamenjali za orginalno različico, pod pogojem da jim izdate, kje ste kupili računalnik. Pri Microsoftu obljubljajo, da proti vam ne bodo izvajali nobenih sankcij. Ne velja pa to za tistega, ki vam je računalnik prodal.

"Naš cilj ni tožiti posameznika, ampak priti do izvora," je izjavil Alex Hilton iz Microsofta.

Na žalost pa se bo zaenkrat to izvajalo samo v Veliki Britaniji, obstaja pa upanje, da se bo "akcija" razširila v primeru velikega uspeha.

62 komentarjev

Spet o zaščiti glasbenih CD-jev

The Register - Tokrat bom pisal o "razbitju" najnovejše zaščite glasbenih ploščkov - MediaMax CD3. Študent univerze Princeton je našel način, kako obiti zaščito, s preprostim pritiskom dvigalke (shift tipka), v času ko vstavimo plošček v računalnik. Zaščita je narejena tako, da se ob prvem zagonu zaščitenega ploščka naložijo posebni gonilniki, ki nato "motijo" predvajanje in s tem tudi kopiranje vsebine ploščka. CD vsebuje poleg pesmi v klasičnem AIFF standardu, ki je namenjen predvajanju na Hi-Fi napravah, še DRM zaščitene pesmi v WMA formatu. Slednje lahko na računalniku nemoteno predvajamo, ter si jih presnamemo na DRM osveščen prenosni predvajalnik.

Če pa ob vstavitvi ploščka držimo dvigalko, preprečimo samozagon inštalacije zlih gonilnikov in tako brez problemov dostopamo do skladb. Na univerzi so povedali, da je to do sedaj najpreprostejši znani način kako obiti zaščito. Več o tem v orginalnem članku.

Današnja industrija vlaga ogromno denarja v novejše in boljše zaščite pred nelegalnim...

12 komentarjev

Kako zaslužiti 350 miljonov USD v dveh tednih?

Yahoo News - Da je Amerika dežela, kjer je mogoče prav vse, je morda dokazal 44-letni Andrew Carlssin. Skromni vložek 800 $ je namreč v pičlih dveh tednih oplemenitil za 350 milijonov ameriških dolarjev!!! Za neneadni uspeh novopečenega investitorja, so se seveda začeli zanimati pri FBI.

28. januarja so škrtnile lisice na 44-letnikovih rokah, ki jim je ponudil nenavadno razlago - trdi da je prišel iz leta 2256! [:\\] Namig, kako legalno obogateti v dveh tednih, najdete v izvirni novici. Zgodba je sicer malce starejšega datuma, a je toliko bolj zanimiva.

14 komentarjev

Microsoftova zaščita proti kopiranju CD-jev

News.com - Sicer novica malce starejšega datuma, a vseeno vredna objave.

Torej, vsled piratov je glasbena industrija vložila veliko sredstev v zaščito CD-jev pred nelegalnim kopiranjem, a vseeno so te zaščite kaj hitro podlegle nadebudnežem s preveč časa ... Samo spomnimo se lanskoletnega fiaska pri Sonyju, ki je porabil na milijone dolarjev za zaščito, ki so jo pirati zlomili z navadnim alkoholnim flumastrom. Microsoft seveda meni, da ima rešitev. Boljšo, kakopak. Le ta se imenuje ... Windows Media Data Session Toolkit.

Zaščita omogoča, da bodo podatki oz. pesmi na ploščku zapečeni v dveh plasteh; v eni bodo podatki za avdio (CD-Player) in v drugi za računalniške komponentne (CD-ROM).

Universal music in EMI, dve največji založniški hiši, se že veselita novega odkritja. Klik!

20 komentarjev

The story goes on

The inquirer - Skoraj ne mine teden, da ne bi poročali, kako se podjetja trudijo, nekatere mesece in mesece, z izdelavo zaščit proti kopiranju. To, da jih potem v trenutku s salotejpom obidejo vsi, ki jim le-te niso pri srcu, najbrž veste.
Sedaj je novo železo v ogenj poslal JVC v sodelovanju z japonskih Hudsonsoftom. In čim so poskusili tokrat?
V procesu tiskanja CD-jev se v medij vtisne poseben varovalni ključ, ki onemogoča, da bi medij kopirali, saj naj bi rezultat bil medij, poln napačnih podatkov. Zaščita naj bi delovala pri CD in DVD medijih, vprašanje pa je, če bo sploh delovala.

Nagradno vprašanje za bralce: Koliko časa bodo porabili od začetka trženja do obidenja zaščite bratje piratje?

8 komentarjev

Zaščita CD-jev pohekana

Slo-Tech - Uf, zadnje čase se opiram samo še na naše zveste bralce, ki nam na vsake toliko časa pošljejo kakšen prispevek, ki ga pisuni potem integriramo v Slo-Techovo bazo podatkov. Da ne boste rekli, da se samo švercam, sem se odločil, da za jutri pripravim malo goro novic, pa naj se zgodi kar se hoče. No, tukaj imate Tomijevo novico, ki je že tako ali tako dovolj dobra, da je ne bom popravljal. Aja, thanx Tomi .

Zadnjič sem poročal o tem, kako je Sony razvil zaščito audio CD-jev pred kopiranjem. Kot je rekel slycer, ta zadeva ne bo dolgo zdržala, kar se je tudi potrdilo. Vendar za razrešitev "problema" ni bilo treba čakata na nov sofver, ampak naj bi jo ponujal kar CloneCD oziroma tehnologija RAW, ki pa jo podpira večina današnjih pekačev. Več o tem tukaj

0 komentarjev

Glasbena industrija zavrnila ponudbo Napsterja

BBC - Največje svetovne glasbene založniške hiše so zavrnile ponudbo Napsterja, ko je le-ta ponudil 1 milijardo ameriških dolarjev za poravnavo v sporu. Opazovalci komentirajo, da ta vsota niti približno ni dovolj, da bi pokrila izgube, ki jih imajo založniške hiše zaradi nelegalnega kopiranja glasbenih datotek. Rešitev spora je očitno še zelo daleč.

Več o tem pa si lahko preberete tukajle.

7 komentarjev